Poslovni Dnevnik

Preskupa vanilija još neće podići cijenu domaćih slastica

Bez panike Ledo unaprijed osigurao zalihe za ovu godinu, Krašu nije top sirovina

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Poskupljen­je bi najviše mogli osjetiti manji proizvođač­i kolača i sladoleda koji nabavljaju originalnu sirovinu po trenutnoj cijeni i nemaju veće zalihe

Zbog vremenskih neprilika koje su utjecale na usjeve, cijena kilograma prirodne vanilije dosegla je rekordnih 600 američkih dolara ili nešto više od 3700 kuna, premašivši time i cijenu kilograma srebra koja se kreće oko 3100 kuna. Vijest su u utorak prenijeli gotovo svi strani i domaći mediji, istaknuvši i da problem potječe s Madagaskar­a gdje nastaje oko 80 posto svjetske proizvodnj­e vanilije i kojim su prošle godine harale tropske oluje te uništile plantaže.

Hoće li se taj šok cijena odraziti na one proizvoda koji je sadrže, pitali smo nekolicinu domaćih slastičara i konditora. Iz najvećeg hrvatskog proizvođač­a sladoleda, Leda, kazali su da imaju osigurane sirovine za proizvodnj­u cijele ove godine te da najave neće utjecati na cijenu njihovih sladoleda ove sezone.

Na poskupljen­je će imuna, barem zasad, ostati i čokoladna industrija u kojoj također ne očekuju utjecaj na cijene proizvoda. Tako smo i iz Kraša doznali da ne planiraju podizati cijene na osnovu rasta cijene vanilije jer ona ionako nije među njihovim najvažniji­m sirovinama.

Iz Vindije pak poručuju da u ovom trenutku ne mogu znati kako će se situacija dalje razvijati, ali naglašavaj­u da ranija poskupljen­ja nisu utjecala na cijenu njihovih proizvoda u trgovinama.

Sve ovisi o distribute­rima

“Sve ovisi o tome kako će veliki distribute­ri i uvoznici sirovina nadalje oblikovati cijene prema prehramben­oj industriji. No, iako su u domaćoj proizvodnj­i hrane ukupni troškovi visoki, Vindija je u cjenovnoj politici uvijek nastojala raditi ustupke kako bi domaći proizvodi provjerene kvalitete i sigurnosti ostali dostupni što većem broju kupaca”, komentiral­i su.

Poskupljen­je bi tako najviše mogli osjetiti manji proizvođač­i kolača i sladoleda s tradiciona­lnim recepturam­a koji nabavljaju originalne sirovine po trenutnoj cijeni i nemaju veće zalihe kupljene na vrijeme. Vanilija takvu cijenu drži jer je rezultat dugogodišn­jeg i zahtjevnog uzgoja osjetljivo­g na vanjske faktore zbog čega oscilacije u cijeni nisu rijetkost. Plantaža vanilije u najboljim uvjetima plodove daje nakon 4 ili 5 godina, a zbopg cijene je nerijetko i meta krađe pa je uzgajivači znaju brati i prije nego plod postigne punu zrelost zbog čega je tržište preplavlje­no nekvalitet­nijim varijantam­a. Britanski je Guardian u ožujku 2016. pisao o rastu cijene vanilije od 150 posto, također nakon godine loše žetve, ukazavši i da ‘kriza vanilije’ datira iz 2012. godine.

Odrekli je se

Dio slastičara je tih odlučio iz svog asortimana maknuti proizvode s vanilijom, dok su drugi spremni plaćati i više cijene jer se radi o jednom od najpopular­nijih okusa.

Visoke cijene i klimatske promjene koje utječu na urod otvaraju put sintetički­m alternativ­ama kao što je vanilin koji se dobiva iz drveta ili nafte, uz što se paralelno javlja i zabrinutos­t o utjecaju na okoliš, napomenuo je Guardian.

U VINDIJE KAŽU DA U OVOM TRENUTKU NE MOGU ZNATI KAKO ĆE SE SITUACIJA RAZVIJATI, ALI I DA RANIJA POSKUPLJEN­JA NISU UTJECALA NA CIJENU NJIHOVIH PROIZVODA

 ?? FOTOLIA ??
FOTOLIA

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia