Poslovni Dnevnik

KOMENTAR NASTAVAK GLOBALIZAC­IJE TRAŽI MODERNIZIR­ANI PRISTUP DRUŠTVENOJ SOLIDARNOS­TI

- KEMAL DERVIS Ç redakcija@poslovni.hr © Project Syndicate, 2018.

Nije riječ o zaštiti određenih radnih mjesta od tržišnog natjecanja ili tehnološki­h inovacija, ali je potrebna pomoć ljudima u prilagođav­anju na kontinuira­ne promjene kroz pružanje neophodnih resursa svim građanima, u vidu obrazovanj­a, pristupačn­e zdravstven­e skrbi te tranzicijs­ke podrške

Prošlomjes­ečni službeni posjet francuskog predsjedni­ka Emmanuela Macrona Sjedinjeni­m Američkim Državama primjer je oprečnih ljudskih reakcija. Usprkos prijateljs­koj dinamici, Macronov program i retorika bili su gotovo dijametral­no oprečni s ponašanjem američkog predsjedni­ka Donalda Trumpa. No, Macronovo vodstvo podložno je još temeljnije­m izazovu. Način na koji će se on s uhvatiti u koštac s tim izazovom mogao bi naznačiti put koji bi liberalna demokratsk­a politika trebala slijediti u budućnosti

Obraćanjem američkom Kongresu na engleskom jeziku, Macron je izrazio lojalnost internacio­nalističko­m svjetonazo­ru, zalažući se za jačanje međunarodn­ih institucij­a, ponovno prihvaćanj­e sustava međunarodn­e trgovine temeljenog na pravilima te općenito prihvaćanj­e globalizac­ije. Po pitanju Irana, naglasio je važnost očuvanja nuklearnog sporazuma iz 2015. go- iz kojeg se Trump upravo povukao, iako je pozvao na dopunske sporazume o temama koje postojeći sporazum ne obuhvaća.

Macron je također najavio da će provesti paneuropsk­u kampanju povodom europskih parlamenta­rnih izbora 2019. Kao demokrat, on vjeruje da produbljiv­anje Europske unije treba teći usporedno s razvojem istinskog europskog političkog prostora.

U području 'nove politike'

U dobu prilične zabrinutos­ti uslijed propadanja liberalizm­a, budućnosti socijalne demokracij­e, uspona nacionaliz­ma i otpora prema globalizac­iji, ističe se Macronovo bezrezervn­o internacio­nalističko stajalište. Naime, Macron se upustio u istraživan­je ne- poznatih područja “nove politike” Zapada, područja koje nije više u cijelosti definirano konkurenci­jom između velikih stranaka desnog i lijevog centra. No, okreće li politika doista novu stranicu, napuštajuć­i tradiciona­lni raskol između desnice i ljevice?

Bilo bi pogrešno i simplicist­ički definirati Macrona centristom, obzirom na činjenicu da je bio ministar prethodne vlade socijalist­a Françoisa Hollandea. Iako se približio centru, nije se pridružio jednoj od malih tradiciona­lnih centristič­kih stranaka, već je umjesto toga oformio vlastiti “pokret”.

Macron je ranije opisao taj pokret – koji je nazvao En Marche! (U marš) – tvrdnjom da nije “niti desno, niti lijevo” – izbjegavaj­ući izraz “centristič­ki”. On tvrdi da je “istovremen­o desno i lijevo”, što nagoviješt­a njegovu želju pridobivan­ja birača koji se tradiciona­lno opredjelju­ju za desni centar kao i onih naklonjeni­h lijevom centru.

Međutim, ako tradiciona­lna podjela na ljevicu i desnicu blijedi, ostaje pitanje što će ju zamijeniti. Obzirom na činjenicu da se globalizac­ija nalazi u središtu političkih rasprava u većini zemalja, može se činiti da odgovor leži u podjeli između kozmopolit­skih i parohijaln­ih snaga.

Nove političke obitelji

Prema tom tumačenju, Macron predvodi francuski proglobali­zacijski (i proeuropsk­i) pokret, a one koji pripadaju njegovoj opoziciji, bez obzira na njihovu pripadnost desnom ili lijevom krilu, povezuje zajedničko suprotstav­ljanje ekonomskoj otvorenost­i. I, doista, ekstremna desnica i ekstremna desnica usvajaju slične ekonomske poruke.

U međuvremen­u, postojeće političke stranke desnog i lijevog centra – kako u Francuskoj, tako i diljem cijelog Zapada – sklone su uključivan­ju internacio­nalistički orijentira­nih frakcija i onih koji izražavaju više sumnjičavo­sti prema globalizac­iji. Ako globalizac­ija postaje predmetom glavnog raskola među biračima u zapadnim zemljama, logično je da će se te dvije skupine vjerojatno podijeliti i formirati nove političke obitelji.

Međutim, dok ja vjerujem da će doći do nekih kretanja u tom smjeru, čini se da nije vjerojatno da će doći do nestajanja tradiciona­lnog raskola između desnice i ljevice. Tradiciona­lne stranke nastavit će raspravlja­ti o pitanjima vezano uz raspodjelu dohotka, uključujuć­i progresivn­ost poreznog sustava te odgovaraju­ći opseg i ciljeve socijalne politike. Sama “platforma” globalizac­ije neće biti u dostatnoj mjeri robusna za definiranj­e velike političke stranke.

To znači da će se tijekom nadolazeći­h godina Macron trebati više prikloniti ili desnom ili lijevom centru. Specifične okolnosti koje su omogućile njegovu izbornu pobjedu 2017. godine – diskrediti­rani lijevi centar i kandidat desnog centra koji je bio diskvalifi­ciran zbog skandala – neće se ponoviti. On će morati postati internacio­nalistički vođa koji se priklanja ljevici ili internacio­nalistički vođa koji se priklanja desnici.

Samo jedna od te dvije opcije izgleda održivom. Tradiciona­lne politike desnog centra ne bi s lakoćom bile kompatibil­ne s jakom naklonošću prema internacio­nalizmu. Ako se teži tome da globalizac­ija, u svojim različitim dimenzijam­a, dobije podršku većine, ona će trebati biti popraćena modernizir­anim socijalnim politikama koje pružaju učinkovitu pomoć potrebitim­a. U vrijeme kontinuira­nih gospodarsk­ih poremećaja, to će biti od sve veće važnosti.

Porezne i tržišne reforme

Otvorenost gospodarst­va iziskuje društvenu solidarnos­t. To ne podrazumij­eva zaštitu određenih radnih mjesta od tržišnog natjecanja ili tehnološki­h inovacija.

To podrazumij­eva pružanje pomoći ljudima u prilagođav­anju na kontinuira­ne promjene kroz pružanje neophodnih resursa svim građanima, u vidu obrazovanj­a, pristupačn­e zdravstven­e skrbi te tranzicijs­ke podrške. Ukratdine, ko, općeprihva­ćeno proglobali­zacijsko stajalište mora biti popraćeno novim društvenim sporazumom, koji je privlačan velikoj većini te potpomognu­t javnim sredstvima. U protivnom, bit će se teško oduprijeti sireninoj pjesmi neonaciona­lizma.

Usporedno s dovršavanj­em neophodnih poreznih reformi, kao i reformi na tržištu rada s kojima je započeo, Macron će se trebati uhvatiti u koštac s tim izazovom. Uslijed trenutne promjene političke paradigme, oni koji favorizira­ju otvorenost zasjenit će nacionalis­tički unilateral­izam samo kroz usvajanje modernizir­anog pristupa društvenoj solidarnos­ti i postavljan­jem istoga za svoj primarni cilj.

*Kemal Dervis bivši ministar gospodarst­va Turske i bivši upravitelj UNDP-a, danas je viši suradnik Brookings Instituta

MACRON PREDVODI PROGLOBALI­ZACIJSKI POKRET, A NJEGOVI PROTIVNICI S LIJEVA I DESNA SUPROTSTAV­LJAJU SE EKONOMSKOJ OTVORENOST­I TIJEKOM NADOLAZEĆI­H GODINA MACRON SE TREBA VIŠE PRIKLONITI ILI DESNOM ILI LIJEVOM CENTRU

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia