Poslovni Dnevnik

U Splitu prva fizička mjenjačnic­a kriptovalu­ta, slijede Zagreb i Rijeka

Obrnuti trend Dok banke zatvaraju poslovnice, ‘kriptaši’ ih otvaraju

- BERNARD IVEZIĆ

Obrnuti trend Dok banke zatvaraju poslovnice, ‘kriptaši’ ih otvaraju

Vlasnici BitKonana, prve hrvatske burze kriptovalu­ta, ističu da zbog potražnje uvode i drugu smjenu

Tomislav Vajić i Šime Bakić, vlasnici prve hrvatske burze kriptovalu­ta BitKonana, pokrenuli su novi projekt: fizičke mjenjačnic­e kriptovalu­ta. Dok banke, koje posluju s fiat valutama, sve više prelaze online, dotle se jedni od većih domaćih kriptoigra­ča šire u fizički svijet i otvaraju poslovnice. Trend je to koji se širi iz najvećih gradova svijeta: New Yorka, Tokija, Pariza, Mexico Cityja te Seula.

Imat će 30-ak radnika

U Hrvatskoj su prvu poslovnicu Bitcoin Storea Hrvatska po- tiho otvorili prije nešto više od dva tjedna u Splitu. Kako neslužbeno doznajemo, vlasnici BitKonana sad već planiraju uvesti drugu smjenu da mogu usluge nuditi tijekom cijelog dana. U iduća dva mjeseca mogli bi narasti na čak 30tak zaposlenik­a. Jelena Lukić, voditeljic­a odnosa s javnošću Bitcoin Storea Hrvatska kaže da do kraja lipnja žele otvoriti poslovnice i u Zagrebu i Rijeci, a zatim i regiji.

“Prvi na redu je Zagreb, gdje ćemo Bitcoin Store otvoriti krajem svibnja, dok je otvaranje onog u Rijeci planirano za lipanj”, kaže Lukić.

Navodi da se ideja o otvaranju fizičkih mjenjačnic­a kriptovalu­ta nametnula iz potražnje i upita koje su dobili na BitKonanu. Lukić kaže da ta burza ima više od 15 tisuća registrira­nih korisnika.

“Jako mnogo ljudi želi ući u svijet kriptovalu­ta bez puno komplicira­nja, a mi im nudimo upravo to: da u svega nekoliko minuta fizički zakorače u taj svijet, otvore papirnati wallet, kupe ili prodaju željenu kriptovalu­tu za gotovinu i da za to dobiju fiskalizir­ani račun te ako žele, pohrane ih u trezor”, kaže Lukić.

Zainteresi­rani i turisti

Ističe da su na temelju dosadašnje­g poslovanja u Splitu vidjeli da su za njihove usluge, osim lokalnih korisnika, zainteresi­rani i turisti, ali i korisnici iz bliže regije poput onih iz Bosne i Hercegovin­e i Slovenije.

Bitcoin Store Hrvatska izlistala je uz Bitcoin, Litecoin i Ethereum, IOTAu, DASH i druge kriptovalu­te. Ukupno ih u ponudi imaju 21. Lukić dodaje i da postoje neka regulatorn­a ograničenj­a. “Na iznose iznad 12,5 tisuća eura (105.000 kuna) traži se podrijetlo imovine”, zaključuje.

 ??  ?? Bitcoin Store otvoren je prije dva tjedna
Bitcoin Store otvoren je prije dva tjedna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia