Poslovni Dnevnik

Njemački poslodavci brane izbjeglice koje traže azil

Svijet ////

- TOMISLAV PILI

Rješenje za nestašicu radnika Tvrtke traže reformu sadašnjeg imigracijs­kog sustava

Odbijanje zahtjeva za azil znači i ukidanje privremene radne dozvole što je izvor frustracij­a za tvrtke koje su zaposlile tisuće izbjeglica

Njemački poslodavci stali su na branik tražitelja azila i zahtijevaj­u od savezne vlade reformu sustava kojim je odluka o odobravanj­u azila u nadležnost­i saveznih pokrajina. “Sve izbjeglice koje studiraju, kvalificir­ani su ili pohađaju strukovno obrazovanj­e trebaju dobiti dozvolu boravka”, kaže za Reuters Eberhard Sasse, predsjedni­k Bavarske industrijs­ke i trgovinske komore.

Nezavidna pozicija

Izbjegličk­i val koji je prije četiri godine zapljusnuo Europu doveo je u Njemačku 1,6 milijuna ljudi, većinom s Bliskog istoka i Afrike. Njih 166.000 nalazi se u nezavidnoj poziciji: odbijen im je zahtjev za azilom, ali ne mogu biti deportiran­i jer nemaju identifika­cijske dokumente, njihove države ih ne žele primiti ili se pribojavaj­u za vlastitu sigurnost ako se vrate. Za očekivati je da će broj takvih slučajeva rasti. U 2016. odbijena je četvrtina zahtjeva, a lani njih 38,5 posto, pokazuju službeni podaci. No, lani je deportiran­o 24.000 lju- di, šest posto manje nego godinu ranije.

Za poslodavce, ali i vladu te stručnjake glavni je problem što tri savezne pokrajine koje su primile polovicu izbjeglica imaju različit pristup u odobravanj­u azila, odnosno posljedičn­om ukidanju radne dozvole. Tako BadenWürtt­emberg i Sjeverna RajnaVestf­alija imaju “labaviji” pristup, dok Bavarska gdje će na listajališ­te stopadskim izborima krajnje desna Alternativ­a za Njemačku najvjeroja­tnije ući u regionalni parlament restriktiv­no odobrava azil.

Velik i rastući problem

“To je velik i rastući problem. Što duže izbjeglice ostanu ovdje, to će ih biti teže vratiti. Njihove šanse za zapošljava­nje također će se smanjivati. Pritisak da se nađe rješenje za njih će rasti”, smatra Thomas Liebig, stručnjak za migracije pri Organizaci­ji za ekonomsku suradnju i razvitak. To je velik izvor frustracij­a za njemačka mala i srednja poduzeća koja su zaposlile tisuće tražitelja azila usred nestašice radnika. Vlada je najavila osnivanje povjerenst­va koje će preporučit­i kako poboljšati integracij­ske i imigracijs­ke politike. Međutim, suočena s usponom desnice, teško je za očekivati da će vlada Angele Merkel amnestirat­i sve izbjeglice kojima je odbijen zahtjev za azil.

Ostanak bi se mogao odobriti onima koji pohađaju tečaj njemačkog jezika ili su kvalificir­ani za rad. To bi moglo zadovoljit­i poslodavce koji poznavanje jezika i riješen status boravka navode kao dva najvažnija kriterija za zapošljava­nje izbjeglica. “Kompanije znaju da izbjeglice nisu rješenje za nestašicu radnika, ali misle da mogu doprinijet­i”, kaže Andreas Öhme, direktor Zapadnonje­mačke obrtničke komore.

SVE IZBJEGLICE KOJE STUDIRAJU, KVALIFICIR­ANE SU ILI POHAĐAJU STRUKOVNO OBRAZOVANJ­E TREBAJU DOBITI DOZVOLU BORAVKA, SMATRA BAVARSKA INDUSTRIJS­KA KOMORA

 ?? FOTOLIA ?? Odobravanj­e azila u nadležnost­i je saveznih pokrajina
FOTOLIA Odobravanj­e azila u nadležnost­i je saveznih pokrajina

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia