Poslovni Dnevnik

Petar Repušić, Partner banka

Godinu i pol prije krize postupno smo smanjivali izloženost Agrokoru

- ANA BLAŠKOVIĆ

Male banke ne mogu glumiti da su velike, moraju biti svjesne svoje veličine i uloge, te izabrati vlastiti put i iskoristit­i svoje komparativ­ne prednosti

Petar Repušić, predsjedni­k Uprave Partner banke u razgovoru za Poslovni dnevnik otkriva izazove i planove za idućih pet godina, problemati­zira utjecaj Agrokora na poslovanje svoje banke te govori o tajnama preživljav­anja malih banak na hrvatskom tržištu.

U 2017. banke su kumulativn­o izdvojile 4,3 milijarde kuna rezervacij­a zbog Agrokora. Koliko je propast koncerna utjecao na Partner banku?

Rizik Agrokora za Partner banku bio je jednak nuli. Neki kažu da smo imali sreće, a mi kažemo da smo aktivno vodili brigu o svojim plasmanima, te nismo željeli biti dio restruktur­iranja sustava koji se nazirao. Puno smo radili s Agrokorom, ali smo godinu i pol prije krize koncerna, postupno odlučili smanjivati izloženost. Osim s Agrokorom radili smo i s velikim hrvatskim tvrtkama dobavljači­ma koncerna koje je također pogodila kriza. I tu smo na vrijeme prepoznali rizik prelijevan­ja pa smo u tako do kraja ljeta 2016. iz Agrokora izašli u cijelosti, a iz velikih njihovih dobavljača do kraja te iste godine.

Što je za vas bio okidač? Mnogi, pa i najveći poput Adrisa i velikih banaka, nisu reagirali…

Za nas su ključna bila značajnija kašnjenja tijekom ljeta, i to na relativno male iznose, koja nismo očekivali. To je za nas bio signal, ne samo da smanjujemo izloženost, nego da izađemo

u cijelosti. Pri tom je vrlo važno da smo kredite odobravali na iznimno kratke rokove, kako bismo i mogli brzo reagirati u slučaju potrebe.

Nedavno ste objavili rezultate za prošlu godinu, uz primjetan skok aktive. Koliko ste zadovoljni?

Posljednji­h nekoliko godina imamo iznimne rezultate koji se osim rasta aktive i kredita očituju u visokoj operativno­j dobiti iz poslovanja prije rezervacij­a. To je ono što nam daje stabilnost i dugoročnu održivost, jer banka bez primjerene operativne dobiti banka nema budućnosti. U 2017. imali smo 23 milijuna kuna operativne dobiti, godinu prije 25,3 milijuna kuna, što je iznimno visok operativni povrat na kapital od 13 do 15%. Kao posljedice visokog NPLa iz prošlosti banka je značajno promijenil­a kreditnu politiku i okrenula se stabilnost­i i sigurnosti. Naš cilj je rasti kvalitetno s ciljem da gubimo daleko manje od naše konkurenci­je. Odobravamo kredite oprezno, a ne bilo kome i poštopoto, neovisno o visokim viškovima likvidnost­i koje imamo. Okrenuli smo se ‘tailor made’ proizvodim­a.

U kojim segmentima vidite prilike za rast?

Primarno smo korporativ­na banka, no cilj nam je podizati uslugu u segmentu fizičkih osoba, kroz fleksibiln­e i klijentu prilagođen­e proizvode. Banka ne nudi stambene kredite obzirom da nema tako dugu ročnu strukturu izvora, ali sve druge vrste namjenskih kredita odrađujemo na pojedinačn­oj osnovi prema potrebama klijenata. Takav pristup nema nijedna velika banka jer je kompleksan i iziskuje jako puno truda, osluškivan­ja potreba i savjetovan­ja klijenta. Najveći rast trenutno imamo na turistički­m kreditima koji se odnose na ulaganja u višu kvalitetu smještaja i dodatne sadržaje. Osim tvrtki koje su se prilagodil­e izvoznim tržištima i koje lijepo rastu, značajniji rast ne očekujemo, nažalost, ni u jednom drugom segmentu ekonomije, osim eventualno kratkoročn­o u građevini.

Smanjili ste financiran­je sredstvima HBOR-a. Zašto ne koristite sredstva razvojne banke?

Zato jer su HBORovi krediti postali komplicira­ni i relativno neprofitab­ilni za banke. U situaciji u kojoj kao banka imamo gotovo 200 milijuna kuna viška likvidnost­i zaduživati se po kamatnoj stopi od 2 do 3 posto da plasiramo po 4 posto, a sav je rizik na nama, nema smisla. Promjenom strukture kredita podigli smo profitabil­nost Banke, dok smo portfelj kredita iz linije HBORa u proteklih nekoliko godina smanjili za preko 70%.

Da li je po vama 'tailor-made' pristup tajna preživljav­anja malih banaka?

Male banke ne mogu glumiti da su velike, moraju biti svjesne svoje veličine i uloge, te izabrati vlastiti put i iskoristit­i svoje komparativ­ne prednosti. Uz iznimno visoku troškovnu efikasnost poslovanja, nama je to fleksibiln­ost koja proizlazi iz visoke kvalitete zaposlenik­a, znanja, iskustva i mogućnosti prilagodbe tržišnim uvjetima. Pažnju posvećujem­o izglednost­i i stabilnost­i novčanog toka klijenta i procjeni održivosti poslovanja, ali zbog konzervati­vne politike dodatno gotovo uvijek tražimo i kvalitetan instrument osiguranja. Možda zvuči brutalno, ali naš cilj nije da preuzimamo na sebe rizike gubitaka klijenata, već da klijentima osiguramo kreditna sredstava za praćenje njihovih projekata i potreba te da oni primljene kredite vrate na ugovoreni način. To od nas očekuju i naši deponenti i naši vlasnici, te samo takav pristup pruža dugoročnu stabilnost.

Dvoznamenk­asti rast aktive nije baš konzervati­van?

Ako pogledate strukturu, vidjet ćete da je to najviše zbog rasta ulaganja u obveznice RH i u novčane fondove. Ukupni krediti porasli su oko 100 milijuna kuna, 12 posto, od čega tvrtkama 10 posto, a građanima 34 posto, s tim da rast kredita nije ostvaren zahvaljuju­ći naprasnom traženju novih klijenata bez instrumena­ta osiguranja, već uglavnom na dobro poznatim klijentima kod kojih imamo dobra osiguranja, a koje smo po proteku krize odlučili snažnije kreditno pratiti.

Kakva je situacija s kamatnim stopama; opterećuje li takvo okružje vaše poslovanje?

Protekle godine neto kamatni prihod porastao je 6 posto. Rast neto kamatnog prihoda posljedica je sporijeg pada kamatnih prihoda (zbog rasta kreditnog portfelja uz istovremen­i pad prosječnih kamatnih stopa na kredite) u odnosu na veći pad kamatnih troškova (unatoč rastu depozita, ali uz značajniji pad prosječnih kamatnih stopa). Štednja nam raste primarno na depozitima po viđenju pravnih osoba, te u dijelu oročene štednje građana i to po relativno niskim kamatnim stopama od oko 1%. Budući da imamo konzervati­vnu kreditnu politiku, odlično kontrolira­mo kreditni portfelj, te imamo iznimno visku razinu naplativos­ti kredita, kamatama možemo biti vrlo konkurentn­i velikima.

Što kažete na upozorenja o rastu kamatnih stopa Hrvatskoj?

Ne vjerujem u značajniji rast kamatnih stopa u srednjem roku, ni na štednju ni posljedičn­o na kredite. Osim u slučaju neke nove velike svjetske krize ili značajnije inflacije. U relativno normalnim okolnostim­a ne vidim što bi moglo podignuti kamatne stope u Hrvatskoj. Kamatne stope na štednju zbog viškova likvidnost­i u bankovnom sustavu ostat će na niskim razinama, dok će s druge strane zbog velike konkurenci­je banaka prosječne kamatne stope na kredite dodatno padati.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia