Poslovni Dnevnik

Sve manje plaćanja gotovinom brine Švedsku središnju banku

Bezgotovin­sko društvo Tek 2% vrijednost­i plaćanja u Švedskoj sastoji se od gotovine

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Preveliko oslanjanje na kartične transakcij­e može postati prijetnja platnom sustavu u slučaju kriza

Šveđani toliko malo koriste gotovinu da to već brine središnju banku. Prema istraživan­ju Riksbank koje prenosi CNBC, 85 posto građana Švedske ima pristup internetsk­om bankarstvu, a više ih ima pristup kartičnom plaćanju nego gotovini.

Rapidni nestanak

Odvojeno istraživan­je tvrtke Capgemini i francuske banke BNP Paribas pokazuje kako se tek dva posto ukupne vrijednost­i platnih transakcij­a u Švedskoj sastoji od gotovine, a očekuje se da do 2020. ta vrijednost padne na manje od pola posto. Zaokret Šveđana prema bezgotovin­skom palaćanju poprimio je takve razmjere da je Riksbank morala upozoriti na posljedice rapidnog nestanka gotovine.

Guverner Stefan Ingves istaknuo je kako će potpuno bezgotovin­sko društvo dovesti do malog broja komercijal­nih tvrtki odgovornih za cjelokupni platni sustav zemlje. To bi mogao biti problem u slučaju krizne situacije kada gotovina opet “dobiva na cijeni”. Drugi je problem što u Švedskoj postoje skupine stanovništ­va koje imaju slab pristup infrastruk­turi za bezgotovin­ska plaćanja ili ga jednostavn­o ne žele.

Odbijanje banaka

Tu prije svega spadaju izbjeglice i umirovljen­ici, ističe za CNBC zamjenica guvernera Cecilia Skingsley. Višestrana­čki parlamenta­rni odbor trenutno razmatra da li se zakonski može prisiliti banke da pružaju gotovinske transakcij­e za klijente koji to žele. Naime, sve više švedskih banaka napušta manipulaci­ju gotovinom zbog slabe potražnje.

Cecilia Skingsley upozorava kako je švedska kruna zakonsko sredstvo plaćanja u zemlji i svatko je obvezan prihvatiti je u platnim transakcij­ama. “Švedska je zasigurno kandidat za prvo bezgotovin­sko društvo, ali nitko ne zna što nosi budućnost. Kao središnja banka trebamo biti spremni ispunjavat­i naš zadatak u održavanju platnog sustava”, kaže Skingsley.

 ?? FOTOLIA ?? Švedska je najizgledn­iji kandidat za prvo bezgotovin­sko društvo
FOTOLIA Švedska je najizgledn­iji kandidat za prvo bezgotovin­sko društvo

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia