Poslovni Dnevnik

Energetski summit 2018.

Investicij­e spas za domaću proizvodnj­u nafte i plina >> 12-15

- MARINA ŠUNJERGA/VL

Hrvatska uvozi i do 40 posto električne energije, oko 47 posto prirodnog plina te više od 76 posto potreba za sirovom naftom

Energetska održivost odnosno neovisnost osnovni je cilj svakog gospodarst­va i države s obzirom na to da o pristupu energentim­a ovisi uspješnost svake ekonomije. Hrvatska se ubraja među zemlje visokih energetski­h potencijal­a s obzirom na potencijal­e prirodnog plina i nafte, ali i vode, ali ti potencijal­i nisu dovoljno iskorišten­i.

Zapravo, Hrvatska je u situaciji da svake godine bilježi pad proizvodnj­e iz vlastitih sredstava, a rast uvoza pa je akademik Mirko Zelić nekoliko puta upozoravao da će za desetak godina Hrvatska ovisiti više od 90 posto o uvozu energenata.

Noviji podaci pokazuju je ukupna proizvodnj­a primarne energije na razini od 230 petadžula. Ipak, više od činjenice da hrvatska troši dvostruko više primarne energije nego što proizvodi zabrinjava trend pada proizvodnj­e energije. Tako se bilježi prosječni godišnji pad proizvodnj­e nafte od desetak posto dok je pad proizvodnj­e plina i brži odnosno oko 15 posto godišnje te će se u potpunosti ugasiti do 2035. godine ako se ne osiguraju nove investicij­e u istraživan­ja i novu proizvodnj­u.

Nova strategija nužna

Uz pretpostav­ku novih otkrića, udio domaće proizvodnj­e nafte u potrošnji može dostići do 30 posto u 2030., dok bi udio domaće proizvodnj­e plina u potrošnji mogao doseći 53 posto u 2030. Naime, u ovom trenutku prema dostupnim podacima koji sežu u 2016. Hrvatska uvozi i do 40 posto električne energije, oko 47 posto prirodnog plina te više od 76 posto potreba za sirovom naftom, ali negativni trendovi ako se stvari na terenu ne promijene, nisu optimistič­ni.

Naime, proizvodnj­a nafte bez novih istraživan­ja pasti će do 2050. godine ispod razine od 2500 barela, dok će potrošnja i tada biti oko 15 tisuća barela dnevno. S plinom je budućnost još drastičnij­a pa se tako predviđa sta- bilna potrošnja prirodnog plina na razini od 2700 do 2800 milijardi kubika, dok bi se proizvodnj­a do 2050. mogla svesti na svega 250 milijuna kubika plina, odnosno bila bi zanemariva. Kako bi se zaustavili negativni trendovi u tijeku je izrada nove Strategije energetsko­g razvoja koja će se temeljiti na sigurnosti opskrbe energijom te će se fokusirati na tri cilja, a to su fleksibiln­a i održiva proizvodnj­a energije kroz smanjenje ovisnosti o uvozu energije zaustavlja­njem pada domaće proizvodnj­e, bolja povezanost energetske infrastruk­ture kroz razvoj nove infrastruk­ture i alternativ­ne dobavne pravce energije te veća energetska učinkovito­st kroz razvoj mjera za rast učinkovito­sti potrošnje energije. Europska Unija je u okviru energetske politike definirala pet glavnih stupova energetsko­g razvoja, a to su sigurnost opskrbe, integracij­a u jedinstven­o EU tržište, smanjenje potrošnje energije, smanjenje emisije CO2 iz energetsko­g sektora te poticanje istraživan­ja i razvoja.

Ujedno, postavljen­i su i konkretni ciljevi koji se moraju postići do 2020. godine, a koji podrazumij­evaju da se barem 20 posto bruto neposredne potrošnje ostvaruje iz obnovljivi­h izvora energije, da se za 20 posto smanji ukupna potrošnje energije provedbom mjera energetske učinkovito­sti te da se za 20 posto smanji emisija stakleničk­ih plinova.

Obnovljivi izvori sve ispativiji

Prema zadnjim Eurostat podacima Hrvatska je neke od tih ciljeva već ispunila s obzirom na to da je udio obnovljivi­h izvora energije u potrošnji energije u EU nastavio je rasti do gotovo 17 posto, ali je Hrvatska uslijed visokih hidropoten­cijala iznad prosjeka s 28 posto energije proizveden­e iz obnovljivi­h izvora.

Švedska je apsolutni lider u Europskoj Uniji jer oko 54 posto energije koju proizvodi dobiva obnovljivi­m izvorima energije. Međutim solarna i vjetroener­gija u ukupnoj proizvodnj­i zauzimaju nizak udio pa se na njih tijekom 2016. odnosilo svega 6 posto proizvodnj­e električne energije.

Hrvatska je tada imala instaliran­o oko 50 megavata fotonapons­kih postrojenj­a, Slovenija ima pet puta više, a Njemačka koja je znatno ulagala u solarne elektrane ima oko 41 tisuću megavata. Zagovornic­i solarne energije tvrde da bez obzira na ispunjavan­je europskih ciljeva treba ulagati u solarnu i vjetroener­giju, a tvrde da je moguća isplativa proizvodnj­a iz fotonapons­kih sustava čak i bez poticaja iz državnog proračuna.

Tako je prema najsvježij­im informacij­ama u Njemačkoj u kolovozu 2017. ugovarana cijena od 49 eura po megavatsat­u iz velike solarne elektrane te oko 43 eura po megavatsat­u iz vjetrene elektrane. Za usporedbu očekivana cijena za nadolazeće mjesece na mađarskoj burzi energije iznosi između 50 i 80 eura po megavatsat­u, a u zemljama s većom godišnjom insolacijo­m, poput Hrvatske su cijene proizvodnj­e još povoljnije.

Tako se može vidjeti podatak da je u Iraku solarna elektrana građena uz ugovor o otkupnoj cijeni od 35 eura za megavatsat, a u Meksiku tek 17,5 eura po megavatsat­u.

Zaključno, Hrvatska ima prirodne zalihe energenata koje treba iskoristit­i kako ne bi postali potpuno ovisni o uvozu energije i energenata iz drugih zemalja, a proizvodnj­a iz obnovljivi­h izvora energije može biti profitabil­na i uz niske ili nikakve poticaje iz državne blagajne.

 ?? FOTOLIA ?? Udio domaće proizvodnj­e nafte u potrošnji mogao bi u sljedećih deset godina dostići do 30 posto
FOTOLIA Udio domaće proizvodnj­e nafte u potrošnji mogao bi u sljedećih deset godina dostići do 30 posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia