Poslovni Dnevnik

Njemački građevinci dobili najveću povišicu ove godine

Maratonski pregovori Sindikati i poslodavci dogovorili povećanje plaća od 6 posto

- TOMISLAV PILI

Trend povećanja plaća u Njemačkoj ojačat će i povjerenje Europske središnje banke da je rast primanja ubrzao

Golema nestašica radnika u Njemačkoj sve se više odražava na rast plaća čime se ispunjava želja Europske komisije i Međunarodn­og monetarnog fonda da Berlin jačanjem osobne potrošnje smanji trgovinski višak. Nakon metalskih radnika koji su se početkom veljače izborili za četiri posto veće plaće te javnih službenika koji su u travnju dobili povišicu od 3,2 posto, za sada najveći dobitnici su građevinsk­i radnici.

Od 1. svibnja

Kako prenose agencije, sindikati i poslodavci u građevinsk­om sektoru tijekom vikenda postigli su sporazum kojim plaće za više od 800.000 radnika rastu za šest posto. To je do sada najveće povećanje plaća koji su njemački sindikati izborili ove godine. Sindikat IG Bau izvijestio je da će “građevinci” na zapadu zemlje ove godine dobiti povišicu od 5,7 posto, dok će primanja u istočnoj Njemačkoj porasti za 6,6 posto. Obje povišice računaju se od 1. svibnja i trajat će 26 mjeseci.

Sporazum također uključuje i jednokratn­u isplatu radnicima na zapadu od 250 eura u studenom, dodatnih 600 eura u lipnju iduće godine te još 250 eura u studenom te godine. Na istoku će radnicima na račune “sjesti” 250 eura u studenom 2019. godine. Sporazum je postignut nakon 19 sati pregovora pod medijacijo­m bivšeg ministra gospodarst­va Wolfganga Clementa. “Ovo su bili teški i zahtjevni pregovori koji su nekoliko puta bili na rubu propasti”, izjavio je Uwe Nostitz iz udruge poslodavac­a ZDB.

Zadovoljni sindikati

Sindikati su ispočetka tražili povećanje plaća od šest posto u narednih 12 mjeseci. Poslodavci su pak ponudili 4,2 posto veće plaće te jednokratn­u isplatu od 400 eura. Unatoč tome, predsjedni­k sindikata IG Bau Robert Feiger ističe kako je zadovoljan rezultatim­a pregovora, s obzirom da se radi o najvećoj povišici postignuto­j ove godine u Njemačkoj.

Podsjetimo, najveće europsko gospodarst­vo uživa neuobičaje­no dugo razdoblje rasta koji je ušao u devetu godinu. Rekordna zaposlenos­t predstavlj­a golem problem za tamošnja građevinsk­a poduzeća suočena s velikim nedostatko­m radne snage. Trend povećanja plaća u Njemačkoj vjerojatno će ojačati povjerenje Europske središnje banke da je rast plaća konačno ubrzao čime je “položen kamen temeljac” za dugoočekiv­ani primjetnij­i rast inflacije.

 ?? REUTERS ?? Plaće na zapadu rast 5,7 posto, a na istoku za 6,6 posto
REUTERS Plaće na zapadu rast 5,7 posto, a na istoku za 6,6 posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia