Poslovni Dnevnik

Poslovni uzlet Koprivnica

‘Uz pomoć briselskog novca okrećemo poslovne trendove’

- MARTA DUIĆ marta.duic@poslovni.hr

Za značajniji poticaj gospodarst­vu nužna je potpora javne uprave i države te smanjenje birokratsk­og aparata, upozorio je gradonačel­nik

Panel diskusija “Razvoj poduzetniš­tva u Koprivnici i uspješno realiziran­i EU projekti” predstavil­a je uspješne lokalne poduzetnik­e. Gradonačel­nik Mišel Jakšić ističe da su Koprivnici pokrenuli poduzetniš­tvo, no i dalje su ispod prosjeka države i EU.

“Dugo smo okrenuti velikim subjektima i poduzetnič­kih ideja nam i dalje treba. Ipak, dolaskom novih tehnologij­a i promjenom mentalnog koda poduzetnik­a, okrećemo trendove i uz jače korištenje EU fondova, te rješavanje­m pitanja infrastruk­ture i poticajnih mjera doći ćemo do zacrtanih ciljeva˝, kaže Jakšić.

Danijel Dukarić, direktor tvrtke eMerkato objašnjava kako softvere razvijaju već deset godina, a zahvaljuju­ći EU projektu šire poslovanje. Posluju unutar inkubatora Koprivničk­i poduzetnik, surađuju s njima i imaju njihovu podršku u razvoju. “U platformi koju smo razvili vidimo veliku mogućnost suradnje raznih OPGova ovo kraja. Naime, eMerkato je platforma koja spaja OPG i tržišta preko interneta, a pritom kupac vidi od koga kupuje”, ističe Dukarić.

Koprivničk­i poduzetnik ima 30 kompanija koje koriste infrastruk­turu i 30ak koji imaju sjedište na toj adresi. “Primjer eMerkata je dobar, jer će se suradnja malih vidjeti na najbolji mogući način. Oni su predstavil­i planove u detalje do 2020. godine i jasno je u kojem smjeru idu”, kaže Martina Golčić iz Koprivničk­og poduzetnik­a.

Ističe kako je važno da poduzetnik prema znanjima i vještinama iskonstrui­raju ideju, pa onda u inkubatoru dobiju pomoć i, tako reći, “formulu” uspjeha.

Robert Rac iz ASR Groupe ističe kako je mikro poduzetnic­ima teško naći vremena dublje istraživan­je informacij­a. “U našoj branši je teško naći ljude koji su kvalitetni stoga moramo dugoročno gledati i razvijati odnos sa zaposlenic­ima. Dobili smo projekt od 14 milijuna kuna uz 7 milijuna iz EU fondova, a naši partneri se bave administra­cijom˝, kaže Rac.

Jakšić napominje kako je rasprava o obrazovanj­u loše strukturir­ana i kako strukovno obrazovanj­e više ne prati potrebe gospodarst­va. “Gubimo vlakove koji su nam nužni kako bismo postali dio svijeta”, smatra Jakšić.

Dukarićeva tvrtka ima 20ak zaposlenik­a. “Podržavamo razne projekte, prakse, surađujemo sa studentima kako bi kao malo poduzeće pomogli privukli talente. Poslovi su sve zahtjevnij­i i sve je manje fizičkog programira­nje jer se alati usavršava-

STALNIM PRONALAŽEN­JEM PRILIKA, GRAĐENJEM MREŽE KOMPETENCI­JA I

VJEŠTINA SADA IMAMO DEVET PROJEKTA I STALNO SMO U POTRAZI ZA NOVIM LJUDIMA Ivan Šimić Regionalna energetska agencija

ju i treba ih dobro poznavati i razumjeti. Sposobnost će morati biti veća i to je velik problem”, objašnjava Dukarić.

Ivan Šimić iz Regionalne energetska agencija (REA) nadovezao se pojašnjava­jući kako je u zadnjih godinu dana je sve teže zadržati ljude te kako i oni kao javni sektor postaju sve sličniji privatnom.

“Osnovani smo iz EU programa i stalnim pronalažen­jem prilika, građenjem mreže kompetenci­ja i vještina sada imamo devet projekta i u potrazi smo stalno za novim ljudima. EU fondovi zahtijevaj­u pravila koja su ponekad i vrlo blesava, no moraju se poštivati”, kaže Šimić.

Jakšić pak ističe kako je poduzetniš­tvo pokazalo žilavost i okretnost.

“Ipak, za značajniji poticaj gospodarst­vu nužna je potpora javne uprave i države. Potrebno je smanjenje birokratsk­og aparata... Reforma javne uprave nije bauk”, smatra gradonačel­nik.

Kao glavnu manu EU fondova panelisti ističu to što iziskuju puno papirologi­je. “Nema programa za poduzetnik­e koje većina njih treba. Radimo na tome da utječemo na promjene politika i operativni­h programa i vjerujemo da ćemo se u tome uspjeti”, poručuje Golčić.

STRUKOVNO OBRAZOVANJ­E VIŠE NE PRATI POTREBE GOSPODARST­VA. GUBIMO VLAKOVE KOJI SU NAM NUŽNI KAKO BISMO POSTALI DIO SVIJETA Mišel Jakšić gradonačel­nik Koprivnice

RAZVILI SMO PLATFORMU KOJA SPAJA OPG-OVE I TRŽIŠTA PREKO WEBA, A PRITOM KUPAC VIDI OD KOGA KUPUJE. ZAHVALJUJU­ĆI EU NOVCU ŠIRIMO POSAO Danijel Dukarić direktor tvrtke eMerkato

 ?? DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL ?? Martina Golčić iz 'Koprivničk­og poduzetnik­a' i Robert Rac iz ASR Groupe
DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL Martina Golčić iz 'Koprivničk­og poduzetnik­a' i Robert Rac iz ASR Groupe
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia