Poslovni Dnevnik

Prehrana nadmašila plan dobiti, trgovina smanjila minus

Novo mjesečno izvješće pokazuje skor u prvom kvartalu

- JADRANKA DOZAN

Od uvođenja izvanredne upraven a troškove savjetnika otpada 321,4 milijuna kuna

Udubokoj sjeni političkih potresa zbog “afere hotmail” jučer su iz Agrokora objavili revidirana izvješća za matičnu kompaniju i Grupu za 2017., kao i najnovije mjesečno izvješće s osnovnim pokazatelj­ima poslovanja ključnih sastavnica koncerna u prva tri mjeseca ove godine.

Ključne kompanije poslovično najprofita­bilnije divizije, Prehrane, u prvom su kvartalu na nepunih 1,5 milijardi kuna prihoda ostvarile 136,5 milijuna kuna operativne dobiti EBITDA, što je oko 17 milijuna bolje od plana. Pozitivan operativni rezultat iskazala je i Poljoprivr­eda, ali na 466 mil. kuna prodaje ostvarena EBITDA triju kompanija iz te grupe od 35 milijuna kuna osjetno je slabiji skor u odnosu na plan.

Istodobno, sektor maloprodaj­e i veleprodaj­e je u pogledu operativne profitabil­nosti ostvario bolji rezultat od plana, s tim da to u toj diviziji u prvom kvartalu znači manji minus. Planom je predviđeno bilo -34,3 milijuna, a ostvareno je -4,2 milijuna. Od 2,9 mlrd. kuna prihoda četiriju kompanija iz te grupe na Konzum se odnose nepune dvije milijarde, a on je pozitivnom EBITDAom od 26 milijuna ublažio ‘minus’ te divizije.

Lanjske poslovne rezultate, pak, izvanredni povjerenik Fabris Peruško ukratko je predstavio još potkraj travnja, najavljuju­ći revidirane za početak svibnja. Objava se malo oduljila, ali revizija je mahom potvrdila ključne brojke. Među ostalim, potvrđeno je produbljav­anje negativnog kapitala krovne kompanije kojoj su kapital i rezerve u 2017. smanjene za 9,8 milijardi kuna. Tome su s 5,6 mlrd. kuna pridonijel­a umanjenja vrijednost­i ulaganja u ovisna i pridružena društva, 2,22 mlrd. kuna rezultat su umanjenja potraživan­ja od povezanih društava, dok su procjene (ne)naplativos­ti danih zajmova zaslužne za 840 milijuna kuna. Ukupne obveze Agrokora d.d. na kraju 2017. iznosile su 32 milijarde kuna, a na razini grupe 55,78 mlrd., odnosno oko 370 milijuna kuna manje nego što su sugerirale nerevidira­ni rezultati. Slična korekcija napravljen­a je i kod kapitala, koji prema revidirano­m izvješću iznosi 20,44 mlrd. kuna. Poslovni prihodi grupe su 39,5 mlrd. kuna što je pad za 5,4 mlrd. ili 12%.

Inače, od uvođenja izvanredne uprave troškovi Agrokora d.d., uključujuć­i naknade povjerenik­u, plaće i nagrade zaposlenim­a, troškove savjetnika, revizorske i porezne usluge... iznosili su 580,5 milijuna kuna. Na troškove savjetnika otpada 321,4 milijuna.

NA 466 MIL. KUNA PRODAJE U GRUPI POLJOPRIVR­EDA, OSTVARENA EBITDA NJEZINIH TRIJU KOMPANIJA OD 35 MILIJUNA KUNA OSJETNO JE SLABIJI SKOR U ODNOSU NA PLAN

 ??  ??
 ?? MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL ?? Jamnica je u prvom kvartalu na 206 mil. kn prihoda ostvarila EBITDA od 33,6 milijuna
MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL Jamnica je u prvom kvartalu na 206 mil. kn prihoda ostvarila EBITDA od 33,6 milijuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia