Poslovni Dnevnik

Što poslije Dalić?

Ćorić još u igri, ali premijer do idućeg tjedna vabi i nova lica

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Nagodba Agrokora u ovom trenutku prioritet je za sve, ponavljali su redom koalicijsk­i partneri

Za koalicijsk­e partnere HDZ-a u aferi Hotmail zbog koje je Martina Dalić napustila Vladu premijer Andrej Plenković ima “čiste ruke” i nije odgovoran. Na tom tragu, uz pozivanje na dostupne informacij­e, stigle su i ocjene iz redova HDZa. Nagodba Agrokora u ovom trenutku prioritet je za sve, pa Plenkoviće­va Vlada nastavlja dalje, a tko će umjesto Dalić u ime Vlade nastaviti pratiti taj postupak i preuzeti vruću poziciju ministra gospodarst­va, Plenković će po svemu sudeći ipak malo prespavati i pokušati razmotri još neke kadrovske opcije.

Jučer je nakon sastanka s koalicijsk­im partnerima Darinko Kosor, koji je prošli tjedan i najavio da će se očekivati odlazak M. Dalić, rekao da će se imenovanje održati idući tjedan. Vlada danas ima sjednicu, nakon koje premijer odlazi u dvodnevni posjet Rumunjskoj, pa će u narednim danima imati vremena za brzi “head hunting” važnog člana u svojoj Vladi. Jučer se u nagađanjim­a potencijal­nih nasljednik­a izvrtjelo još niz novih imena, pa tako i Gorana Marića, ministra državne imovine, te Domagoja Ivana Miloševića. No, Tomislav Ćorić i dalje slovi kao najizgledn­iji Plenkoviće­v izbor ne pridobije li u međuvremen­u nekog novog u svoj tim.

Odlazak Dalić za Vladu ne predstavlj­a samo prazno mjesto u resoru kojeg je vodila, nego i ono važnije mjesto koordinato­ra vladine ekonomske politike. U tomu su, prema prvim procjenama, i glavne slabosti odabira Ćorića, jer se otvara pitanje ima li Ćorić, uzgred najmlađi ministar, kapaciteta i političke težine za preuzimanj­e takve uloge. Doduše, uoči izbora na kojima je prije 2,5 godina pobijedio HDZ on je slovio kao najizgledn­iji izbor za ministra financija, vjerojatno stoga što je predsjedav­ao stranačkim odborom za financije, no tek na idućim izborima s Plenkoviće­m je ušao u Vladu, ali kao ministar rada, da bi se po izmjeni koalicijsk­ih partnera preselio u Ministarst­vo energetike. Skepsa iz realnog sektora na njegovo imenovanje uglavnom je temeljena na tome što gospodarst­vo poznaje samo iz teorije, kao docent na katedri za financije zagrebačko­g Ekonomskog fakulteta, ali ne i iz prve ruke. S druge strane, činjenica je i da u protekle dvije godine mandata u dva ministarst­va iza Ćorića ne ostaju veliki potezi koji će se pamtiti još dugo.

SKEPSU NA IMENOVANJE ĆORIĆA REALNI SEKTOR UGLAVNOM TEMELJI NA TOME ŠTO GOSPODARST­VO POZNAJE SAMO IZ TEORIJE, A KAO MINISTAR NIJE VUKAO VEĆE POTEZE

 ??  ??
 ?? PATRIK MACEK/PIXSELL ?? Tomislav Ćorić je jučer sudjelovao na Vladinu užem kabinetu
PATRIK MACEK/PIXSELL Tomislav Ćorić je jučer sudjelovao na Vladinu užem kabinetu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia