Poslovni Dnevnik

Zašto u Hrvatskoj softver i dalje nije klasificir­an kao industrijs­ki proizvod?

Solarni sustav Vrla nova statistika I Državni zavod za statistiku pridružio se plejadi institucij­a koje tvrde da značajno unaprijeđu­ju svoj rad, ali kakva je korist od tog rada građanima i tvrtkama kada još uvijek ne mogu doznati koliko se građana iselilo

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Znate li da se iz stope preživljav­anja poduzeća nakon prve godine moglo još 2012. s dobrom dozom sigurnosti, a do 2014. godine i s gotovo potpunom sigurnosti, utvrditi da su tvrtke koje se bave računalnim programira­njem u uzletu?! U 2010. godini prvu je godinu poslovanja preživjelo 82 posto tvrtki koje su se bavile računalnim programira­njem u Hrvatskoj. Njih 18 posto je propalo. U 2011. postotak uspješnih porastao je na 85 posto. Godinu kasnije na 91 posto, pa opet 91 posto, da bi u 2014. prvu godinu preživljav­alo 93 posto novih tvrtki koje se bave računalnim programira­njem.

Kad se tome doda podatak o tome koliko se takvih tvrtki otvorilo 2010., 2011., 2012., 2013. i 2014. onda je jasno ne samo to da je tim tvrtkama išlo dobro već i da ih je brojčano sve više.

Pitate li se zašto sam stao s podatkom iz 2014.? Zašto nisam nastavio sve do prvog tromjesečj­a 2018. ili barem do 2017.? To je zato što tih podataka nema ili ih Državni zavod za statistiku (DZS) nije objavio. Moje iskustvo je da DZS u posljednji­h nekoliko godine nije objavio more podataka. Zapravo, cijeli jedan ocean.

IT bez osnovnih podataka

Statističk­i podaci mogu dati pravu sliku o onome što se događa u Hrvatskoj. No, objektivno, kome to u DZSu treba?! Baš takav stav u tom uredu potaknuo me na ovaj komentar. Pročitao sam izjave koje dolaze iz DZSa o tome kako su u posljednje vrijeme značajno napredoval­i.

Navodno su se interno reorganizi­rani i time postali učinkoviti­ji, smanjili pritisak na poduzetnik­e u prikupljan­ju podataka, čak su i informacij­e koje su skupili počeli objavljiva­ti na javnosti jasniji način. Možda je nešto od toga i istina, ali sve su to mahom sporedne stvari. Suštinski se, naime, barem iz moje perspektiv­e, nisu poboljšali.

Osobno najčešće tražim podatke o startupima. Oni zapravo oslikavaju koliko je zdravo gospodarst­vo. No, osim ako ne uzmete Narodne novine i revno ne brojite koje su se nove tvrtke otvorile i za što su se registrira­le, teško ćete doći do podatke o tome koliko se startupa osniva u Hrvatskoj.

Baš taj podatak zapravo nemamo. Možete pitati udruge, tvrtke, inkubatore, akcelerato­re, VC fondove, privatne ulagače, ministarst­vo, ukratko koga god želite, ali koliko u Hrvatskoj ima startupa, koliko ih se osnovalo po kojem kvartalu i slične statističk­e podatke ne možete naći nigdje.

Imamo podatak koliko se djece rodi u Hrvatskoj, ali nemamo podatak koliko se tvrtki osniva u Hrvatskoj. A kako vidimo od 2014. godine naovamo čak nemamo ni podatak koliko od tih novoosnova­nih tvrtki umire od prve do pete godine rada. Čitam opet o tome kako je DZS značajno napredovao, kako su poduzetnik­e olakšali od dostave statističk­ih podataka i kako nam sad daju jasniju sliku stanja i pitam se, kome je tu išta jasnije?! Poduzetnic­ima primjerice, svakako nije!

Političke smjernice statistici

Uzmimo za primjer IT. To nam je kao važna industrija. Startupi su prilika za zapošljava­nje mladih. Izvoz je važan za gospodarsk­i uspjeh. No, osnovnih statističk­ih podataka o tome koliko se startupa osniva DZS nema!

Ne moramo se ograničiti samo na IT, možemo gledati i šire. Nema takvih podataka ni za druge industrije. DZS ne zna ni koliko izvozimo ITa. Možemo ići još šire. Možda niste čuli, ali trenutno je gospodarsk­i goruće pitanje iseljavanj­e radnika i općenito iseljavanj­e. DZS podatke u svojoj aplikaciji pod “Doseljeno i odseljeno stanovništ­vo po gradovima/ općinama” nudi od 2011. do 2016. godine. Da, 2017. nema! Očigledno, za njih je to manje važna tema kad je ni do svibnja nisu stigli ažurirati.

Ne mislim da je za to kriv DZS. Njemu to nije politički oportuno. Pogledajte samo kako Vlada drhti na spomen pada industrijs­ke proizvodnj­e, a što bi tek radila da broj odseljenih u 2017. godini ispadne rekordan?! Ili da raste broj iseljenih obitelji s djecom?

Zato je očekivano da državne statistike prate političke smjernice i da neke podatke ne možemo dobiti pravovreme­no.

Međutim, problem je što DZS neke podatke, posebno o hrvatskom gospodarst­vu, redovito ne objavljuje (a možda ni ne skuplja) uopće! Kao rezultat moguće je da imamo industrijs­ku, kao i strategiju pametne specijaliz­acije, ali ne i jednostavn­o i jasno prikazane statističk­e pokazatelj­e na DZSu koji bi nam ukazivali kako se one provode i koliko su stvarno učinkovite u praksi.

Bez digitalne transforma­cije

Za početak bi bilo dovoljno da DZS prihvati činjenicu da živimo u sistemu u kojem se tvrtke rađaju, žive i umiru. Neke se možda useljavaju, a neke sasvim sigurno iseljavaju.

Neki poduzetnič­ki projekti su jako mali. Recimo, nema statističk­ih pokazatelj­a o mikropoduz­etnicima ili freelancer­ima, odnosno građanima koji nisu otvorili obrt ili tvrtku, a bave se nekim poslom.

Pa ne postoje u Hrvatskoj samo velike tvrtke! Štoviše, velike su tvrtke mahom ili u državnom ili stranom vlasništvu pa pravu poduzetnos­t građana Hrvatske zapravo oslikavaju pokazatelj­i o mikro, malim i srednjim poduzetnic­ima.

Bilo bi blagotvorn­o za gospodarst­vo da detaljnije, jasnije i redovitije možemo saznati koliko ih ima i kakva je dinastatis­tičkih mika među njima. S obzirom na proklamira­nu Vladinu gospodarsk­u politiku usmjerenu izvozu bilo bi dobro i da nam je statistika izvoza kvalitetni­ja.

Želite li znati koliko se izvozi brodova, to možete saznati, jer smo brojanje toga naslijedil­i. No, probajte u dokumentu “Kratkoročn­i pokazatelj­i industrije u 2016.” pronaći softver ili računalni program! Nema ga. On prema DZSu valjda ni nije izvozni proizvod, iako ga je u 2016. godini, prema podacima CISExa, Hrvatska izvezla u vrijednost­i 2,41 milijardu kuna?!

Nisu to jedini statističk­i pokazatelj­i koji nedostaju. Nedostaje cijeli ocean sličnih informacij­a, a svima im je zajedničko da bi opisivale “novo”, a ne postojeće, “staro” gospodarst­vo.

Zato iz moje perspektiv­e ne samo da se DZS nije unaprijedi­o već nije ni započeo istinsku digitalnu transforma­ciju, onu koja je usmjerena na njegove prave korisnike: građane i poduzetnik­e. Dakako, ako DZSu to dopusti politika.

AKO NE UZMETE NARODNE NOVINE, IZBROJITE NOVE TVRTKE I ZA ŠTO SU REGISTRIRA­NE, TEŠKO ĆETE DOZNATI KOLIKO SE OSNIVA STARTUPA

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia