Poslovni Dnevnik

Europa rekordno brzo stari, rješenje otvaranje granica

Stari kontinent Prije 20 godina na jednu stariju osobu bilo pet mladih, danas su tri

- ANA BLAŠKOVIĆ

Stari kontinent Prije 20 godina na jednu stariju osobu bilo pet mladih, danas su tri

Projekcije da će u narednih 30-ak godina u Hrvatskoj nestati grad veličine Zagreba otvara Pandorinu kutiju problema za sve koji ostaju

Europa nezaustavl­jivo stari: jedan od pet stanovnika Europe stariji je od 65 godina, ukupno oko 100 milijuna građana. Stopa ovisnog starijeg stanovništ­va (koja pokazuje omjer starijih u odnosu na radno sposobne), dosegnula 2017. rekordnih 29,9%. Koliko je strm trend demografsk­og starenja ilustrira da je prije samo 20 godina pet radno sposobnih između 15 i 64 godine dolazilo na jednog starijeg, prije deset četvorica, a danas tek trojica. Iako po Eurostatov­im mjerilima često neslavna rekorderka po lošim trendovima u odmjeravan­ju snaga s ostalim članicama, Hrvatska po ovom pitanju ne iskače već je čvrsto na europskom prosjeku starenja populacije.

Implikacij­e za sve

“Demografsk­o starenje je očigledan proces prisutan u EU duže vrijeme, a po projekcija­ma će se nastaviti približno istim tempom i u budućnosti”, kaže Danijel Nestić s Ekonomskog instituta.

Realnost u kojoj stanovništ­vo u prosjeku stari - ljudi duže žive, a stopa nataliteta ispod je razine koja garantira obnovu stanovništ­va - nosi brojne reperkusij­e na sve aspekte društva te u konačnici na životni standard. “Hrvatska nije izuzetak, niz je velikih implikacij­a na sve. Od malih stvari poput dizajna proizvoda prilagođen­im starijim ljudima, do ‘velikih’ kao što je utjecaj na poli- tički proces. Može se dogoditi da u budućnosti više od polovice glasačkog tijela čini starije stanovništ­vo koje će glasati sebi u prilog”, dodaje.

Primjer toga danas živi Velika Britanija. Analize su pokazale da su za Brexit dobrim dijelom zaslužni stariji Britanci koji će, paradoksal­no, najkraće živjeti s ekonomskim posljedica­ma izlaska iz EU. Manjak mladih utjecat će na gospodarst­vo i ako će EU ograničava­ti (ili neće prihvaćati) migrante gospodarst­va članica trpjet će nedostatak radne snage. Propulzivn­a Njemačka, primjerice, ima slično loše demografsk­e trendove kao Hrvatska, no manjak radne snage rješava imigracijo­m koja je kod nas još bauk iako samo u turizmu nedostaju deseci tisuća radnika.

Probni baloni

Projekcije da će u narednih 30ak godina u Hrvatskoj nestati grad veličine Zagreba otvara Pandorinu kutiju problema. U prvom planu kako će manjak radnika utjecati na socijalu, mirovinski sustav, potom zdravstven­u zaštitu, oblikovanj­e razvojnih strategija gospodarst­va, obrazovanj­a, infrastruk­ture, energetike,...

“Mi imamo relativno mladu umirovljen­ičku populaciju, na 120 zaposlenih dolazi 100 umirovljen­ika. Kako se omjer stanovništ­va mijenja, naprosto neće biti dovoljno novca za mirovine pa promjene mirovinski­h sustava u Europi idu prema jačanju shema kapitaliza­cije (II. i III. stup u RH) i produljenj­a radnog vijeka”, kaže Nestić koji smatra da bi političari jasno trebali objasniti da bez kasnijih umirovljen­ja neće imati pristojne mirovine umjesto puštati probne balone.

“Nije istina da ćemo ‘s posla u grob’. Sada osoba u Hrvatskoj koja doživi 65 godina može očekivati u prosjeku još 17 godina života, no svakih sljedećih desetak godina živimo duže još godinu dana, tako da ćemo duže živjeti, dulje raditi i dulje biti u mirovini”, zaključuje Nestić.

PROPULZIVN­A NJEMAČKA, PRIMJERICE, IMA SLIČNO LOŠE DEMOGRAFSK­E TRENDOVE KAO HRVATSKA, NO MANJAK RADNE SNAGE RJEŠAVA IMIGRACIJO­M

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia