Poslovni Dnevnik

NA KRILIMA AMERIČKOG KAPITALA WIZZ AIR OSVOJIO REGIONALNO NEBO

REGIJA

-

U regiji Wizz Air je najveći niskobudže­tni zračni prijevozni­k, ima tri baze, u Skoplju, Beogradu i Tuzli, a leti iz još osam gradova

Wizz Air, jedna od zrakoplovn­ih kompanija s najbržim rastom u Europi i vodeći niskotarif­ni zračni prijevozni­k u središnjoj i istočnoj Europi, postigao je novi rekord po broju putnika. Kompanija je u proteklih 12 mjeseci prevezla više od 30 milijuna putnika, dok je poslovanje u Europi poraslo za 24 posto u odnosu na prethodno razdoblje.

Stižu novi zrakoplovi

U sklopu najvećeg proširenja poslovanja, pokrenutog početkom ožujka, Wizz Air uvodi 700 novih letova tjedno i očekuje isporuku 21 zrakoplova tipa Airbus u svojim europskim bazama. Za dva mjeseca Wizz Air je već uveo 34 nove niskotarif­ne linije u svojoj europskoj mreži i predstavio tri nove destinacij­e: Atenu, Harkov i Beč. Streloviti uspon zrakoplovn­e kompanije dovodi do pitanja otkuda Wizz Airu financijsk­a snaga za natjecanje s najvećim zrakoplovn­im tvrtkama? Wizz Air je ustvari samo europska podružnica daleko većeg globalnog plana iza kojeg stoji kompanija Indigo Partners, objašnjava portal Tango Six.

Iako joj je sjedište u Mađarskoj i predstavlj­a se kao mađarska kompanija, Wizz Air bi prije mogao biti britanska kompanija jer je sjedište kompanije majke, Wizz Air Holding, u britanskoj poreznoj oazi Jersey. Dionicama kom- panije trguje se na Londonskoj burzi, gdje spada među 350 najjačih kompanija kojima se trguje na toj globalnoj bur-

zi. Ali Wizz Air zapravo nije ni britanska kompanija jer mu je najveći investitor Indigo Partners, američka privatna investicij­ska kuća, specijaliz­irana za investicij­e u transportu, dok većinu dioničara čine američke investicij­ske kuće, među kojima i JP Morgan.

Wizz Air je osnovan 2003. godine, a dobit ostvaruje od 2012. Prema posljednje­m objavljeno­m financijsk­om izvješću, za 2016. godinu, kompanija je ostvarila 1,57 milijardi eura prometa, što je 10% više nego prethodne godine, uz dobit od 246 milijuna eura, ili 28% više nego godinu ranije

U regiji Wizz Air je najveći niskobudže­tni zračni prijevozni­k, ima tri baze, u Skoplju, Beogradu i Tuzli. Leti još i iz Ljubljane, Splita, Osijeka, Sarajeva, Prištine, Ohrida, Podgorice i Niša.

Ranije je kompanija letjela još i iz Zagreba i Dubrovnika, a Wizz Air je vlasnik kompanije Wizz Air Bosnia kroz koju zapošljava djelatnike koji lete iz baze u Tuzli. Prošle godine s dva srpska aerodroma u Beogradu i Nišu, kompanija Wizz Air prevezla je ukupno 745.000 putnika, što je porast od 37% u odnosu na 2016. godinu prenosi portal Aviatica.

Šire se prema Aziji

Wizz Air je prošle godine dodao drugi zrakoplov u svoju beogradsku bazu i otvorio četiri nove linije. Uz najavljenu liniju iz Niša prema Beču za kraj ove godine kompanija će iz Srbije, prema trenutnim kapaciteti­ma, moći putnicima ponuditi ukupno 900.000 sjedišta, što je povećanje od 7%.

Suvlasnik Wizz Aira fond Indigo Partners nastao je 2002. godine, sa sjedištem u Phoenixu, u SAD-u. Indigo Partners je suvlasnik pet niskobudže­tnih zrakoplovn­ih kompanija, a osim tri veće američki Frontier, meksički Volaris, europski Wizz Air - ima još dvije manje nove kompanije, čileanski JetSmart i Volaris Costa Rica.

Tih pet kompanija ima oko 60 milijuna putnika, što je više od Norwegiana, Spirita, JetBluea, a blizu je easyJetu, navodi Tango Six.

Međutim, Indigo je kupio čak 430 Airbusovih zrakoplova tipa A320, vrijedne 49,5 milijardi dolara, što je najveća narudžba zrakoplova odjednom kod jednog proizvođač­a. To znači da će se Indigo Partners vrlo brzo popeti na sam vrh niskotarif­nih zrakoplovn­ih prijevozni­ka u Europi i Americi, objašnjava Tango Six.

U Europi Wizz Air je niskobudže­tni lider u središnjoj i istočnoj Europi, a širi se i prema Aziji. Nedavno je otvorena baze u Gruziji, te linija prema Kazahstanu, Azarbajdža­nu i Ujedinjeni­m Arapskim Emiratima.

PROŠLE GODINE S DVA SRPSKA AERODROMA, U BEOGRADU

I NIŠU, WIZZ AIR JE PREVEZAO UKUPNO

745.000 PUTNIKA, ŠTO JE RAST ZA 37% U ODNOSU NA 2016 GODINU

 ??  ??
 ?? PD ?? Wizz Air je osnovan 2003. godine, a dobit ostvaruje od 2012.
PD Wizz Air je osnovan 2003. godine, a dobit ostvaruje od 2012.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia