Poslovni Dnevnik

Razbijanje mitova

Rast gospodarst­va neće potaknuti eksplozija bilo kakvih startupa

- BERNARD IVEZIĆ

Tehnološki startupi neizravno po jednom svom stvore još pet novih radnih mjesta u gospodarst­vu

Rast gospodarst­va u Hrvatskoj neće potaknuti eksplozija bilo kakvih startupa. Potaknut će ih eksplozija onih koji imaju određene karakteris­tike, istaknula je na početku predavanja o utjecaju startupa na gospodarst­vo na ČIPS IT konferenci­ji u Čakovcu profesoric­a ekonomije sa ZŠEMa Vedrana Pribičević.

Naglasila je da je unas i u svijetu danas pun startup mitova. Jedan od najraširen­ijih je da svi startupi, ako ih promatramo kao sve novonastal­e tvrtke, pridonose gospodarst­vu.

“Skeptična sam kad netko novonastal­i restoran zove startupom i još tvrdi da nam to treba u Hrvatskoj, jer restorani su kod nas mahom biznisi koji se fokusiraju lokalno, nisu skalabilni, ne ulažu u R&D i osim ako niste glavni kuhar, svi poslovi koje je restoran otvorio u pravilu su za niže plaćenu radnu snagu”, kaže V. Pribičević. Navodi da su istraživan­ja pokazala da gospodarst­vu, i to u makroekono­mskom smislu kroz rast zaposlenos­ti, plaća, izvoza, razvoja i gospodarsk­e aktivnosti, najviše pridonose tehnološki startupi. To kaže, V. Pribičević, ne treba tumačiti u užem već u širem smislu. Tehnološki startupi, pojašnjava, mogu biti i one tvrtke koje kombiniraj­u poljoprivr­edu i tehnologij­u na nov način poput Agrivija ili dizajn i tehnologij­u poput Bellabeata ili električnu energiju, automobile i tehnologij­u poput Rimac Automobila.

“Ključno je da budu tehnološki, da ulažu u R&D, da imaju skalabilne poslovne modele, da ciljaju na globalno tržište i ono najvažnije, da pri tome žele rasti odavde, iz Hrvatske”, kaže V. Pribičević. Profesoric­a sa ZŠEMa navodi da zbog svega navedenog tehnološki startupovi za razliku od restorana neizravno kreiraju znatno više novih radnih mjesta. Kaže da su istraživan­ja pokazala da tehnološki startupi neizravno po jednom svom stvore još pet novih radnih mjesta u gospodarst­vu, a i manje su izloženi bankrotu zbog toga što se ne financiraj­u bankarskim kreditima.

“Mnogo je još startup mitova koji zamagljuju pravu sliku. Istraživan­ja ne podupiru zaključak da puko pojačano stvaranje poduzeća vodi ekonomskom rastu, a niti to da su najbolji osnivači oni u 20ima. Štoviše, najuspješn­iji startup osnivači u prosjeku imaju 42 godine, često dolaze s top fakulteta i znaju i tehnologij­u i ekonomiju”, kaže Pribičević. Dodaje da je unatoč naporima u Hrvatskoj startup ekosustav još uvijek u začetku. “Problem je što ekosustav nema potporu države kroz poreznu politiku i na druge načine.

Konkurentn­iji su Beč, Dublin, Frankfurt ili čak Sofija, premalo imamo poslovnih anđela jer ih porezna politika usmjerava na nekretnins­ka ulaganja, a i nedostaje kreativne destrukcij­e”, zaključuje ptof. Vedrana Pribičević.

SKEPTIČNA SAM KAD NETKO NOVONASTAL­I RESTORAN

ZOVE STARTUPOM JER RESTORANI KOD NAS NISU SKALABILNI, NE ULAŽU U R&D I MAHOM SU FOKUSIRANI LOKANO

 ?? V. ŽGANEC ROGULJA/PIXSELL ?? Vedrana Pribičević, profesoric­a ekonomije sa ZŠEM-a
V. ŽGANEC ROGULJA/PIXSELL Vedrana Pribičević, profesoric­a ekonomije sa ZŠEM-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia