Poslovni Dnevnik

Uskoro se ukida roaming za zemlje Zapadnog Balkana

Telekomuni­kacije Na summitu EU-Zapadni Balkan u Sofiji 17. svibnja očekuje se aktiviranj­e inicijativ­e i potpisivan­je ugovora

-

Na summitu EU - Zapadni Balkan u Sofiji, koji će se održati 17. svibnja, mogla bi ponovno biti aktivirana inicijativ­a i potpisan sporazum o ukidanju roaminga za sve zemlje Zapadnog Balkana, izjavio je krajem prošlog tjedna srpski ministar trgovine, turizma i telekomuni­kacija Rasim Ljajić.

“Nakon što je Bugarska preuzela predsjedav­anje Europskom unijom, reaktivira­li su tu inicijativ­u i najavljuju da bi se na summitu u Sofiji mogao potpisati sporazum o ukidanu roaminga i za sve zemlje Zapadnog Balkana i pristupanj­e toj europskoj direktivi, što znači da bi roaming bio potpuno ukinut”, rekao je Ljajić. Prema njegovim riječima, ipak se ne može sa sigurnošću potvrditi hoće li će se to i dogoditi, javlja Tanjug.

Ljajić je podsjetio da je ranije postojala inicijativ­a za potpuno ukidanje roaminga na prostoru Zapadnog Balkana, odnosno da se i te zemlje priključ tzv. Direktivi za ukidanje rominga u EU, koja je za članice Unije potpuno ukinula roaming. Naime, Europska komisija organizira­la je u siječnju 2018. godine u Bruxellesu sastanak tele komunu kaci j s kih operatera iz zemalja Zapadnog Balkana.

“Tražili smo od kompanija iz regije da istraže mogućnosti smanjenja cijena roaminga među zemljama Zapadnog Balkana”, rekla je tada glasnogovo­rnica EK Nathalie Van- dystadt. “Tako bi i zemlje koje su u različitim fazama u procesu pristupanj­a Europskoj uniji, također pristupile tom sporazumu na temelju kojeg bi naši građani kada putuju u zemlje Europske unije plaćali iste cijene usluga kao u domaćem telekomuni­kacijskom prometu. Mi smo se ranije u nekoliko navrata obraćali EK koja nas je odbijala pod izgovorom da ta direktiva važi samo za članice Europske unije i da bi važenje direktive i za druge zemlje podrazumij­evalo promjenu tog dokumenta”, naveo je Ljajić.

U povodu najave bugarskog ministra za transport Ivaila Moskovskog da će od kolovoza biti snižene cijene roaminga za Makedoniju i Srbiju i da će ta odluka biti prihvaćema za vrijeme bugarskog predsjedav­anja EU, kao i da mobilni operateri Bugarske, Makedonije i Srbije rade na potpisivan­ju tog sporazuma, da postoji više inicijativ­a, a najmanje tri, u pravcu snižavanja cijena roaminga do njegovog potpunog ukidanja u regiji.

GRAĐANI ZEMALJA ZAPADNOG BALKANA KADA PUTUJU U ZEMLJE EUROPSKE UNIJE PLAĆALI BI ISTE CIJENE USLUGA KAO U DOMAĆEM TELEKOMUNI­KACIJSKOM PROMETU

 ??  ?? Bugarska je nakon preuzimanj­a predsjedan­ja Unijom pokrenula ukidanje roaminga
Bugarska je nakon preuzimanj­a predsjedan­ja Unijom pokrenula ukidanje roaminga

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia