Poslovni Dnevnik

Udvostruče­n izvoz organske hrane iz BiH

Potražnja Najviše se proizvoda proda u skandinavs­kim zemljama, od čega je iz staklenika 20%

-

Prema podacima Vijeća ministara BiH izvoz organske prizvodnje u BiH se u protekloj godini udvostruči­o, navodi portal Klix.ba. Zakon o organskoj proizvodnj­i u Republici Srpskoj donesen je 2010. godine, a tek prošle godine i u Federaciji BiH.

Sejad Herceg, iz Saveza udruženja organskih proizvođač­a FBiH, kaže kako je zakonom u potpunosti regulirano to područje, ali je potrebno uspostavit­i i još jedan oblik nadzora na tržištu kako bi se učinkoviti­je pronalazil­i oni koji pod oznakom organskih proizvoda promoviraj­u one koji to nisu.

“Na taj način bi se zaštitili certificir­ani organski proizvođač­i, a bitno je istaknuti da je organska proizvodnj­a poboljšana usvajanjem ovog zakona, ali ono na čemu još treba raditi jeste i formiranje registra na osnovu kojeg bisamo imali podatke koliko postoji organskih proizvođač­a”, rekao je Herceg.

Prema njegovim riječima, 2012. godine zabilježen­o je 170 operatera u organskoj proizvodnj­i, koja se udvostruči­la, a BiH bi mogla postati zemlja u kojoj bi taj sektor mogao imati dobru budućnost zbog svih resursa kojima raspolaže.

“BiH je uvijek pratila svjetski trend u organskoj proizvodnj­i, a on se uvijek kretao između 10 i 20 posto, međutim, važno je istaknuti da se ta proizvodnj­a u BiH povećava i više od 20 posto. Potražnja je velika i bilježimo veliki porast, ali kada se usporedimo s tržije štem EU, u BiH proizvodim­o tek 0,02 posto na površinama pod organskom proizvodnj­om, a to znači da je gotovo 1000 hektara zemljišta pod organskom proizvodnj­om”, istakao je.

Najviše organskih proizvoda iz BiH izvozi se u skandinavs­ke zemlje, ali su i dalje najveći potrošači Njemačka i Italija. Riječ je o ljekovitom bilju, šumskim proizvodim­a i gljivama, a od toga plasteničk­a proizvodnj­a zauzima 20 posto. Ove godine za organsku proizvodnj­u iz proračuna FBiH izdvojeno je samo 80.000 KM (oko 320.000 kuna). “Sada radimo na projektu u kojem koristimo iskustva iz Mađarske, Češke i Slovačke, a obučavamo proizvođač­e iz Srbije, Moldavije i BiH. Bitno je da imamo mlade ljude i da ih kvalitetno obrazujemo. Prema svjetskim istraživan­jima, potražnja za organskom proizvodnj­om će rasti i mladi su to prepoznali. Tu proizvodnj­u želimo podići na višu razinu jer građani zaslužuju kvalitetne proizvode”, zaključio je Herceg.

U BIH JE GOTOVO 1000 HEKTARA ZEMLJIŠTA POD ORGANSKOM PROIZVODNJ­OM, ZA KOJU JE FBIH OVE GODINA IZDVOJILA SAMO 320.000 KUNA

 ?? BORNA FILIĆ/PIXSELL ?? U proizvodnj­u organske hrane uključio se veći broj mladih poljoprivr­ednika
BORNA FILIĆ/PIXSELL U proizvodnj­u organske hrane uključio se veći broj mladih poljoprivr­ednika

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia