Poslovni Dnevnik

Tata prvi Indijac vrijedan 100 mlrd. $

TCS Najveći indijski izvoznik softvera premašio psihološki važan prag tržišne ‘težine’

-

Indijska tehnološka tvrtka Tata Consultanc­y Services ( TCS) prva je indijska kompanija čija je tržišna vrijednost u posljednji­h deset godina premašila psihološki važnu granicu od 100 milijardi američkih dolara, zahvaljuju­ći skoku cijene dionica u ponedjelja­k. Dionice najvećeg indijskog izvoznika softvera u ponedjelja­k su na Bombajskoj burzi poskupile za više od četiri posto, na 3.557 rupija (53,53 dolara), zahvaljuju­ći dobrim rezultatim­a poslovanja. Time je tržišna vrina indijske IT tvrtke dosegnula 681 bilijun rupija, što je preko 100 milijardi dolara.

Prije TCSa samo je još jednoj indijskoj kompaniji u povijesti to uspjelo, 2008. Reliance Industries­u, konglomera­tu djelatnost­i od energetike do telekoma, u vlasništvu najimućnij­e osobe u Aziji Mukesha Ambanija, podsjeća AFP.

“To je važna prekretnic­a, koja ne samo da nas veseli, već i mijenja perspektiv­u i raspoložen­je spram ostalih indijskih softveraša”, kazao je za Bloomjavio berg Gaurang Shah, ulagački strateg u tvrtki Geojit Financial Servicesu u Bombaju. Snažnu podršku dionicama pružilo je poslovno izvješće TCSa prema kojem je neto dobit u prvom kvartalu na godišnjoj razini porasla za 4,4%, na 69,04 milijardi rupija (4 mlrd. eura). Tvrtki je u prilog išlo slabljenje rupije. Indija je postala svojevrsni pozadinski ured za svijet, a TCS je među prvima nudio usluge dok su kompanije u razvijenim zemljama davale posao podizvođač­ima.

 ??  ?? Čelnik Rajesh Gopinathan
Čelnik Rajesh Gopinathan

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia