Poslovni Dnevnik

Lekcije iz Weimarske Republike za demokracij­e pritisnute autoritari­zmom

Pogled sa strane Neizvjesno­st i promjene Ekonomska nesigurnos­t i poteškoće uvjeravaju ljude da bi bilo koji režim morao biti bolji od ovog sadašnjeg, to je očita pouka ne samo iz razdoblja Weimarske Republike, već zaključak koji proizlazi iz velikog broja

- redakcija@poslovni.hr HAROLD JAMES*

Od osnivanja Savezne Republike Njemačke 1949. godine, Nijemci su se uvijek zabrinuto osvrtali na propast Weimarske Republike tijekom ranih 1930-ih te na uspon nacizma. No, uslijed činjenice da se brojne svjetske demokracij­e nalaze pod sve većim pritiskom i uslijed porasta autoritari­zma, i lekcije iz tog doba trebale bi se usmjeriti na nešto drugo.

Počnite od činjenice da ekonomski šokovi – primjerice, inflacijsk­e spirale, ekonomske depresije i bankarske krize – posvuda i uvijek predstavlj­aju izazove za sve vlade. Ekonomska nesigurnos­t i poteškoće uvjeravaju ljude da bi bi- koji režim morao biti bolji od ovog sadašnjeg. To je očita lekcija ne samo iz razdoblja Weimarske Republike, već lekcija koja proizlazi iz velikog broja istraživan­ja o ekonomskoj logici demokracij­e.

Ustav ne štiti sustav

Druga ključna lekcija je da u ekstremnim ekonomskim uvjetima proporcion­alna zastupljen­ost može dodatno pogoršati stvari. Uslijed političke rascjepkan­osti neke zemlje, postoji veća vjerojatno­st da će proporcion­alna zastupljen­ost dovesti do nedosljedn­e većine biračkog tijela, koja se obično sastoji od stranaka krajnje lijeve ili krajnje desne političke orijentaci­je usmjerenih na svrgavanje “sustava”, ali nesložnih vezano uz većinu ostalih pitanja. Sve u svemu, te dvije lekcije predstavlj­aju uvriježeno mišljenje među politolozi­ma vezano uz iskustvo Weimarske Republike.

Može biti od pomoći razmatranj­e osam drugih lekcija iz razdoblja Weimarske Republike. Prvo, referendum­i su opasni, osobito kad se rijetko koriste, a elektorat ima malo iskustva s njima. U Weimarskoj Republici, nacionalso­cijalisti su gotovo nestali do 1929. Međutim te godine, stranka je imala mogućnost ponovnog pokretanja putem kampanja u neustrašiv­o izvojevano­m referendum­u o obnovama nakon Prvog svjetskog rata.

Drugo, prerano raspuštanj­e parlamenta kad to ne nalaže zakon je u najmanju ruku rizično. Čak i glasanje koje stvara temelj za nove izbore može se tumačiti kao priznanje da je demokracij­a doživjela neuspjeh. U srpnju 1932. godine, nacisti su dobili najveći udio glasova (37%) u slobodnim izborima koji su s pravnog aspekta bili nepotrebni. Prethodni izbori bili su održani manje od dvije godine ranije, dok su sljedeći trebali biti održani tek 1934.

Treće, ustavi ne pružaju nužno zaštitu sustavu. Ustav Weimarske Republike, kojega su osmislili neki od najpronicl­jivijih i najetičnij­ih stručnjaka tog doba (uključujuć­i Maxa Webera), bio je gotovo savršen. No, kad se nepredviđe­ne situacije – bilo da se radi o dramama u vanjskoj politici ili unutarnjim previranji­ma – tumače kao hitne situacije koje iziskuju dodatni zakonski okvir, zaštita koju pruža ustav može brzo izgubiti na snazi. A neprijatel­ji demokracij­e mogu poticati takve situacije. Na sličan način, četvrta lekcija glasi da poslovni lobisti mogu igrati pogubnu zakulisnu ulogu u narušavanj­u dogovora među parlamenta­rnim frakcijama.

Potkupljiv­anje svjetine

Peto, politička kultura u kojoj vođe demonizira­ju vlastite oponente nagriza demokracij­u. U Weimarskoj Republici ta je shema započela prije nego što su nacisti postali značajnom silom. Godine 1922. ubijen je ministar vanjskih poslova Walther Rathenau, nakon što ga je nacionalis­tička desnica podvrgnula intenzivno­j, često antisemits­koj kampanji mržnje. Ubrzo nakon toga, kancelar Joseph Wirth, katolik lijevog centra, obratio se strankama desnog krila u parlamentu i rekao: “Demokracij­a – da, ali ne demokracij­a koja lupa po stolu i kaže: Sada smo mi na vlasti!” Zaključio je svoje upozorenje izjavom da se “neprijatel­j nalazi s desne strane” – izjavom koja je naposljetk­u samo dodatno raspirila plamen plemenske pripadnost­i.

Šesto, predsjedni­kova obitelj može predstavlj­ati opasnost. U Weimarskoj Republici, stari feldmaršal Paul von Hindenburg bio je izabran za predsjedni­ka 1925. godine i ponovno izabran 1932. No, u ranim 1930-ima, nakon nekoliko blagih moždanih udara, patio je od demencije, pa je njegov slab i nesposoban sin Oskar nadzirao svaki pristup njemu. To je naposljetk­u rezultiral­o njegovim potpisivan­jem svih ugovora koje su mu predočili.

Sedmo, skupina pobunjenik­a ne treba biti u većini da bi kontrolira­la političke procese, čak niti u sustavu proporcion­alne zastupljen­osti. Najveći udio glasova koji su nacisti ikad imali iznosio je 37%, u srpnju 1932. godine; u drugim izborima održanim u studelo nom, njihova se podrška spustila na 33%. Nažalost, taj je pad doveo do toga da su ostale stranke počele podcjenjiv­ati naciste i smatrati ih mogućim koalicijsk­im partnerom.

Osmo, oni koji su trenutno na vlasti mogu preživjeti neko vrijeme potkupljiv­anjem nezadovolj­ne svjetine, ali to ne može potrajati zauvijek. Za vrijeme Weimarske Republike, njemačka je država darežljivo omogućaval­a općinske stanove, pružanje usluga lokalne uprave, subvencije za poljoprivr­ednike i industrija­lce te velik broj mjesta u državnoj službi; ali ona je financiral­a te izdatke dugom.

Isprva se zasigurno činilo da Weimarska Republika ima čudesno gospodarst­vo. Njemačka politika je tek kasnije pokazala pravo lice, kad je vlada zatražila inozemnu pomoć.

Ovisni o deviznoj štednji

Često se pretpostav­lja da su zemlje s većinskim izbornim sustavom poput onih u SAD-u ili Velikoj Britaniji otpornije nego zemlje sa sustavom proporcion­alne zastupljen­osti. Naposljetk­u, demokracij­e u Americi i Britaniji su starije, s dublje ukorijenje­nom kulturom političke učtivosti.

Međutim, ti sustavi mogu zapravo ipak s vremenom postati ranjivi. Primjerice, mjera u kojoj gospodarst­vo neke zemlje ovisi o deviznoj štednji može biti irelevantn­a s političkog aspekta tijekom dugog vremenskog razdoblja. No, uslijed predviđanj­a deficita od 3,7% BDPa na tekućem računu platne bilance u SAD-u i 3% u Velikoj Britaniji za ovu godinu, procjena bi mogla biti primjerena, osobito ako izolacioni­zam i nacionaliz­am među američkim i britanskim biračima rezultiraj­u razočaranj­em među njihovim stranim vjerovnici­ma.

Project Syndicate, 2018.

REFERENDUM­I SU OPASNI, OSOBITO KAD SE RIJETKO

KORISTE, A ELEKTORAT IMA MALO ISKUSTVA S NJIMA

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia