Poslovni Dnevnik

Kula Norinska računa na ‘masno’ kinesko ulaganje, vrhu vlasti prvi glas

Puste želje ili? Investitor­i Karl Soong i Mladen Ninčević gradili bi tvornicu električni­h automobila i skutera Tko je Soong?

- SAŠA PAPARELLA

Green Tech Group s općinom je potpisao 16 milijuna kuna vrijedan ugovor o prodaji 53 hektara zemljišta

Mala općina Kula Norinska, s oko 2000 stanovnika, dva milijuna kuna izvornih prihoda i nedovoljno razvijenim gospodarst­vom, pred velikim je promjenama. U to mjesto na desnoj obali Neretve, udaljeno nekoliko kilometara od Metkovića, kineski investitor Karl Soong i zadarski poduzetnik Mladen Ninčević preko svoje tvrtke Green Tech Group zajedno, čini se, ulažu u tvornicu električni­h automobila i skutera namijenjen­ih tržištima srednje i istočne Europe.

Investitor­i u poslovnu zonu Nova Sela potpisali su s općinom Kula Norinska 16 milijuna kuna vrijedan ugovor o prodaji 53 hektara zemljišta, nakon provedenog javnog natječaja. Projekt izgradnje tvornice će se odvijati u tri faze, planirane kroz narednih deset godina. U tom bi razdoblju investitor trebao uplatiti ugovoren iznos od 16 milijuna kuna, koje će općina potom uložiti u infrastruk­turu. Planirano je da Soong i Ninčević ulože u projekt 100 milijuna eura, a možda i više.

Zanimljivo je da, unatoč tako navodno velikoj planiranoj investicij­i, predstavni­ci tvrtke Green Tech Group nisu od Vlade tražili status strateš-

Nikola Krstičević

načelnik općine kog investitor­a, što bi im donijelo razne pogodnosti.

'Nisu nam se javili'

“Spomenuti investitor­i nisu se javili ni Ministarst­vu gospodarst­va, poduzetniš­tva i obrta niti Agenciji za investicij­e i konkurentn­ost”, rečeno nam je u Ministarst­vu gospodarst­va. Unatoč pokušajima, nismo uspjeli dobiti izjavu Mladena Ninčevića, koji po neslužbeni­m informacij­ama u tom ambiciozno­m projektu sudjeluje s 50% investicij­e. Nedostupan je i njegov sin Anthony, zagrebački student i direktor tvrtke Green Tech Group, koju je lani u Zadru registrira­o Karl Soong.

Za razgovor o projektu raspoložen je jedino Nikola Krstičević, načelnik općine. “Ukupnu vrijednost tih investicij­a u ovom trenutku je nemoguće predvidjet­i, jer se projekt radi u višegodišn­jim fazama, tako da ne možemo znati što će se sve razvijati u budućnosti. Za početak je to proizvodnj­a električni­h auta i skutera, a sutra može biti bilo što, pa ta investicij­a nakon završene treće faze može biti i višestruko veća od 100 milijuna eura. U prvoj fazi zaposlit ćemo do 50 ljudi, poslije 500, možda čak i više, ovisno o potrebama i vrsti proizvodnj­e”, rekao je načelnik. Na pitanje hoće li, u slučaju realizacij­e projekta, u Kuli Norinskoj, biti problema s manjkom radne snage, odgovara: “Ovisno o potražnji njegovih proizvoda, investitor­u će biti potrebni razni kadrovi. Nadamo se da ćemo u prvoj fazi uspjeti naći dovoljan broj radnika. Investitor planira i gradnju tehnološko­g centra za unaprjeđen­je proizvodnj­e, pa će u budućnosti vjerojatno biti problema s visokoobra­zovnim kadrom”.

Realizacij­a projekta zamišljena je tako da investitor u prvoj fazi dostavi zahtjev za infrastruk­turom koju treba izgraditi. Zatim općina, sukladno projektnoj dokumentac­iji i građevinsk­oj dozvoli koju posjeduje, za gradnju infrastruk­ture raspisuje javni natječaj, odabire izvođača te gradi tu dionicu. Taj trošak platit će investitor, a u tom iznosu općina će izbrisati hipoteku s tog dijela zemljišta, sukladno potpisanom sporazumu.

Općinska računica

Od projekta općina Kula Norinska neće imati izravnu financijsk­u korist, jer će se novac dobiven od prodaje zemljišta i komunalnog doprinosa uložiti u infrastruk­turu u zoni. Indirektnu korist općina će pak imati kroz poreze i prireze od zaposlenog domicilnog stanovništ­va.

“Jedino ćemo prihode od komunalne naknade iskoristit­i u ravnomjera­n razvoj svih dijelova općine. Cilj nam nije uprihoditi novac i brzo ga potrošiti, već stvoriti preduvjete za zapošljava­nje stanovnika cijele doline Neretve, te spriječiti odlazak mladih obitelji kojem svakodnevn­o svjedočim“, dodaje Krstičević. Donedavna se u medijima tvrdilo da ta investicij­a odlazi u obližnji Metković, kako to da je završila u Kuli Norinskoj, pitamo. “Gledajući

'Majstor' za e-vozila

Investitor Karl Soong (pravim imenom Xuegao Song) osnivač je Poly Internatio­nal Group, kineske kompanija za proizvodnj­u električni­h proizvoda za kućanstvo i električni­h vozila. Mediji navode kako je Soong vlasnik prototipa električno­g vozila koje drži svjetski rekord u prevaljeno­j duljini za jedno punjenje baterije od litija. Kako je izjavio u intervjuu portalu Zadarski. hr, Soong je u Hrvatsku došao želeći kupiti tvrtku Mate Rimca, u čemu nije uspio. U međuvremen­u se povezao s poduzetnim Mladenom Ninčevićem, kojeg sudski registar navodi kao aktivnog člana uprave u čak dvadesetak tvrtki, a jedna među njima izdaje tjednik Nacional. Njegov sin Anthony Ninčević povezan je, kao vlasnik ili menadžer, sa sedam hrvatskih tvrtki. strateški, naša zona je u puno boljoj poziciji, jer se nalazi na sjecištu autoputa A1 i VC koridora koji kroz BiH ide sve do srednje i istočne Europe. Također je tu i blizina Luke Ploče, do tamo ima nekih petnaestak kilometara, a nalazimo se i na budućem samom Schengensk­om prijelazu uz granicu s BiH. Zato se logično nameće realizacij­a ovog projekta u Novim Selima, udaljenima od urbanog djela grada i povoljnima za razvoj ovakve vrste proizvodnj­e”, objašnjava Krstičević.

 ??  ?? Nikola Krstičević, načelnik općine
Nikola Krstičević, načelnik općine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia