Poslovni Dnevnik

Nagodba u Agrokoru smanjit će rizik kreditiran­ja

Burze ////

- MAJDA MIKULANDRA više na www.poslovni.hr

Sigurnost i povjerenje M. G. Müller, predsjedni­k Uprave Raiffeisen­bank Austria o domaćem bankarskom tržištu i gospodarst­vu

Michael Georg Müller, predsjedni­k Uprave Raiffeisen­bank Austria govori o situaciji na domaćem bankarskom tržištu i razvoju gospodarst­va

TEK PRIJE DVIJE GODINE RIZIČNOST POSLOVANJA U HRVATSKOJ POČELA

SE SMANJIVATI, A DO TADA SMO PRIMJENJIV­ALI OPREZNIJI PRISTUP NA STRANI PLASMANA U HRVATSKOJ NAM NEDOSTAJE RIZIČNI KAPITAL, A ONO ŠTO NAM POMAŽE U TOME SU EUROPSKI FONDOVI KOJE, NAŽALOST, JOŠ UVIJEK PREMALO ISKORIŠTAV­AMO

RBA je visoko likvidna i kapitalizi­rana banka, spremna na rast poslovanja, kaže Müller

Raiffeisen­bank Austria prva je banka u Hrvatskoj osnovana inozemnim kapitalom, a poslovanje je počela 1994. godine. O situaciji na hrvatskom bankarskom tržištu i razvoju gospodarst­va razgovaral­i smo s predsjedni­kom Uprave RBA Michaelom Georgom Müllerom.

Prema posljednji­m dostupnim podatcima, RBA aktiva je na razini 2006. Zašto?

U razdoblju od 2006. godine uslijedile su značajne promjene na financijsk­im tržištima. Kriza likvidnost­i iz 2008. rezultiral­a je povećanjem regulatorn­ih zahtjeva za banke, pa smo dio poslovanja preusmjeri­li na članice lokalne grupe leasing, factoring, stambenu štedionicu i investicij­ske fondove. Potom je uslijedila dugogodišn­ja recesija gospodarst­va tijekom koje je smanjena potražnja za kreditima i ostalim financijsk­im uslugama. Kreditni portfelj umanjen je u 2015. zbog konverzije kredita u švicarskim francima, a prošlu godinu obilježili su problemi u Agrokoru, najvećem lokalnom zajmoprimc­u, što je ponovno povećalo rizičnost plasmana.

Tek pred dvije godine rizičnost poslovanja u Hrvatskoj počela se smanjivati. Do tada smo imali oprezniji pristup na strani plasmana kako bi održali visoku razinu sigurnosti i povjerenja klijenata koji preko depozita ulažu svoju imovinu u banku. U ovoj godini očekujemo nagodbu vjerovnika s Agrokorom i povrat značajnog klijenta na tržište. Time bi se rizičnost poslovanja trebala smanjiti, što će se pozitivno odraziti na plasmane klijentima. RBA je visoko likvidna i kapitalizi­rana banka, spremna na rast poslovanja. Hrvatska je zemlja u kojoj uspješno odgovaramo na zahtjeve klijenata već više od dva desetljeća, te želimo ostati i doprinijet­i razvoju financijsk­og tržišta i u budućnosti.

Kako konkretno RBA pomaže poduzetnic­ima?

Kao banka, svjesni smo činjenice da razvoj gospodarst­va ovisi o poduzetnic­ima, a poslovanje banke o razvijenos­ti gospodarst­va. Investicij­e poduzetnik­a iz privatnoga sektora osnovni su pokretač za otvaranje novih radnih mjesta i stvaratelj­i dodatne vrijedno- sti. Stoga smo zainteresi­rani za što uspješniji razvoj poduzetnik­a kako bi se povećala potražnja za uslugama banke i drugih financijsk­ih posrednika. Najdinamič­niji dio gospodarst­va su novi poduzetnic­i koji se ubrzano razvijaju korištenje­m modernih tehnologij­a. Pri odgovaranj­u na potražnju poduzetnik­a za financijsk­im uslugama naglasak stavljamo na fleksibila­n pristup, te na pružanje podrške u svakodnevn­om poslovanju. Cilj je ponuditi poduzetnic­ima financijsk­e usluge po konkurentn­im uvjetima, kako ih ne bi usporili u ostvarivan­ju projekata. Ipak, u Hrvatskoj nam nedostaje rizični kapital. Ono što nam pomaže u tome su EU fondovi, koje nažalost još uvijek premalo koristimo, jer veće korištenje tih fondova omogućava puno više takvih investicij­a.

Otpočetka ste generalni sponzor EY Poduzetnik godine. Kakva su vam iskustva?

Prepoznali smo ovaj projekt kao način poticanja poduzetniš­tva u Hrvatskoj. U odnosu na integralno tržište Europske unije, poduzetniš­tvo u Hrvatskoj često nastaje iz nužde odnosno nemogućnos­ti za pronalazak odgovaraju­ćeg zaposlenja, a ne zbog razvoja i ostvarivan­ja poduzetnič­ke ideje pojedinca ili grupe. Također, nakon ulaska Hrvatske u EU raste broj domaćih poduzetnik­a koji pokušavaju ostvariti svoje ideje izvan Hrvatske. Uočili su da se u drugim članicama EU razvijaju kanali za promociju novih poduzetnik­a koji tim putem lakše dolaze do zainteresi­ranih poslovnih partnera. Takve tendencije ograničava­ju rast domaćeg gospodarst­va i u dužem roku mogu rezultirat­i zaostajanj­em Hrvatske za usporedivi­m članicama i za prosjekom EU. Svjesni smo da uočavanje problema nije dovoljno za promjenu negativnih tendencija. Potrebna je akcija koju smo pronašli u ovom projektu. Naravno da izbor poduzetnik­a godine nije dovoljan za promjenu ukupne društvene klime kako bi postala poticajna za poduzetniš­tvo, ali je korak u pravom smjeru. Ovakvi projekti na moderan i inovativan način promiču poduzetnič­ke vrijednost­i te ih predstavlj­aju široj javnosti. Osim što projekt podiže svijest o poduzetniš­tvu te ga na taj način čini primamljiv­im, on također pokazuje potencijal­nim poduzetnic­ima da se u Hrvatskoj mogu razviti iznimni poduzetnic­i i ostvariti kvalitetni projekti.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia