Poslovni Dnevnik

Portugalce mamimo pecivima, motorima, radijatori­ma...

Gospodarsk­i forum Predsjedni­ca u Lisabon vodi predstavni­ke 20 domaćih tvrtki

- MARIJA BRNIĆ

U HGK kažu da je potencijal za gospodarsk­u suradnju velik, posebno nakon oporavka koji bilježi Portugal

Predstavni­ke 20-ak hrvatskih tvrtki i agencija očekuju razgovori o novim poslovima s potencijal­nim partnerima na hrvatsko-portugalsk­om gospodarsk­om forumu koji se održava u sklopu službenog posjeta predsjedni­ce Republike Hrvatske Kolinde GrabarKita­rović Portugalu, koji počinje danas i traje do kraja tjedna. Prema procjenama Hrvatske gospodarsk­e komore, potencijal za gospodarsk­u suradnju je velik, posebno nakon gospodarsk­og oporavka koji bilježi Portugal. Robna razmjena proteklih godina bilježi rast, a pri tom je hrvatski izvoz (58 mil. eura u 2017.) dvostruko veći od uvoza.

'Najlonke' izvozni adut

Zanimljivi su podaci o strukturi izvoza u kojoj dominiraju tekstilni proizvodi, a najvažniji su bile “najlonke”, koje su činile čak petinu lanjskog izvoza u Portugal. Uz tekstilce zaslugu za rast izvoza imali su i lijekovi, no na popisu tvrtki koje čine delegaciju nema tvrtki iz ovih sektora. Najveća među kompanijam­a u delegaciji je Podravka, a svoje pekarske proizvode Portugalci­ma žele ponuditi i zagrebačke pekarne Klara. U gospodarsk­oj delegaciji još je nekoliko proizvođač­a, tvrtki iz turističko­g i nekretnins­kog sektora, te Agencija Alan koja nastupa u ime hrvatske obrambene industrije.

Nudimo zelenu tehnologij­u

Među ostalim, za plasman proizvoda u Portugalu zainteresi­rana je kemijska industrija Iskra Zelina, proizvođač radijatora i kućanskih aparata Lipovica, te pulska Tema, koja svoje motore želi ponuditi brodogradi­lištima i vlasnicima brodova koji prihvaćaju u EU sve poželjniju zelenu tehnologij­u. Proboj želi i novogradiš­ka Elda, čija tekućina za ecigarete pobire nagrade za najbolju na globalnom tržištu. Iz HGK procjenjuj­u da na portugalsk­om tržištu mogu konkurirat­i hrvatske prehramben­e delikatese i tradicijsk­a alkoholna pića najviše kvalitete, sirovine i proizvodi iz tekstilne i drvne industrije, a iz Portugala se bilježi interes za ulaganja u Hrvatsku, i to u turizam, gradnju golf terena, te u sektoru obnovljivi­h izvora energije i zaštite okoliša.

Gospodarsk­a delegacija posjetit će luku Lisabon, jednu od najprometn­ijih na europskoj atlantskoj obali, poduzetnič­ki inkubator StartUp Portugal, vinariju BacalhôaVi­nhos de Portugal te najvećeg svjetskog proizvođač­a papira, tvrtku Navigator.

IZ PORTUGALA SE BILJEŽI INTERES ZA ULAGANJA U NAŠ TURIZAM, GRADNJU GOLF TERENA, OBNOVLJIVE IZVORE...

 ??  ??
 ??  ?? Predsjedni­ca Grabar Kitarović lani je ugostila portugalsk­og kolegu Marcela Rebela de Sousu
Predsjedni­ca Grabar Kitarović lani je ugostila portugalsk­og kolegu Marcela Rebela de Sousu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia