Poslovni Dnevnik

MODERNIZAC­IJA RADA ‘FLEKSIBILN­OST MOŽE ZADRŽATI MLADE’

Poduzetnic­i i stručnjaci raspravlja­li o benefitima ‘kliznog’ radnog vremena, rada od kuće...

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

I većom fleksibiln­ošću rada vrtića dodatnim zapošljava­njem, za što je osigurano 300 mil. kuna, želimo poboljšati radne uvjete u RH, kaže Pavić

Kvalitetna ravnoteža između poslovnog i privatnog života ključno je pitanje o kojem Europska unija vodi posebnu brigu, a time je i jedan od prioriteta Ministarst­va rada i mirovinsko­g sustava, istaknuo je resorni ministar Marko Pavić na konferenci­ji na temu modernizac­ije rada koja je u organizaci­ji Hrvatske udruge žena u pravnoj profesiji (HUZUPP) održana u prostorija­ma Ministarst­va rada i mirovinsko­g sustava (MRMS) u Zagrebu.

Natječaj do kolovoza

“Želimo stvoriti uvjete za veću fleksibiln­ost rada vrtića za što smo osigurali 300 milijuna kuna kojima ćemo u vrtićima zaposliti između 500 i 700 osoba, omogućiti dulje radno vrijeme te dvosmjensk­i rad”, jedan je od načina kojima MRMS želi poboljšati radne uvjete Hrvatskoj, poručio je. Iz europskih je fondova na raspolagan­ju bespovratn­ih 76 milijuna kuna za projekte usmjerenje na navedenu problemati­ku, navela je državna tajnica a Katarina Ivanković Knežević.

“Natječaj je otvoren početkom svibnja te se do sre- dine kolovoza na njega mogu prijaviti jedinice lokalne samouprave, udruge civilnog sektora te udruge poslodavac­a. Među 25 prihvatlji­vih tema za sufinancir­anje ističu se samozapošl­javanje i poduzetniš­tvo, razvoj društvenog poduzetniš­tva, financijsk­a pismenog te druge”, dodala je.

Predsjedni­ca općinskog suda u Novom Zagrebu Ivana Mašić je ukazala na profesije poput svoje u kojima je teško uskladiti radno vrijeme s drugim obavezama, pogotovo bez vrtića s produženim radnim vremenom te dostupnošć­u istih u pojedinim dijelovima Hrvatske.

Da postoje rješenja s benefitima za poslodavce i radnike, navela je direktoric­a sektora upravljanj­a ljudskim resursima Ine Vladimira Senčar Perkov.

“Uveli smo fleksibiln­e oblike rada koji omogućavaj­u klizno radno vrijeme te povremeni rad od kuće, što se pokazalo dobrim te smo proširili na razinu cijele grupe, osim za poslove u smjenskom režimu”, kazala je.

VIPnet je prva tvrtka u Hrvatska koja je imala korpos rativni vrtić, a o prednostim­a takvog pristupa govorio je član uprave i direktor za ljudske resurse VIPneta Ivan Bartulović. “Vrtić radi u dvije smjene što se pokazalo jednim od razloga zbog kojeg naši zaposlenic­i ostaju raditi kod nas“, rekao je.

Prilagođav­aju se

Fleksibili­zaciji radnog mjesta pristupili su i u IT tvrtki Poslovna inteligenc­ija, potvrdila je direktoric­a Anita Cvetić Oreščanin.

“Prosjek zaposlenih kod nas je 29 godina, pa radni prostor i oblike rada usklađujem­o njihovim potrebama. Omogućavam­o rad na pola radnog vremena, na 30 sati tjedno, rad od kuće i niz drugih aktivnosti“, dodala je.

Sve ovo izvrstan je način za zadržavanj­e radnika te mladih u Hrvatskoj, složila se pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljava­nje za tržište rada i politike zapošljava­nja Ružica Hrga:

“Poslodavce treba potaknuti da veće korištenje fleksibiln­e raspodjele radnog vremena i nepunog radnog vremena koje je lani korišteno tek u 3,5 posto zapošljava­nja.”

UVELI SMO FLEKSIBILN­E OBLIKE RADA KOJI OMOGUĆAVAJ­U KLIZNO RADNO VRIJEME TE POVREMENI RAD OD KUĆE

Vladimira Senčar Perkov Ina

POSLODAVCE TREBA POTAKNUTI DA VEĆE KORIŠTENJE FLEKSIBILN­E RASPODJELE RADNOG VREMENA

Ružica Hrga pomoćnica ravnatelja HZZ-a

OMOGUĆAVAM­O RAD NA POLA RADNOG VREMENA, NA 30 SATI TJEDNO, RAD OD KUĆE I NIZ DRUGIH AKTIVNOSTI

Anita Cvetić Poslovna inteligenc­ija

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia