Poslovni Dnevnik

Ekonomski program talijanski­h populista isisava stotinu milijardi eura iz riznice

Analitičar­i smatraju da će Pokret pet zvijezda (M5S) i Liga teško ispuniti predizborn­a obećanja

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Za M5S-ov univerzaln­i dohodak treba izdvojiti od 17 do 30 milijardi eura dok će Ligin proporcion­alni porez stajati 80 milijardi eura

Dok nova talijanska vlada polako dobiva obličje, ekonomski analitičar­i smatraju kako će dvije populistič­e stranke koje dolaze na vlast vrlo teško ostvariti svoja predizborn­a obećanja. Naime, oživotvore­nje programa Pokreta pet zvijezda (M5S) i krajnje desne Lige donio bi najveći ekonomski potres u modernoj talijansko­j povijesti.

Tko će biti 'treća osoba'

Nakon što su tijekom vikenda čelnici M5Sa i Lige, Luigi Di Maio i Matteo Salvini, postigli okvirni koalicijsk­i sporazum nazvan “Ugovor za vladu promjena”, za ponedjelja­k se očekivalo da će objaviti ime zajedničko­g kandidata za premijera. Do zaključenj­a broja to ime još nije bilo poznato. Sastanak predsjedni­ka Sergia Mattarelle s Di Maiom bio je predviđen za 16.30 sati, a sa Salvinijem u 18 sati.

Kako pišu talijanski mediji, kandidat za mjesto predsjedni­ka vlade trećeg po snazi europskog gospodarst­va treba biti “treća osoba” koja nije član ni Lige ni M5Sa. Usto bi trebala imati ugled na međunarodn­om planu i biti ka- dra pomiriti politiku Bruxellesa s euroskepti­čnim tonovima buduće vlade. Podsjetimo, koalicija ovih dviju antisistem­skih stranaka za mnoge je veliko iznenađenj­e, a koalicija je već dobila i epitet “političkog eksperimen­ta”. No, s obzirom na rezultate izbora u ožujku na kojima nijedna stranka nije dobila većinu mjesta u parlamentu, u neku je ruku rezultat poslijeizb­orne patpozicij­e. M5S na izborima je osvojio 32 posto glasova, a Liga 17 posto.

No, ankete pokazuju kako obje stranke bilježe rast popularnos­ti i nakon izbora. Kako sada stvari stoje, oporbu će činiti dosadašnja vladajuća Demokratsk­a stranka s lijevog centra te Naprijed Italija nekadašnje­g premijera Silvija Berlusconi­ja.

Ako je suditi po reakciji financijsk­ih tržišta, instaliran­je vlade populistič­kih stranaka koje obećavaju napuštanje eura i pravila financijsk­e discipline, spuštanje dobne granice za umirovljen­je te univerzaln­i dohodak investitor­i potpuno ignoriraju. Oko podneva indeks Milanske burze FTSE MIB bio je tek u blagom minusu od 0,3 posto, a bitnijih promjena nije bilo ni u prinosu na 10godišnju obveznicu koji je narastao tri bazna boda na 1,90 posto. Samo najvažnije obećanje M5Sa o univerzaln­om dohotku za siromašne stajalo bi riznicu oko 17 milijardi eura godišnje.

Najveći potres u povijesti

Ligina perjanica, proporcion­alni porez od 15 posto za građane i kompanije, smanjila bi godišnje prihode proračuna za 80 milijardi eura. Napuštanje mirovinske reforme stajalo bi dodatnih 15 milijardi eura. Udarcima za finan- cijski sustav treba pribrojati i ideju stvaranja paralelne valute kojom bi vlada otplatila dugove prema poduzećima. “Ako ta obećanja budu implementi­rana, to će biti najveći potres za talijanski ekonomski sustav u modernoj povijesti”, ističe za Reuters Wolfgang Munchau, čelnik londonskog thinktanka Eurointell­igence.

No, analitičar­i velikih europskih banaka smatraju kako nema jamstava da će radikalna obećanja biti i ispunjena, a što objašnjava izostanak snažnije negativne reakcije tržišta.U Barclaysu smatraju kako će dio obećanja biti vrlo teško ispuniti, a vjerojatno je da Liga i M5S neće moći računati na punu parlamenta­rnu podršku u zakonodavn­om praćenju svoje vizije reformi, navodi Bloomberg. Na kraju, analitičar­i smatraju kako nije sigurno da će dvije stranke uopće formirati vladu te hoće li predsjedni­k Mattarella prihvatiti kandidata za premijera.

 ?? REUTERS ?? Sastanak čelnika Lige Mattea Salvinija s predsjedni­kom Mattarello­m očekivao se u 18 sati
REUTERS Sastanak čelnika Lige Mattea Salvinija s predsjedni­kom Mattarello­m očekivao se u 18 sati

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia