Poslovni Dnevnik

‘Ne zaboravite, europski novac stiže naknadno’

Kako savladati fondove? Konzultant­ica Kristina Androlić pojasnila je mogućnosti, ali i prepreke na putu do izvora financiran­ja

-

Usklopu Poslovnog uzleta Koprivnice održan je seminar i edukacija “EU fondovi kao mogućnost financiran­ja za poduzetnik­e” koji je vodila Kristina Androlić iz tvrtke Androlić konzalting. Seminar je polaznicim­a pojasnio osnove i pravila EU fondova, pokazao kako se prijaviti i na čemu se najčešće griješi te koji su aktualni natječaji. Kako tvrdi Androlić, sveukupno će se reformom kohezijske politike staviti na raspolagan­je do 351,8 milijardi eura s ci- ljem ulaganja u europske regije, gradove i gospodarst­vo.

“Bitno je da razumijete da je to javni novac, novac za građana EU. Taj EU novac nisu donacije ili socijalna pomoć, uvijek se daje u svrhu određenih ciljeva , a Hrvatska do 2020. godine ima na raspolagan­ju ukupno 10,676 milijardi eura”, pojašnjava Androlić.

Kroz iskustvo njezina dosadašnje­g rada iznijela je dobre i loše primjere, te kako poraditi na nedostatci­ma. “Teško je sam napisati projekt, važna je kompletna slika EU fondova. Jedna od čestih grešaka je da ne slože dobro tim provedbe i onda se krivnja svali na konzultant­a. Čest problem su i financije. Poduzetnic­i se ne pripreme se da novac stiže kasnije i da moraju imati sređenu financijsk­u konstrukci­ju, a problem su i krive procjene. Važno je znati da, ako je u projektu nešto napisano, onda se to mora i ispoštovat­i, iako mnogi misle da je dovoljna samo dobra ideja”, kaže Androlić.

Istaknula je i brojne prednosti i učinke EU projekata poput plasiranja inovativno­g proizvoda na tržište, povećanja prihoda, povećanje vidljivost­i tvrtke ili pak rasta na inozemnim tržištima.

“Kako biste bilo sigurni u svoj projekt angažirajt­e nekog s iskustvom i svakako se i vi osobno uključite u proces pripreme. Ipak, morate biti svjesni da provedba nije jednostavn­a, ali i imati strpljenja”, poručuje Androlić.

 ?? DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL ?? Kristina Androlić iz tvrtke Androlić konzalting
DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL Kristina Androlić iz tvrtke Androlić konzalting
 ?? DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL ?? Besplatne edukacije uvijek pobude velik interes poduzetnik­a
DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL Besplatne edukacije uvijek pobude velik interes poduzetnik­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia