Poslovni Dnevnik

Bugarska je idući član eurozone

Prije Hrvatske ‘Prvi ekonomist’ EK Pierre Moscovici, oprezno podržao bugarsku kandidatur­u za uvođenje eura

- TOMISLA PILI

Ideji eura u novčanicim­a Bugara nisu osobito skloni Nijemci koji još imaju sjećanja na dužničku krizu u eurozoni između 2009. i 2015.

Bugarska će biti sljedeća država čiji će građani plaćati eurom, poručili su nedavno europski dužnosnici, no uz jedan „ali“, a to je potreba jačanja slabašnog gospodarst­va. S obzirom da je Bugarska jedina članica Europske unije koja je slabije razvijena od Hrvatske, iz bugarskih iskustava uvođenja eura mnogo možemo naučiti, ocjenjuju domaći ekonomski stručnjaci. Boraveći krajem travnja u Sofiji na sastanku europskih ministara financija, „prvi ekonomist“Europske komisije (EK), povjerenik za ekonomska i financijsk­a pitanja Pierre Moscovici, oprezno je podržao bugarsku kandidatur­u za ulazak u eurozonu.

Iako je izjavio kako će „Bugarska biti sljedeća članica eurozone“, odbio je izreći konkretne rokove kazavši kako „ne smijemo žuriti“kroz proces te će biti potrebna „kolektivna odluka“za ulazak Bugarske u elitni klub 19 država koje koriste zajedničku europsku valutu. Moscovici je svoj stav izrazio nakon početka razgovora na diplomatsk­oj razini o sljedećim koracima koje će vlada u Sofiji morati poduzeti prije ulaska u tečajni mehanizam ERM II. Podsjetimo, radi se o ključnom i obveznom dijelu procesa ulaska u eurozonu. U tečajnom mehanizmu zemljakand­idat mora provesti najmanje dvije godine, a tijekom tog razdoblja mora dokazati stabilnost tečaja svoje valute. Ulazak Bugarske u tu „čekaonicu pred vratima eurozone“očekuje se krajem godine, nakon isteka njezina trenutnog predsjedan­ja Europskom unijom.

Signali EK upućeni prema Bugarskoj, koja već neko vrijeme izražava kandidatur­u za ulazak u eurozonu, svakako je pozitivna vijest i za nastojanja Hrvatske u tom kontekstu, ocjenjuje Alen Kovač, direktor Ureda za ekonomska istraživan­ja Erste banke. „Monetarna politika Bugarske zasnorefor­mi vana je na valutnom odboru, odnosno tečaj domaće valute je fiksiran u odnosu na euro (kao i u BiH), i kao takva je rigidnija od monetarne politike Hrvatske narodne banke“, kaže Kovač. Iako u Bruxellesu ne skrivaju da je Bugarska – članica Europske unije od 2007. godine – učinila veliki napredak u ispunjavan­ju kriterija, posebno u stabilizir­anju javnih financija kroz uravnoteže­n proračun i javni dug od svega trećine vrijednost­i gospodarst­va (prosjek eurozone je, za ilustracij­u, 90 posto), zabrinjava njezino slabašno gospodarst­vo koje bi po uvođenju eura neka nova kriza vrlo lako mogla slomiti.

Bugarska ima stečenu stabilnost i mnogo manje fiskalne neravnotež­e koje omogućuju brži ulazak u ERM II, smatra Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke. „Kada Bugarska uđe u eurozonu, monetarna stabilnost koja iz toga proizlazi dat će poticaj bržem ekonomskom rastu. Podsjetimo, radi se o članici koja je jedina nerazvijen­ija od Hrvatske“, kaže Šantić. Unatoč činjenici da je Bugarska četvrto najbržeras­tuće europsko gospodarst­vo koje će ove godine – po prognozama EK – ojačati 3,8 posto, balkanska država najsiromaš­nija je članica s BDPom po stanovniku od svega 49 posto europskog prosjeka. Ograničena fleksibiln­ost monetarne politike i u Bugarskoj i u Hrvatskoj govore u prilog uvođenju eura, smatra Alen Kovač. „U komparativ­nom smislu, razina konvergenc­ije, u smislu dohotka i razine cijena, u Hrvatskoj je svakako veća, što je uz sinkronizi­ranost ekonomskog ciklusa, bitan faktor kod uvođenja eura. Teško je jednoznačn­o govoriti o kvaliteti institucij­a i institucio­nalnog okvira, ali jasno je da i Bugarska i Hrvatska moraju nastaviti s provođenje­m strukturni­h i podizanju kvalitete institucij­a”, smatra Kovač.

Ideji eura u novčanicim­a Bugara nisi osobito skloni Nijemci koji još imaju svježa sjećanja na dužničku krizu u eurozoni između 2009. i 2015. godine tijekom koje su financijsk­u pomoć morale zatražiti ekonomski slabije članice: Cipar, Grčka, Irska i Portugal. Tako je pišući o razmišljan­jima njemačkih političara o ulasku Bugarske u eurozonu list Süddeutsch­e Zeitung u ožujku izašao s tekstom pod naslovom “Bolje bez Sofije”. Luka Brkić, profesor međunarodn­ih ekonomskih odnosa na zagrebačko­m Fakultetu političkih znanosti upozorava kako prilikom ulaska u eurozonu nije dovoljno imati u vidu samo makroekono­mske pokazatelj­e i ravnati se prema Maastriški­m kriterijim­a. “Oni nisu indikator sposobnost­i neke članice da se othrva eventualni­m ekonomskim problemima i vanjskim šokovima. Prednosti ulaska u eurozonu koje se najčešće navode, poput rasta kreditnog rejtinga i pada kamatnih stopa neupitno stoje, ali to je okvir koji nije dovoljan. To posebno vrijedi za Bugarsku i nisam siguran po čemu bi Bugarska bila dobar kandidat ako se pogledaju njezini fundamenti, mimo Maastriški­h kriterija. Ulazak u eurozonu je ozbiljno pitanje i traži ozbiljnu analizu”, zaključuje Brkić.

KADA BUGARSKA UĐE U EUROZONU, MONETARNA STABILNOST KOJA IZ TOGA PROIZLAZI DAT ĆE POTICAJ BRŽEM EKONOMSKOM RASTU. RADI SE O ČLANICI KOJA JE JEDINA NERAZVIJEN­IJA OD HRVATSKE

 ?? FOTOLIA ?? Ulazak Bugarske u 'čekaonicu pred vratima eurozone' očekuje se krajem godine
FOTOLIA Ulazak Bugarske u 'čekaonicu pred vratima eurozone' očekuje se krajem godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia