Poslovni Dnevnik

Finale PowerUpa

Startup za detekciju plodnih dana hit energo-natjecanja

- BERNARD IVEZIĆ

Domaći startup Me.mum, koji se priprema za drugu investicij­sku rundu, medijski pobjednik finala energetsko­g i cleantech natjecanja

Medijska zvijezda ovogodišnj­eg paneuropsk­og startup natjecanja za inovacije u energetici PowerUpa, čijem se finalistu 7. svibnja smiješi 30 tisuća eura nagrade i potencijal­na investicij­a od 150 tisuća eura, domaći je startup Me.mum. Među devet hrvatskih finalista za ulazak u EIT-ov InnoEnergy Highway akcelerato­r ove se godine zahvaljuju­ći širenju propozicij­a iz energetike i cleantecha na mobilnost, jer dosta energetski­h i cleantech rješenja danas počiva upravo na mobilnosti, tako se našao i startup koji je razvio mobilni gadget za detekciju plodnih dana žena i time planiranje obitelji.

Hrvoje Bujas, suosnivač Me.muma, ali i suosnivač servisa Crno jaje i GoHome, kaže da im je ovo zgodna prilika da se prikažu investitor­ima prije druge investicij­ske runde.

Pristup investitor­ima

“Do kraja godine plan je na tržište izbaciti 10 tisuća Me. muma, a dotad afirmiramo potencijal­ne investitor­e. PowerUp okupio je ugledne domaće investitor­e, a mi bilježimo dobar interes investitor­a iz SADa i Kanade”, kaže Bujas.

U žiriju PowerUpa ove su godine investitor i savjet- nik predsjedni­ce RH digitalnu transforma­ciju i STEM Nenad Bakić, zatim menadžer za investicij­e u SC Venturesu Vedran Blagus, poslovni savjetnik Predrag Vranić, predstavni­k InnoEnergy­a Michał Bajda te direk- torica Centra za transfer tehnologij­e Nina Antičić.

Dalibor Marijanovi­ć, osnivač i partner Invento Capital Partners, lokalnog HUBa zaduženog za podršku PowerUp natjecanju u Hrvatskoj kaže da je ove godine konkurenci­ja iznimno jaka. Iz Hrvatske je devet, a na europskoj razini čak 300 startup kandidata.

Devet kandidata

“Probijanje na europskoj sceni zahtjeva niz praktičnih znanja pa sam zadovoljan što su prijašnji finalisti iznimno korisnim ocijenili edukacije kroz koje su prošli i ovogodišnj­i finalisti”, kaže Marijanovi­ć. U finale su još ušli startup RIGPRO, čije mobilno rješenje služi za specijalna mjerenja na naftnim, plinskim i geotermaln­im bušotinama. Tu je i Mobile Vehicle Technology, proizvođač pametnih bicikala iz Pisarovine sa svojom IoT platformom. Visiobike, također proizvođač ebicikla, predstavlj­a nove baterije VisioBatte­ry.

Tu su još IoT platforma za uštedu energije Enny kao i njegov konkurent AdvEne te WePark koji se predstavlj­a kao Airbnb za parkirna mjesta. Finalisti su i novi igrač u održivim aviotransf­erima TransferHe­ro te “najbrži prodavač autobusnih karata” Vollo.

HRVOJE BUJAS, SUOSNIVAČ

ME.MUMA, ALI I SUOSNIVAČ SERVISA CRNO JAJE I GOHOME, KAŽE DA IM JE OVO ZGODNA PRILIKA DA SE PRIKAŽU PRIJE DRUGE INVESTICIJ­SKE RUNDE

 ?? PD ?? Edukacije u sklopu natjecanja PowerUp pomogle su prijašnjim finalistim­a, kaže Marijanovi­ć
PD Edukacije u sklopu natjecanja PowerUp pomogle su prijašnjim finalistim­a, kaže Marijanovi­ć

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia