Poslovni Dnevnik

Više od 100 tvrtki traži buduće zaposlenik­e

Sajam poslova Na Job Fairu studenti će moći upoznati mogućnosti zapošljava­nja i razvoja karijere

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Trinaesto izdanje Job Faira održat će se 23. i 24. svibnja na zagrebačko­m Fakultetu elektronik­e i računarstv­a koji je u organizaci­ji od 2016. godine

Job Fair, najveći sajam poslova u Hrvatskoj na kojem sudjeluje preko 100 tvrtki i koji posjeti više od tri tisuće studenata na zagrebačko­m će se Fakultetu elektronik­e i računarstv­a (FER), u svom trinaestom izdanju, održati 23. i 24. svibnja 2018. godine. FER se organizaci­ji sajma aktivno pridružio 2016. godine, a da bi organizaci­ja bila izvediva, uz djelatnike Centra karijera FERa pomaže preko 100 volontera i studenata iz KSETa. Cilj ove manifestac­ije je upoznati studente s mogućnosti­ma zapošljava­nja i razvojem karijere u Hrvatskoj te inozemstvu, odnosno povezati poslodavce s najboljim studentima Sveučilišt­a u Zagrebu, za Poslovni su dnevnik kazali organizato­ri Job Faira.

Koncept je takav da studenti doslovno u pauzi između predavanja mogu pronaći stručnu praksu i in- formirati se o mogućnosti­ma razvoja karijere, naglasila je voditeljic­a ureda Centra karijera FERa i glavna organizato­rica Iva Gospodneti­ć.

“Job Fair rado posjećuju i studenti humanistič­kih i društvenih znanosti željnih rada u kompanijam­a koje sudjeluju na sajmu. Primjećuje­mo i porast interesa mladih profesiona­laca koji su u zadnjih godinudvij­e završili studij i u potrazi su za novim poslovnim prilikama. Gotovo je postalo uobičajeno da studenti koje su prethodne godine bili posjetitel­ji sajma, godinu nakon toga sudjeluju na Job Fairu kao predstavni­ci svojih kompanija”, poručila je Gospodneti­ć.

Studenti zahvaljuju­ći ovom sajmu već na fakultetu imaju priliku razgovarat­i s poslodavci­ma i ljudima iz industrije te se zainteresi­rati za neko specifično područje, istaknuo je voditelj IT tima i suorganiza­tor Bruno Vunderl. “Također, tvrtke ostvaruju kontakt sa studentima te rade na kvalitetno­m i sadržajnom promoviran­ju kroz različite edukacije i radionice te organizira­ju radne prakse čak i u sklopu fakulteta. I posljednji cilj je jačanje sprege između industrije i akademije gdje profesori i asistenti ostvaruju veze s poslodavci­ma te dogovaraju različite razvojne projekte”, dodao je.

Projekt je originalno nastao kao projekt unutar Klub studenata elektroteh­nike (KSETAa), dodao je glavni organizato­r Job Faira Marin Petrunić. “Tada nije postojalo toliko poduzeća koja su tražila nove zaposlenik­e bez iskustva te se s ovim projektom pokušalo olakšati studentima potragu za poslom. Sajam je primarno namijenjen studentima FERa i srodnih tehničkih fakulteta, a velika većina njih traži posao i sa sajma odlazi s hrpom ponuda ili poziva, dok neki samo istražuju tržište za trenutka kad se odluče zaposliti”, pojasnio je Petrunić.

Studentima se, k tome, ovim sajmom daje na uvid koje su im mogućnosti odabira pri zapošljava­nju kako bi kroz ostatak svog studija mogli graditi specijaliz­aciju i pronaći njihovo područje od interesa, dodala je tajnica Saveza studenata Fakulteta elektroteh­nike i računarstv­a (SSFER) Paula Franić. Reakcije posjetitel­je su iz godine u godinu sve bolje, a od prošle je godine uvedeno i korištenje QR koda kao posjetnice tijekom sajma, istaknula je voditeljic­a tima za marketing i komunikaci­je Marina Borac.

“Studenti i svi oni koji predaju vlastiti životopis u bazi na internetsk­oj stranici Job Faira na mail dobiju i personaliz­irani QR kod. Taj QR kod kasnije poslodavci za vrijeme Job Faira mogu skenirati te ostaviti napomenu uz životopis tog posjetitel­ja kako bi ga kasnije lakše pronašli u hrpi ostalih životopisa koje po završetku sajma dobiju. Job Fairom želimo studentima dati do znanja da imaju priliku pronaći posao koji im odgovara po kompetenci­jama, znanjima, vještinama te interesima”, dodala je Borac na kraju.

 ?? TOMISLAV MILETIĆ/ ?? Organizaci­jski tim Job Faira: Bruno Vunderl, Iva Gospodetni­ć, Paula Franić, Marin Petrunić i Marina Borac
TOMISLAV MILETIĆ/ Organizaci­jski tim Job Faira: Bruno Vunderl, Iva Gospodetni­ć, Paula Franić, Marin Petrunić i Marina Borac

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia