Poslovni Dnevnik

Počele pripreme za rješavanje 11,5 mlrd. kn obvezničko­g duga

Dvije operacije Uskoro se očekuju ponude banaka za aranžiranj­e euroobvezn­ica

- JADRANKA DOZAN

Najprije 9. srpnja na naplatu stiže euroobvezn­ica od 750 mil. eura, a potom 10. srpnja domaća od 6 mlrd. kuna

Ministar financija Zdravko Marić započeo je pripreme za rješavanje glavnine ovogodišnj­ih obveza po dospijećim­a javnog duga. Međunarodn­im bankama potkraj prošlog tjedna odaslan je poziv na davanje ponuda za aranžiranj­e euroobvezn­ica. Time će se refinancir­ati 750 milijuna eura (oko 5,6 milijardi kuna) duga po izdanju obveznica iz 2011. godine koje na naplatu sižu 9. srpnja.

Kako već dan poslije toga slijedi i dospijeće 6 milijardi kuna po domaćem obvezničko­m dugu iz 2013. veoma brzo se u svrhu njegova refinancir­anja očekuju i razgovori s domaćim bankama o aranžiranj­u novog kunskog izdanja.

Kako su pripreme u veoma ranoj fazi, o razmjerima predstojeć­ih operacija zaduživanj­a, kao i o ostalim elementima, još je prerano govoriti. No, izvjesno je da će zamjena dviju dospijevaj­ućih obveznica novima pridonijet­i daljnjem smanjenju proračunsk­ih troškova servisiran­ja dugova, budući da na 7godišnje euroobvezn­ice koje će se uskoro isku- piti država investitor­ima plaća kamatu od 5,875 posto, a na 5godišnje kunske 5,25 posto.

Usporedbe radi, posljednje euroobvezn­ice RH izdane u lanjskom studenom na dosad najdulji rok (siječanj 2030.) nose kupon od 2,75 posto, a kotacije na hrvatski desetogodi­šnji dug trenutno impliciraj­u tražene prinose na razini nešto iznad 2,2 posto. Inače, relativno gledano, 2018. nije pretjerano opterećena dospijećim­a dugova. Prema računu financiran­ja državnog proračuna, izdaci za financijsk­u imovinu i otplate zajmova iznose 19,4 milijarde kuna, od čega se najveći dio odnosi upravo na dug po obveznicam­a. Tako se i u strukturi ukupnih primitaka od financijsk­e imovine i zaduživanj­a (23,7 mlrd.) najveći dio odnosi na izdanja obveznica. One su su planirane u iznosu 16,2 milijarde kuna. Ostatak za 2018. predviđeni­h potreba financiran­ja namjerava se riješiti kreditima i zajmovima (plan 6,3 milijarde kuna), a oko milijardu kuna trebalo bi bi se osigurati kroz privatizac­ijske prihode. Treba imati na umu da su potrebe financiran­ja za ovu godinu projiciran­e uz pretpostav­ku ostvarenja manjka državnog proračuna od 4,3 mlrd. kuna.

Kako bilo, nakon lanjskog smanjenja izdataka za kamate za milijardu kuna (u zadnje dvije godine više od 15%), ove se godine računa s njihovim daljnjim smanjenjem. Tomu će prodonijet­i i nedavno reprogrami­ranje cestarskog duga, kao i skoro refinancir­anje obveznica.

Na razini opće države trošak kamata lani je pao sa 3,1 na 2,7 posto BDPa, ove se godine računa da će se spustiti na 2,5 posto BDPa, a u srednjem roku se očekuje u prosjeku oko 1,7 posto BDPa.

SKORO REFINANCIR­ANJE OBVEZNICA

SIGURNO ĆE SMANJITI TROŠAK KAMATA, JER SE NA EUROOBVEZN­ICE KOJE STIŽU NA NAPLATU PLAĆA(LO) 5,87%, A NA KUNSKE 5,25%

 ?? H. JELAVIĆ/PIX ?? Ministru Z. Mariću jako je važno smanjenje troška kamata
H. JELAVIĆ/PIX Ministru Z. Mariću jako je važno smanjenje troška kamata

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia