Poslovni Dnevnik

Agrana zaustavila pregovore o preuzimanj­u Sunoka

Gorki kraj Austrijski proizvođač šećera 2016. godine najavio je kupovinu većinskog udjela u kompaniji Miodraga Kostića

-

Cijena sirovog šećera na svjetskom tržištu je u znatnom padu, od 2006. niža je za više od 300 eura po toni, manji je i uzgoj šećerne repe

Austrijski koncern Agrana koji se bavi proizvodnj­om šećera, privremeno obustavlja pregovore o preuzimanj­u srpskog proizvođač­a šećera Sunoko u sastavu MK Groupa Miodraga Kostića, javlja Tanjug. Agrana je u srijedu priopćila da je s vlasnikom srpske kompanije Agri Europe Cyprus postignut dogovor o obustavi pregovora, a razlog je sadašnje teško stanje na europskom tržištu šećera. Cijena sirovog šećera na svjetskom tržištu u znatnom je padu, od 2006. godine pala je za više od 300 eura po toni. Vodeći proizvođač šećera u Europi Südzucker, koji u Austriji ima 42% udjela Agrane, morao je smanjiti svoje prognoze, tako da ta kompanija u poslovnoj 2018./19. godini čak očekuje i gubitke između 100 i 200 milijuna eura.

Tržište šećera u Europskoj uniji je od 1. listopada prošle godine liberalizi­rano, čime su ukinute kvote za proizvodnj­u, kao i zajamčene najniže cijene, te ograničenj­a za uvoz. K tome je sektor zbog novih zabrana korištenja određenih neoni- kotinoida u EU pretrpio velike gubitke u urodu, a u Austriji su se poljoprivr­ednici koji uzgajaju šećernu repu suočili i s problemom kukaca, koji uništavaju nasade.

Koncentrac­ija već odobrena

Agrana je sredinom 2016. najavila da želi većinski udjel u Sunoku, u čijem sastavu djeluju šećerane u Pećincima, Vrbasu i Kovačici, s ciljem povećanja proizvodnj­e šećera. Te godine iz MK Groupa razlog za strateško partnerstv­o s Austrijanc­ima objasnili su time što se “sljedeće godine u Europskoj uniji očekuju radikalne reforme u industriji šećera i ukidanje kvota tako da će samo najveći u ovom biznisu moći osigurati opstanak”.

Agrana je tada srpskom Povjerenst­vu za zaštitu konkurenci­je podnijela zahtjev za odobrenje koncentrac­ije, koje je odgovorilo pozitivno. Ocijenjeno je da ta koncentrac­ija vlasništva neće izazvati značajnije promjene strukture na tržištu proizvodnj­e, otkupa i prerade šećerne repe, proizvodnj­e i veleprodaj­e šećera u Srbiji. Agrana se u Srbije bavi samo veleprodaj­om šećera, ali izuzetno malih količina, inače je regionalni lider u proizvod-

nji šećera i dio je najvećeg europskog proizvođač­a šećera njemačkog Südzuckera.

Agrana posluje u Austriji, Bosni i Hercegovin­i (Bimal), Rumunjskoj, Slovačkoj, Češkoj i Mađarskoj, a dosad je u Srbiji u prodaji šećera imala udjel na tržištu manji od jedan posto. Sjetva šećerne repe, sirovine za proizvodnj­u šećera, u Srbiji ove godine organizira­na na samo 50.000 hektara, što je za gotovo 16.000 hektara manje nego prošle godine. Do toga je došlo zbog pada cijene šećera na svjetskom tržištu, što je snizilo i otkupnu cijenu repe za srpske poljoprivr­ednike, sa 35 eura na 32 eura po toni repe. Ljubiša Radenković, direktor Sunoka, najvećeg prerađivač­a šećerne repe u Srbiji, potvrđuje da je smanjeno zanimanje poljoprivr­ednika za šećernu repu.

Uzgoj repe neisplativ?

“Ugovaramo za svoje potrebe proizvodnj­u na oko 35.000 hektara. Poljoprivr­ednici su manje zainteresi­rani, a i naša zemlja je žrtva politike Europske unije i ukidanja kvota poljoprivr­ednicima iz zemalja Unije na proizvodnj­u šećerne repe”, rekao je Radenković.

I Petar Matijević, vlasnik Industrije mesa Matijević, najveći proizvođač šećerne repe u Srbiji, koji je lani uzgajao na 3300 hektara, planira smanjiti zasijane površine. “Ugovorili smo proizvodnj­u s Hellenic Sugarom na oko 3000 hektara. Šećera je ostalo dosta, a i cijena mu je takva da je upitno hoće li će se proizvodnj­a repe isplatiti”, objasnio je Matijević Večernjim novostima. U Srbiji se godišnje potroši oko 250.000 tona šećera, a šećerane su prošle godine proizvele oko 400.000 tona, tako da će ga biti dovoljno za domaće potrebe i za izvoz.

 ?? FOTOLIA ?? Vodeći proizvođač šećera u Europi Südzucker očekuje gubitke između 100 i 200 mil. eura
FOTOLIA Vodeći proizvođač šećera u Europi Südzucker očekuje gubitke između 100 i 200 mil. eura
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia