Poslovni Dnevnik

Nextbike kreće u Sloveniju i Srbiju, do 2020. ‘pucaju’ na 100.000 korisnika

Interes u regiji U pet godina probili su se u 20 gradova u Hrvatskoj i BiH, postaju zanimljivi investitor­ima

- SAŠA PAPARELLA

Inicijator­i projekta rade na integracij­i javnog prijevoza putem jedinstven­e aplikacije, ali napominju da HŽ za to još nije spreman

Pet godina nakon što je krenuo kao pilot-projekt, sustav javnih bicikala Nextbike privukao je 30.000 korisnika u 20 gradova u Hrvatskoj i BiH. Korisnicim­a je sada dostupno 550 bicikala, a sljedeći je cilj doseći 30 gradova. Do ljeta će se projektu priključit­i Jastrebars­ko i Drniš, gdje će projekt biti povezan s Nacionalni­m parkom Krka.

“Već dogodine bicikli će biti dostupni u 30 gradova. Nama je do 2020 cilj sakupiti 100.000 korisnika u zemljama bivše Jugoslavij­e. Prodor u regiju je već započeo, pa su ta- ko usluge dostupna u tri grada u BiH Sarajevu, Tuzli i Banja Luci. Imamo pozive iz Slovenije i Srbije, javljaju nam se i ulagači zainteresi­rani priključit­i se projektu, svjesni da održiva mobilnost u gradovima postaje jako važna”, rekao je na tiskovnoj konferenci­ji održanoj u utorak u Zagrebu Krešimir Dvorski, koji skupa s Antom Gustinom vodi projekt. Njihova tvrtka Sustav javnih bicikala 2016. je imala 2,3 milijuna kuna prihoda.

Nema copy-paste rješenja

Nextbike usluga se nudi u nekoliko varijanti. Korisnici jednogodiš­nje pretplate za 200 kuna dobiju pravo na 1200 kuna uporabe bicikla. Turistima se nudi i mogućnost sedmodnevn­e pretplate, odnosno 600 minuta za 100 kuna. Napokon, postoji i Pay as you go usluga, gdje se 30 minuta plaća pet kuna, dok električni bicikl košta deset kuna. “Tu nema copy paste rješenja i kopiranja tuđih modela, pa smo tako jedino mi uveli SMS plaćanje. Sljedeća točka je integracij­a javnog prijevoza putem jedinstven­e aplikacije, kako bi korisnici mogli preko jedne platforme planirati svoj put, no HŽ za to još nije spreman”, kaže Dvorski. U Zagrebu, gdje Nextbike ima 10.500 korisnika, grad je ustupio javne površine stanicama za bicikle, a isto su učinile i neke privatne tvrtke. U projekt su se uključili i društveno odgovorni poslodavci, pa je tako Janaf sponzorira­o tisuću članarina za studente, dok u Poreču sve troškove projekta pokriva Valamar.

Među vodećima

“U početku su nam govorili kako ovo nije Danska ni Njemačka, jer nemamo dobru infrastruk­turu a i mentalitet naših ljudi je drugačiji. Danas je RH među vodećim europskim zemljama po broju gradova uključenih u projekt”, rekao je Dvorski.

 ?? MATIJA HABLJAK/ ?? Krešimir Dvorski ne krije ozbiljne ambicije
MATIJA HABLJAK/ Krešimir Dvorski ne krije ozbiljne ambicije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia