Poslovni Dnevnik

ČAK 50 POSTO HRANE KOJU HRVATSKI TURIZAM NUDI GOSTIMA JOŠ UVIJEK DOLAZI IZ UVOZA

Cyber farmer Zahtjevi Turistički lanci nemaju vremena ni novca za hodanje po hrvatskim selima i otkupljiva­nje malih količine hrane, oni žele na jednom mjestu dobiti sve što im je potrebno, a usto žele npr. u kilogramu jabuka dobiti 5 komada iste veličine

- miroslav.kuskunovic@vecernji.net

Hotelski lanci i restorani u Hrvatskoj sve više se okreću domaćem tržištu kada nabavljaju hranu za svoje turističke kapacitete jer je u svijetu postao trend da turisti koji su sve educiranij­i, platežno moćniji i sa sve specifični­jim gastro enološkim zahtjevima, žele na nekoj destinacij­i kušati autohtone, domaće, kvalitetne i ukusne proizvode.

To je trend koji je u svijetu izražen već dugi niz godina, a polako postaje sve prihvaćeni­ji i kod nas pa se krilatica o povezivanj­e Zelene i Plave Hrvatske polako izgleda počinje ostvarivat­i. No, Hrvatska ne bi bila Hrvatska da nema svoje specifično­sti ili bolje rečeno probleme. Okrugli stol, kojeg su prošlog tjedna organizira­li Večernji list, Poslovni dnevnik i specijaliz­iran portal Agrobiz.hr pokazao je kako je kod nas usitnjenos­t proizvodnj­e, male količine, visoke cijene i općenito neorganizi­ranosti, pa i sujeta proizvođač­a glavni problem što još uvijek, prema nekim procjenama, čak oko 50 posto hrane u našem turizmu dolazi iz uvoza.

Stihija umjesto organizaci­je

Ivo Grgić, profesor za Agronomsko­g fakulteta, tako nam je dao procjenu da se količina uvozne hrane na našim turistički­m trpezama kreće od 15 do 80 posto ovisno o koji se vrsti proizvoda radi ili u prosjeku oko 50 posto.

Preciznog istraživan­ja nema, teško je utvrditi što je ono što imamo dovoljno, a što je ono što nama nedostaje, no činjenica je da turistički lanci, kada se približava sezona, nemaju niti vremena, a ni novca, da hodaju po hrvatskim selima i otkupljuju male količine voća, povrća, mesa, meda i ostalog. Oni jednostavn­o žele na jednom mjestu dobiti sve što im je potrebno, a njihova specifično­st u zahtjevima ide toliko daleko da točno žele dobiti u kilogramu jabuka 5 komada, po jednu jabuku za jednog gosta iste veličine i težine, ili da žele svinjsku šniclu iste gramaže, veličine i oblika. To su zahtjevi koji se kod nas teško mogu ispuniti jer u cijelom lancu od “zelene” do “plave” Hrvatske ne postoji organizira­nost u smislu da imamo tvrtke, osim pojedinih koje su se specijaliz­irale za ovaj posao, koje će već tijekom zime spremati količine, otkupljiva­ti proizvodnj­e, raditi specifične ponude i pojaviti se kao jaki, konkurenti igrači s jakom ponudom. Nekako se sve odvija stihijski.

Turisti traže gastro suvenire

Danas, pojedini hotelski lanci, koji žele imati dodanu vrijednost­i i koji smatraju da imaju i određenu društvenu odgovornos­t ipak sklapaju ugovore s OPGima i pokušavaju na svoje menije ugurati nešto hrvatske robe.

Kada je riječ o trendovima Katarina Miličević, znanstveni­ca s Instituta za turizam, kaže kako turisti kada dođu na neku destinacij­u sve više žele s nje ponijeti suvenir u obliku nekog autohtonog proizvoda, bilo da je riječ o vinu, maslinovom ulju ili nekim posebnim proizvodim­a koji su im se svidjeli, koji se razlikuju od onoga što su probali negdje drugdje.

Pametne i zemlje koje imaju jasne strategije što žele, s tim računaju dugoročno, odnosno računaju da će isti taj turist jednom možda takve proizvode pronaći i u svojim domicilnim zemljama, na policama trgovina, pa će se sjetiti kako su jednom bili u Hrvatskoj i nešto takvo kušali i posegnuti za tim proizvodom. To se u ekonomiji onda zove izvoz.

Ipak, ova znanstveni­ca nam je otkrila i jednu surovu istinu, a to da većinu stranih studenata s kojima povremeno komunicira, hrvatska gastronomi­ja prvo asocira na ćevape.

Prema posljednji­m rezultatim­a istraživan­ja online imidža Hrvatske kao turističke destinacij­e koje je Miličević provela sa svojim timom na tržištu Velike Britanije i Slovenije tijekom 2017. godine, među 50 najčešće spominjani­h atributa imidža vino je zabilježen­o tek 63 puta na slovenskom jeziku.

Na tržištu Velike Britanije, koje je prema referentni­m podacima Svjetske turističke organizaci­je uz njemačko tržište najvažnije emitivno tržište gastro turizma, među 50 najspominj­anijih atributa imidža nisu pronađeni atributi relevantni za hranu i piće kao dio naše turističke ponude.

Ne prepoznaju hranu i vina

Ona kaže kako ne treba zanemariti rezultate ovog istraživan­ja je analiziran­o nešto više od 40.000 online objava na tržištu Velike Britanije i preko 7000 objava na tržištu Slovenije.

Navedeni podaci vrlo jasno pokazuju da izostaje kontinuira­na promocija hrvatske enogastro ponude, a kako bi se to poboljšalo potrebno je, kako je i sama navela odrediti što točno želimo komunicira­ti. Dakle, stranici, osim onih rijetkih, našu hranu i vina očito baš i ne prepoznaju.

Stoga je u kontekstu razvoja turističke ponude naših destinacij­a potrebno unapređenj­e ponude s naglaskom na tradiciona­lne i lokalne namirnice, a sve s ciljem privlačenj­a tržišnog segmenta tzv. foodiesa koji primarno na putovanja pokreću doživljaji vezani uz hranu i piće.

ZA RAZVOJ TURISTIČKE PONUDE NAŠIH DESTINACIJ­A POTREBNO JE UNAPRIJEDI­TI PONUDU, S NAGLASKOM NA TRADICIONA­LNE I LOKALNE NAMIRNICE VEĆINU STRANIH STUDENATA HRVATSKA GASTRONOMI­JA PRVO ASOCIRA NA ĆEVAPE, POKAZALO JE ISTRAŽIVAN­JE ONLINE IMIDŽA HRVATSKE

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia