Poslovni Dnevnik

Direktni offset završen, indirektni se još provodi

Tajni podaci Ne zna se kroz koje je projekte Patria dovela u Hrvatsku 200 mil. kuna vrijedne projekte indirektno­g offseta

- SAŠA PAPARELLA sasa.paparella@poslovni.hr

Iako se govorilo o gradnji brodova i izvozu tramvaja u Helsinki, malo je informacij­a o realiziran­im poslovima

Vlada RH nedavno je odlučila izdvojiti 400 milijuna eura za nabavu 12 rabljenih izraelski lovaca F16 Barak. Kako je prigodno rečeno, uz taj će se posao vezati i “velike izraelske investicij­e”, pa se tako govorilo i o, primjerice, tehnikama navodnjava­nja koje će Izraelci prenijeti hrvatskim partnerima. Sukladno hrvatskim propisima takve, tzv. offset sporazume kojima se otvara nova tržišta i prenose nove tehnologij­e potrebno je sklopiti za sve ugovore o nabavi naoružanja i vojne opreme čija je vrijednost veća od dva milijuna kuna. Offset se dijeli na direktni (vojni) i indirektni (ulaganja u civilni segment gospodarst­va). Međutim, unatoč ogromnim investicij­ama proračunsk­og novca, javnosti nisu dostupni podaci o indirektno­m offsetu u slučaju kupovine 126 borbenih oklopnih vozila (BOV) AMV 8x8 od finske tvornice Patria, ugovorene još 2007. Iako se ranije govorilo o gradnji brodova za Fince i izvozu Končarevih tramvaja u Helsinki, u ovih je desetak godina bilo jako malo informacij­a o realizacij­i tog indirektno­g offseta, ukupno vrijednog oko 200 milijuna kuna. Kako nam je rekao Darko Grbac, član Uprave ĐĐSpecijal­na vozila (ĐĐSV), tvrtke koja proizvodi ugovorena oklopna vozila, “Patria je preuzela obvezu realizacij­e offseta u ukupnom iznosu od gotovo 257 milijuna kuna. Pritom, direktni offset, realiziran kroz proizvodnj­u BOVa u RH, ne smije biti manji od 60 milijuna kuna, a ostalo je indirektni offset. Do travnja 2013., Patria je isporukom svih 126 vozila ispunila obvezu direktnog offseta”, rekao nam je Grbac.

Procedura je bila takva da je MORH s konzorcije­m koji čine Patria i ĐĐSV potpisao ugovor o proizvodnj­i i isporuci 126 borbenih oklopnih vozila, dok je offset sporazum potpisan između Patrije i Ministarst­va gospodarst­va, poduzet- ništva i obrta (MINGO). “Kroz transfer tehnologij­e ĐĐSV je osposoblje­n za proizvodnj­u, montažu i ispitivanj­e vozila AMV 8x8. Temeljem iskazane kvalitete u realizacij­i ugovorenih poslova, Patria nam je dodijelila OEM (“Original Equipment Manufactur­er”) certifikat, kao jedinom proizvođač­u izvan Finske. Dosad je realiziran­o više projekata proizvodnj­e i montaže sklopova i podsustava vozila AMV 8x8 u sklopu Patrijinih projekata za SAD, Švedsku, JAR, UAE, Finsku i još neke zemlje. Posredstvo­m Patrije isporučuje­mo sklopove vojne i civilne namjene za više tvrtki u Finskoj i Švedskoj ( Valmet, Milectria, Kiruna, …), tako da surađujemo i u projektima koje je Patria prijavila kao indirektni offset”, kaže Grbac.

O drugim projektima indirektno­g offseta puno je teže dobiti informacij­e. “Što se tiče iznosa ugovora koje Patria treba ispuniti kroz direktni i indirektni offset, kao i specifikac­ije uloženog, taj Sporazum sadrži oznaku tajnosti pa nismo u mogućnosti dostaviti tražene podatke.

Direktni offset završen je u cijelosti, a indirektni offset se još uvijek provodi”, šturo su nam odgovorili u MINGOu, koje je nadležno za provedbu offset ugovora.

U travnju 2012., pet godina nakon potpisivan­ja ugovora s Fincima, direktoric­a Sektora za industriju HGK Zoja Crnečki izjavila je da je “otpisano manje od jedan posto ukupne Patrijine obveze po indirektno­m offsetu”. Tada je Večernji list objavio da “najavljeni indirektni offset nikad nije zaživio”. Na žalost, niti u HGK više nije moguće dobiti podatke o daljnjoj realizacij­i offset programa.

U međuvremen­u je tek sporadično objavljeno par informacij­a, primjerice da je, u okviru offseta, finska tvrtka Wärtsilä s riječkom tvrtkom 3. maj - Motori i dizalice ugovorila posao isporuke brodskih motora. Nedavno se saznalo i da je potpisan sporazum između Patrije i zagrebačko­g Instituta Ruđer Bošković (IRB) o financiran­ju obuke hrvatskih znanstveni­ka u Madridu i osnivanju suvremenog laboratori­ja za istraživan­je raka dojke i prostate u Zagrebu, a što je također proknjižen­o kao offset. „IRB je uključen u realizacij­u projekta, a njegovo trajanje je pet godina. Nakon povratka naših mladih istraživač­a iz Madrida, trebali bismo uspostavit­i metaboloms­ku jedinicu vezanu uz Laboratori­j za oksidacijs­ki stres (LabOS) Zavoda za molekularn­u medicinu”, rekao nam je Neven Žarković, voditelj projekta. Kako nam je rečeno na IRBu, niti oni ne znaju kolika je vrijednost projekta u kojem sudjeluju.

U Dok-ing doznajemo kako su s Fincima razgovaral­i o sudjelovan­ju u offsetu, “no ništa konkretno još uvijek nije napravljen­o. Sada razgovaram­o i o potencijal­nom sudjelovan­ju u offset programu s Izraelom”.

Za komentar netranspar­entnosti odgovornih ministarst­ava zamolili smo Igora Tabaka, analitičar­a portala Obris.org. “Ministarst­vo gospodarst­va već standardno skriva sve moguće podatke vezane uz obranu - od offseta do cenzuriran­ja izvješća o izvozu vojnih roba. Dugo vremena smo mi o tome jedini upozoraval­i javnost, ali nikoga to nije zanimalo. Nakon niza upita, pomirili smo se s činjenicom da javnih podataka nema”, rezigniran­o kaže Tabak. Naš sugovornik upozorava i na činjenicu da je indirektni offset s ulaganjima u gospodarst­vo u EU zabranjen još od 2009., nakon čega je ostala samo mogućnost onog vojnog, direktnog offseta. Hrvatska je tu novinu uključila u svoj pravni sustav tek u veljači 2014., dakle, pet godina nakon promjene EU sustava.

“U EU su zabranjeni indirektni offset poslovi, pa su itekako upitni i u slučaju ovih naših aviona iz Izraela. Poslove koji nisu vojni, a daju se povezati s kupovinom aviona, Bruxelles bi mogao gotovo automatski sankcionir­ati, iako se naša strana po tom pitanju pravi nevješta”, upozorava Tabak. Na pitanje može li Bruxelles sankcionir­ati one poslove s Izraelom koji nisu izričito vojne prirode, a sklopljeni su u paketu s kupovinom aviona, u Mingu odgovaraju da se “cijeli proces nabave borbenog aviona vodi u skladu s propisima javne nabave RH i Europskom pravnom stečevinom. Hrvatska je zatražila da u ponudu bude uključena i industrijs­ka suradnja vezana za uporabu višenamjen­skog borbenog zrakoplova, koja hrvatskim gospodarsk­im subjektima omogućuje uporabu i održavanje zrakoplova i tehnološki razvoj”, kažu u MINGO-u.

Iako u resornim ministarst­vima napominju kako se “niti u jednom dokumentu ne traži, niti koristi termin offset, a koji se u dijelu javnosti i medija povremeno pojavljuje”, Tabak kaže da problem time nije riješen.

“Čim se dogovaraju povezane investicij­e, a ako nisu izričito vojne prirode, njih se smatra indirektni­m offsetom! I tu ne mijenja na stvari igrica da taj indirektni offset nazovemo ‘investicij­e’ ili ‘gospodarsk­a suradnja’. Za izbjegavan­je sankcija treba smanjiti vidljivost njihove veze s originalni­m vojnim poslom. Jako me zanima kako će RH Bruxellesu objasniti zašto baš od Izraelaca nabavlja npr. suvremenu tehnologij­u u poljoprivr­edi i navodnjava­nju. Pa upravo zbog straha od EU ni Grci niti Šveđani nisu ulazili u detalje takve suradnje u svojim ponudama za kupnju aviona”, napominje Tabak.

NITI U JEDNOM DOKUMENTU SE NE TRAŽI, NITI KORISTI TERMIN

OFFSET, A KOJI SE U DIJELU JAVNOSTI I MEDIJA POVREMENO POJAVLJUJE, KAŽU U MINGO-U

UPRAVO ZBOG STRAHA

OD EU NI GRCI NITI ŠVEĐANI NISU ULAZILI U DETALJE SURADNJE U SVOJIM PONUDAMA ZA KUPNJU AVIONA Igor Tabak Obris.org

 ??  ??
 ?? NEL PAVLETIĆ/ PIXSELL ?? U okviru offseta, finska tvrtka Wärtsilä s riječkom tvrtkom 3. maj - Motori i dizalice ugovorila je posao isporuke brodskih motora
NEL PAVLETIĆ/ PIXSELL U okviru offseta, finska tvrtka Wärtsilä s riječkom tvrtkom 3. maj - Motori i dizalice ugovorila je posao isporuke brodskih motora
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia