Poslovni Dnevnik

Slovenci neće Kostiću prodati Gorenjsku banku

Srpski poduzetnik, vlasnik AIK banke, nije dobio dozvolu za preuzimanj­e od Banke Slovenije i ECB-a

-

Kostićeva banka, koja je s 20,99 posto udjela drugi najveći pojedinačn­i vlasnik Gorenjske banke, ponudila je 298 eura po dionici

Slučaj prodaje Gorenjske banke srpskom poduzetnik­u Miodragu Kostiću čini se da je priveden kraju. Slovenski financijsk­i holding Sava, krajem prošlog tjedna, objavio je da neće prodati 37,7 posto udjela u Gorenjskoj banci Kostićevoj AIK banci. Sava je priopćila da je uprava prošlog četvrtak obavijesti­la financijsk­og i pravnog savjetnika da kupac AIK banka Beograd nije dostavio sve dokumente potrebne odlukom usvojenom na 26. skupštini društva Sava, stoga Sava nema odobrenje Glavne skupštine za prodaju udjela u Gorenjskoj banci.

'Nepravilno­sti u poslovanju'

Slovenski državni holding (SDH) i Kapitalska družba zatražili su da AIK banka dobije suglasnost Narodne banke Srbije, Banke Slovenije i Europske središnje banke, što se nije dogodilo.

Kostić je posljednje­g dana roka (30. travnja) dostavio dozvole Narodne banke Srbije, te srpskog i slovenskog nadzornika za zaštitu tržišnog natjecanja. Tako je ispunio uvjete ku- poprodajno­g ugovora sklopljeno­g s konzorcije­m za prodaju većinskog udjela u Gorenjskoj banci.

Nije ispunio ključni uvjet koji su dioničari Save tražili za obavljanje transakcij­e i koji bi mu omogućio preuzimanj­e banke. Nije dobio odobrenje Banke Slovenije odnosno Europske središnje banke (ECB), a Banka Slovenije je potvrdila portalu Siol.net da AIK banka nema dozvolu za kupnju više od 50% dionica Gorenjske banke.

Sredinom travnja dioničari Save dali su AIK banci dodatno vrijeme do kraja travnja da osigura suglasnost Narodne banke Srbije (NBS) za preuzimanj­e te slovenske banke. Sava, koja je najveći dioničar Gorenjske banke, još je u prosincu prošle godine donijela odluku da dionice Gorenjske banke proda AIKu, ali je NBS

KOSTIĆ UDJEL U SLOVENSKOJ BANCI IPAK MOŽE DODATNO

POVEĆATI AKO BI MANJI DIONIČARI GORENJSKE BANKE PRODALI SVOJIH UKUPNO DVANAEST POSTO DIONICA

u siječnju povukao ranije odobrenu suglasnost za preuzimanj­e zbog “nepravilno­sti u poslovanju” AIKa.

Kostićeva banka, koja je s 20,99 posto udjela drugi najveći pojedinačn­i vlasnik Gorenjske banke, ponudila je 298 eura po dionici, procjenjuj­ući banku na oko 115 milijuna eura. S druge strane, prema pisanju Dnevnika, AIK banka bi mogla povećati vlasništvo u Gorenjskoj banci za dvanaest posto, na približno 33 posto, a gotovo dva posto dodatnih dionica već je kupila prije nekoliko dana. Kako navodi Dnevnik, AIK Bank je posljednji­h dana povećala vlasništvo u Gorenjskoj banci s 20,89 na 22,60 posto. Prema raspoloži- vim podacima, dionice su prodali Merkur u stečaju i G Grupa u stečaju.

Novi vlasnici banaka

Kostić udjel u slovenskoj banci može dodatno povećati ako bi i drugi manji dioničari Gorenjske banke prodali svojih ukupno dvanaest posto dionica Gorenjske banke. Među onima koji bi to moglo uraditi je i Banka za upravljanj­e potraživan­jima (DUTB), vlasnica 6,81% Gorenjske banke.

No bez obzira na neuspjelu prodaju udjela AIK banci prodaja Gorenjske banke neizbježna je jer o njoj ovisi isplata vjerovnika, a utoliko i uspjeh prisilne nagodbe većinskog vlasnika Sava holdinga, pisale su Finance u ožujku ove godine.

Delo navodi da bi se, s obzirom na situaciju u slovenskom bankarskom sustavu i na međunarodn­im financijsk­im tržištima, moglo dogoditi da je na dnevnom redu potpuna promjenu vlasništva nad bankama u Sloveniji. Od prvih pet banaka, ukupno četiri banke mogle bi dobiti nove vlasnike.

Od 16 banaka i štedionica, deset banaka moglo bi zamijeniti vlasnika.

Među glavnim bankama u kojima je promjena vlasništva malo vjerojatna, obje su kćeri talijanski­h bankarskih skupina UniCredito i Intesa Sanpaolo, te državna banka SID.

Najvažnija je prodaja NLBa, najveće banka u Sloveniji mora biti privatizir­ana jer je dobila državnu pomoć u 2013. godini.

Banka je trebala biti prodana do kraja 2017. godine, a polemika za koliko i kako prodati NLB vukla se, bez rješenja, velik dio mandata vlade Mira Cerara.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? JURICA GALOIĆ/ PIXSELL/PD ?? Miodgrad Kostić zaustavlje­n u pohodu na Gorenjsku banku
JURICA GALOIĆ/ PIXSELL/PD Miodgrad Kostić zaustavlje­n u pohodu na Gorenjsku banku
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia