Poslovni Dnevnik

Trumpov zaokret, vraća Kineze ‘u posao’

Američki predsjedni­k najavio obnovu poslovanja telekomuni­kacijske tvrtke ZTE

-

Američki predsjedni­k Donald Trump rekao je da s kineskim kolegom Xi Jinpingom radi na rješenju koje će golemoj kineskoj telekomuni­kacijskoj kompaniji ZTE koja je pod američkim sankcijama omogućiti “brz nastavak poslovanja”. “(Američko) Ministarst­vo trgovine dobilo je naredbu da to omogući!”, objavio je na Twitteru američki predsjedni­k u vezi s rješenjem za ZTE čije je poslovanje ozbiljno narušila odluka koju je Trumpova administra­cija donijela sredinom travnja o sedmogodiš­njoj zabrani izvoza američkih dijelova toj telekomuni­kacijskoj kompaniji.

Čini se da je američki predsjedni­k ovime najavio otvaranje u vezi s pitanjem ZTEa ocijenivši da je zbog te krize “izgubljeno previše radnih mjesta u Kini”. U srijedu je ZTE koji je 2017. ostvario promet od 108 milijarda dolara, objavio da je “prekinuo glavnu djelatnost” nakon američke odluke koja ugrožava i sam opstanak kompanije. ZTE, najveća tvrtka za razvoj infrastruk­ture 5G (superbrzi mobilni internet) u Kini, s više od 74.000 zaposlenih, veoma je ovisna o elektronič­kim dijelovima koje kupuje u SADu.

Američka administra­cija optužuje ZTE da nije poštovao trgovinski embargo prema Iranu, zbog čega su mu uvedene sankcije. Slučaj ZTE se događa u vrijeme napetosti između SADa i Kine koje prijete izbijanjem trgovinsko­g sukoba zbog mogućih američkih carina.

 ?? REUTERS ?? Donald Trump
REUTERS Donald Trump

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia