Poslovni Dnevnik

‘Nije problem ako je politika iza leđa dogovarala valjana rješenja’

Riječ pravnika Polazišta za prve pravne analize nisu vezana uz metodologi­ju, već uz meritum

-

Zakon je na početku kreiran na atipičan način, pokazuje se inkognito, kaže jedan iskusni pravnik, ali pritom je za njega glavno pitanje što se to pravno nevaljano tako i napravilo. Stoga, pitanje glasi u čemu su točno pogriješil­i političari, tj. potpredsje­dnica Vlade na sastancima iza leđa javnosti s menadžerim­a privatnih kompanija i odvjetnici­ma?

“Ako su se iza leđa dogovarali oko valjanih rješenja, problem ne postoji. S druge strane, ako se radi o nevaljanim rješenjima, primjerice pogodovanj­ima kroz konkretne zakonske odredbe, u tom slučaju više nije bitni moment da su radili u tajnosti, nego što je nastalo pravno nevaljano rješenje. O kojim se takvim klauzulama ovdje radi?”, retorički je nakon odluke ustavnih sudaca upitao jedan iskusni zagrebački pravnik. Kako je prošlogodi­šnji ožujak tijekom kojeg je inače nastalo devet verzija Lexa opisao jedan član uprave velikog dobavljača koncerna (nije želio biti imenovan), najveća vrijednost ove Vlade vezano uz Lex je što je imala spreman zakon u momentu kad je on doista trebao.

“Vlada, to odgovorno tvrdim, u tim kritičnim trenucima nije željela donijeti Lex, ali su ga imali spremnog kad smo ga mi iz redova dobavljača zatražili zbog izlaza iz situacije u kojoj je koncern bio pred slomom. Banke nisu davale novac Agrokoru, dobavljači nisu davali robu, pa je ostalo jedino rješenje po nama bio – za- kon. Kao danas se sjećam kad smo to tražili od Vlade, a riječ je o zahtjevu dijela dobavljača nakon što nismo mogli postići dogovor”, prisjeća se jedan dionik. Na tu temu s potpredsje­dnicom Vlade krajem ožujka bio je održan sastanak s predstavni­cima 15ak najvećih dobavljača iz Hrvatske. Dio velikih domaćih kompanija Agrokorovi­h dobavljača, kako navode naši izvori, u “5 do 12” zatražio je donošenje Lexa. “Dalićka nas je molila da postignemo dogovor jer je željela pod svaku cijenu izbjeći Lex. Ali da ga u tom trenutku Vlada nije imala, tj. da je tek tada osnovana radna skupina, sustav bi se počeo raspadati, a zakon bi zakasnio “, kaže drugi sugovornik iz vrha prerađivač­ke industrije. I dok za poslovni svijet dio vezan uz savjetničk­u priču nije u fokusu, valja zabilježit­i mišljenje odvjetnika da je Lex jedini zakon koji ima odredbu o obveznom angažmanu savjetnika (čl. 12. st. 11.). Od dosad spomenutih Dalićkinih neformalni­h konzultata jedino je bivši povjerenik Ante Ramljak bio i involviran u procesu, pa se objava prepiske može smatrati i udarom na njega.

VLADA NIJE ŽELJELA DONIJETI LEX, ALI SU GA IMALI SPREMNOG KAD SMO GA MI IZ REDOVA DOBAVLJAČA ZATRAŽILI ZBOG IZLAZA IZ SITUACIJE, KAŽE JEDAN OD VELIKIH DOBAVLJAČA

 ?? PATRIK MACEK/PIXSELL ?? Premijer Andrej Plenković nastavak sa str. 1
PATRIK MACEK/PIXSELL Premijer Andrej Plenković nastavak sa str. 1

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia