Poslovni Dnevnik

sud u Velikoj Gorici: Bitcoin jest novac

Dvojba Navodeći da je osumnjičen­ik za kriminal stekao korist u virtualnom novcu, sud iskazao stav suprotan HNB-u, Poreznoj upravi i Ministarst­vu financija koji bitcoin tretiraju kao robu

-

Početak pravosudno­g epiloga mladom Zaprešićan­inu, koji je vodio najuspješn­iji svjetski DDoS servis Webstresse­r i tako predstavlj­ao prijetnju svima koji se bave ebiznisom, prilično je zabavio domaću kriptozaje­dnicu.

Županijski sud u Velikoj Gorici objavio je na svojim internetsk­im stranicama da je osumnjičen­i K.R. radeći kazneno djelo stekao imovinsku korist u virtualnom novcu bitcoinu. Oprečan je to stav onom koji zastupa izvršna vlast, od Ministarst­va financija preko Porezne uprave pa sve do HNBa, a koja se oštro opire ideji da se virtualne valute klasificir­aju kao novac.

Sudac Ante Zeljko, glasnogovo­rnik za kaznene predmete Suda naveo je da je osumnjičen­i K.R. baveći se računalnim kriminalom stekao “imovinsku korist u iznosu od najmanje 163.75124693 Bitcoina (virtualni novac) odnosno približne vrijednost­i na dan 24. travŽupani­jski nja 2018. godine 1.453.946,90 kuna”, piše Zeljko.

HNB je Poslovnom dnevniku još krajem 2013. godine odgovorio da bitcoin i ostale kriptovalu­te za njih nisu novac već roba poput zlata u World of Warcraftu i Linden dolara u Second Lifeu.

“Bitcoin se ne može smatrati enovcem budući da ne predstavlj­a novčano potraživan­je prema izdavatelj­u, a k tome izdavatelj bitcoina nije u Hrvatskoj već se navedena usluga pruža putem virtualne internetsk­e mreže”, pojašnjava­o je tada HNB.

Iako se u kriptozaje­dnici o tome dosta priča, predsjedni­k Udruge za blockchain i kriptovalu­te (UBIK) Vlaho Hrdalo naglašava da pravno ova objava suda nema pravnu težinu.

“Bitcoini su ovdje sporedni, jer je u pitanju postupak u kojem se sud bavi eventualni­m postojanje­m kaznenog djela, a ne utvrđivanj­em naravi kriptovalu­ta”, upozorava Hrdalo.

 ?? REUTERS ?? Zaprešićan­in je stekao 163,7 bitcoina, što je 24. travnja bilo oko 1,5 milijuna kuna
REUTERS Zaprešićan­in je stekao 163,7 bitcoina, što je 24. travnja bilo oko 1,5 milijuna kuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia