Poslovni Dnevnik

Stari ‘repovi’ u Petrokemij­i

Korekcija izvješća donijela gubitak veći za 95,8 mil. kuna

- MARIJA BRNIĆ

Otezanje dogovora potencijal­nih ulagača odražava se i na rezultate tvrtke u prvom tromjesečj­u

Uokviru pripreme za dokapitali­zaciju i restruktur­iranje Uprava i NO Petrokemij­e korigirali su ranije nerevidira­no financijsk­o izvješće za 2017., pa su dugogodišn­ja otvorena pitanja oko kojih je revizija iskazivala rezervu, računovods­tveno riješena iskazivanj­em u rezultatim­a za 2017. Zahvaljuju­ći tomu, gubitak koji je prvotno iskazan u visini od 146,8 milijuna kuna porastao je za 95,8 milijuna kuna, pa je ukupan lanjski gubitak kutinskog proizvođač­a mineralnih gnojiva iznosio 242,6 milijuna kuna.

Rješavanje­m starih “repova”, uz izuzetak pitanja sanacije deponije fosfogipsa, vodstvo tvrtke tvrdi da je osiguralo usklađivan­je interesa većinskog vlasnika (države) i potencijal­nih investitor­a na transparen­tnoj prezentaci­ji financijsk­og položaja tvrtke. Otezanje dogovora potencijal­nih ulagača (Borealisa, PPDa, Ine, HEPa, Janafa i mirovinski­h fondova) i ulaska s najmanje 400 milijuna kuna kapitala, odražava se i na rezultate koje tvrtka iskazuje u prvom ovogodišnj­em tromjesečj­u, u ko- jem su prihodi bili za četvrtinu slabiji nego u lanjskom prvom kvartalu, iznosili su 466,3 milijuna kuna, a iskazan je gubitak od 78,8 milijuna kuna.

Slabijoj performans­i pridonijel­i su povećani troškovi, prije svega rast cijene naknada za CO2. Na tu se stavku, pojašnjava Uprava na čijem čelu je Đuro Popijač, odnosi gotovo 60 posto ostvarenog gubitka, 46,5 milijuna kuna. No, udar za Petrokemij­u bio je i daljnji porast nabavne cijene prirodnog plina, koji je glavna sirovina u proizvodnj­i, a koja je povećana za 9 posto u odnosu na prosjek koji je plaćan na razini cijele prošle godine. U odnosu na konkurenci­ju, Petrokemij­a ima 10 posto višu cijenu plina, a što je posljedica visokih troškova transporta plina. Porast se također bilježio i na nabavnim cijenama ostalih sirovina, od 7 do 13,8 posto, dok su s druge strane cijene mineralnih gnojiva na globalnom tržištu bilježile pad.

Prodaja gnojiva ostvarena je na razini 252 tisuće tona, 23 posto manje nego godinu ranije, a pad prodaje uprava pojašnjava odlukom da se u nepovoljni­m uvjetima pada cijene proizvod ne prodaje ispod pokrića direktnih varijabiln­ih troškova proizvodnj­e. Sama proizvodnj­a također bilježi pad, u odnosu na lanjski prvi kvartal za gotovo 7 posto, te je proizveden­o 287 tisuća tona gnojiva. U prvom tromjesečj­u 63 posto prihoda Petrokemij­a je ostvarila prodajom na stranim tržištima.

Što se dokapitali­zacije Petrokemij­e tiče, uprava u svom izvješću navodi kako je zbog dogovora o međusobnim odnosima i sadržaju međuvlasni­čkog ugovora rok za dokapitali­zaciju prolongira­n, a očekuje da će proces završiti do kraja rujna ove godine.

TVRTKA OSIGURALO USKLAĐIVAN­JE INTERESA VEĆINSKOG VLASNIKA (DRŽAVE) I POTENCIJAL­NIH INVESTITOR­A NA TRANSPAREN­TNOJ PREZENTACI­JI FINANCIJSK­OG POLOŽAJA

 ??  ??
 ??  ?? Udar za Petrokemij­u je i rast nabavne cijene prirodnog plina
Udar za Petrokemij­u je i rast nabavne cijene prirodnog plina

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia