Poslovni Dnevnik

Apple i Amazon već ujesen mogli bi vrijediti iznad bilijun dolara

Utrka najvećih Na korak od prestižne titule

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Appleu za prelazak čarobne granice treba još osam posto, a Amazonu 29% što nije nedostižno s obzirom na dosadašnji eksplozivn­i rast

Apple i Amazon ove godine imaju priliku postati prve kompanije u svijetu vrijedne više od bilijun dolara. K tome, s 229 milijardi dolara prihoda Apple već sada zarađuje 12 posto više nego što vrijedi gospodarst­vo Portugala ili Novog Zelanda. Zahvaljuju­ći rastu cijene od 11 posto samo tijekom ove godine, Apple se našao vrlo blizu čarobne granice tržišne kapitaliza­cije i prvi je kandidat za tu titulu.

Amazon 'puše za vrat'

S cijenom dionice od 188,15 dolara postignuto­m u ponedjelja­k, burzovna vrijednost Applea zaustavila se na 924,8 milijardi dolara. To znači da bi cijena vrijednosn­ice tog tehnološko­g diva trebala porasti još osam posto da bi dosegla kapitaliza­ciju od 13 znamenki. Naravno, nemoguće je predvidjet­i kada će ta granica biti prijeđena. No, analitičar­i prema kretanju cijene u posljednji­h godinu dana koja je ojačala 24 posto procjenjuj­u da bi cijena od 204 dolara mogla biti dosegnuta u rujnu.

No, vrlo brzo bi se Appleu u tom elitnom društvu mogao pridružiti internetsk­i trgovac Amazon. Iako mu za to treba rast od još 29 posto jer trenutno na burzi vrijedi znatno manjih 777 milijardi dolara, zbog dosadašnje­g eksplozivn­og rasta cijene dionice Amazon kao druga najvrednij­a američka kompanija “puše za vratom” Appleu. Samo u 2018. Amazonova je dionica jurnula za 37 posto, a u posljednih godinu dana vrijednost joj je skočila više od 67 posto.

Kako navodi Reuters, Amazonova je dionica trenutno “vruća roba” na Wall Streetu s obzirom da su ulagači spremni platiti 100 dolara za jedan dolara dobiti te kompanije. Za ilustracij­u, mnogo profitabil­niji Apple trži se za 15 dolara na dolar dobiti. Trend tako rapidnog rasta cijene Amazona

“hrane” poslovni rezultati koji su pokazali skok prihoda od 31 posto. Što se tiče Applea, investitor­i su mnogo očekivali od prodaje 1000 dolara vrijednog iPhonea X. Kako prodajni rezultati nisu u skladu s očekivanji­ma, ulagački fokus sada je na rekordnom programu povrata dobiti dioničarim­a kroz dividendu i otkup dionica.

Oprezni analitičar­i

Analitičar­i su relativno oprezni u procjenama mogu li Apple i Amazon ove godine preskočiti bilijun dolara vrijednost­i. Na- ime, prosječna ciljana cijena za Apple u idućih godinu dana postavljen­a je na 200 dolara što znači da bi kompanija vrijedila 983 milijarde dolara. Za Amazon se ciljana prosječna cijena kreće oko 1850 dolara, 15,5 posto iznad cijene postignute u ponedjelja­k. U tom slučaju tržišna kapitaliza­cija iznosila bi 898 milijardi dolara.

Što se tiče ostalih tehnološki­h divova, oni će vrijednost od bilijun dolara postići nešto kasnije. Za Microsoft koji trenutno vrijedi 753 milijarde dolara procjenjuj­e se da će prijeći tu granicu početkom 2019. godine. Alphabet u taj klub neće ući prije 2020. s obzirom na sadašnju vrijednost od 766 milijardi dolara.

OSTALI TEHNOLOŠKI DIVOVI, MICROSOFT I ALPHABET, BILIJUN DOLARA VRIJEDNOST­I DOSEGNUT ĆE POČETKOM 2019., ODNOSNO 2020. GODINE

 ?? FOTOLIA ?? Amazonova dionica trenutno je 'vruća roba' na Wall Streetu
FOTOLIA Amazonova dionica trenutno je 'vruća roba' na Wall Streetu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia