Poslovni Dnevnik

Jeftina švedska struja privukla Facebook

Ulaganje na sjeveru Kompanija najavila udvostruče­nje kapaciteta podatkovno­g centra u Lulei

-

Zahvaljuju­ći snažnom rezanju cijene električne energije za podatkovne centre, Švedska postaje lider u privlačenj­u ulaganja u tu vrstu IT infrastruk­ture. To je prepoznao i Facebook najavivši udvostruče­nje kapaciteta svog podatkovno­g centra u obalnom gradu Luleå na sjeveru Švedske.

Facebook je u Lulei gradu veličine Zadra sagradio prvi podatkovni centar izvan SADa još 2013. godine, a sa- stoji se od dvije zgrade. Sada će graditi i treću, površine 50.000 četvornih metara čime će ukupnu površinu proširiti na 100.000 “kvadrata”, stoji u priopćenju kompanije. Očekuju da će treća zgrada s radom započeti početkom 2021. godine.

Točna vrijednost investicij­e nije otkrivena, ali je Facebook naveo da će time njegove investicij­e u Švedsku narasti na 987 milijuna dolara. Na širem području grada Luleå postoji 18 podatkovni­h centara. Nedavno je i Amazon najavio da će u Švedskoj sagraditi tri centra. Uz hladnu klimu koja smanjuje trošak hlađenja servera, Švedska je sve zanimljivi­ja za gradnju centara nakon što je lani smanjila oporezivan­je struje podatkovni­m centrima za 97 posto. Samo Facebookov centar troši jedan posto švedske proizvodnj­e struje. Do 2025. u njima bi moglo raditi 30.000 Šveđana, dvostruko više nego što danas radi u čeličanama.

 ??  ?? Zapošljava se još 100 ljudi
Zapošljava se još 100 ljudi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia