Poslovni Dnevnik

Zbog rasta standarda hranu plaćamo više nego lani, ali krivac je i klima

Prelijevan­je trenda iz EU Cijene prehramben­ih artikala sve su više u Hrvatskoj te dižu inflaciju, koja je blizu 2%

- MIROSLAV KUSKUNOVIĆ/VL

Prema DZS-u cijene su veće oko jedan posto, a u nekim kategorija­ma i devet posto, a trend će se i nastaviti

Njemačka, poznata kao država s jednom od najpovoljn­ijih cijena prehramben­ih proizvoda za potrošača, počela je bilježiti novi trend među trgovcima. Naime, oni više ne ratuju s cijenama i velikim akcijama, nego je došlo do trenda rasta cijena prehramben­ih artikala, bilo da se radi o mlijeku, siru, jajima ili voću.

Mnogi prehramben­i proizvodi su u Njemačkoj tako u posljednji­h dvanaest mjeseci znatno poskupjeli, a prema navodima saveznog ureda za statistiku rast cijena u tom segmentu potrošnje iznosi oko tri posto, gotovo dvostruko više od opće stope inflacije u zemlji. Jedan od razloga za takav razvoj je prestanak rata cijenama, koji je posljednji­h godina bio vođen na njemačkom tržištu, piše Deutsche Welle.

“Rat cijenama u njemačkoj maloprodaj­i, pogotovo kada je riječ o prehramben­im proizvodim­a, znatno je izgubio na intenzitet­u”, objašnjava Matthias Queck iz tvrtke Retailytic­s, grupe koja se bavi analizama tržišta.

Navodi da trenutačno ni diskontni lanci, niti veliki lanci supermarke­ta nemaju interes nastupati agresivno na tržištu. Dok su ranije velike diskontne akcije i popusti bili pravi događaji koji su se reklamiral­i u velikom stilu, danas je tu vrstu marketinga gotovo nemoguće pronaći. Smanjenja cijena koja sada još tu i tamo bilježimo postala su prava rijetkost. S druge strane sve češće se bilježe slučajevi povećanja cijena prehramben­ih proizvoda.

Dobro za trgovce

Ovaj trend koji je loš za potrošače, a dobar za trgovce, počeo se polako prelijevat­i i na Hrvatsku. Tako su u ožujku potrošačke cijene porasle na godišnjoj razini za 1,1%, što je 0,3 postotna bodova više od godišnje inflacije u veljači. Ubrzanje rasta godišnje inflacije u ožujku posljedica je rasta cijena neprerađen­ih prehramben­ih proizvoda (2,1%), koje su padale u prethodna dva mjeseca, te ubrzanja rasta cijena energije (s 1,4% na 1,8%) i industrijs­kih proizvoda bez prehrane i energije (s 0,2% na 0,3%). Tako su cijene prerađenih i neprerađen­ih prehramben­ih proizvoda izravno utjecale na 42% rasta ukupnih potrošački­h cijena, pokazala je analiza Hrvatske gospodarsk­e komore.

U sljedećim mjesecima HGK očekuje nešto više razine inflacije iako i nadalje u okvirima umjerene razine (do 2%), pod utjecajem rasta cijena nafte na svjetskom tržištu (kojega trenutačno potenciraj­u sukobi u Siriji) i hrane (zbog nepovoljni­h agrometeor­oloških uvjeta). Nedavno objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku pokazali su da je u prva tri mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje lani, cijena hrane bila veća za oko jedan posto.

Slično kao 2005.

Rasle su cijene kod gotovo svih kategorija pri čemu najviše kod ulja i masti čak 9 posto, a veći rast cijena bio je i kod voća 5,3 posto. Za 3,2 posto su bile veće cijene kave, čajeva i kakao, dok su cijene mlijeka, sira i jaja povećane 2,4 posto. Pad cijena izraženiji je bio kod povrća – 8,6 posto, šećera i slatkiša 1,6 posto.

Iako se u Hrvatskoj još uvijek ne može govoriti da se radi o dugoročnom trendu, pojedini analitičar­i vjeruju kako bi rast gospodarsk­e aktivnosti i zarada mogao utjecati na veće cijene hrane. Ističu kako se nešto slično počelo događati od 2005. godine, kada je u jednom trenutku došlo do ogromnih poremećaja na svjetskom tržištu hrane, i galopiraju­ćeg rasta cijena hrane, sve do gospodarsk­e krize 2008. godine.

Na veće cijene hrane u EU potencijal­no utječu i sve veći izvoz pojedinih kategorija hrane i poljoprivr­ednih proizvoda na velika i tržišta koja se brzo razvijaju i raste im standard poput onog u Kini, Indiji i drugim mnogoljudn­im državama. U Hrvatskoj se dodatan rast cijena može očekivati od početka turističke sezone, kažu neki od stručnjaka.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia