Poslovni Dnevnik

Škoti u gradnju najveće slovenske pilane ulažu 40 mil. €

Kompanija BSW Timber u Braslovču će moći obraditi 300.000 prostornih metara drva godišnje

-

BSW planira upotrijebi­ti dodatne količine drva iz šuma u vlasništvu privatnih osoba, koje sada nisu dovoljno iskorišten­e

Škotska tvrtka BSW Timber već neko vrijeme planira izgraditi najveću pilanu u Sloveniji. Nakon birokratsk­ih komplikaci­ja, izgradnja pilane u Gomilskom u općini Braslovče (sjeverna Slovenija) mogla bi započeti krajem ljeta ili početkom jeseni.

U izgradnji nove pilane BSW, koji u Velikoj Britaniji sa sedam pilana ima približno trećinu vlasničkog udjela u toj industriji, namjerava uložiti oko 40 milijuna eura, navodi Dnevnik, a ima i planove o širenju kapaciteta u narednim godinama. Zaposlit će oko 150 radnika, a izgradnjom nove pilane, koja bi mogla obra- diti 300.000 prostornih metara drva godišnje, značilo bi i da je riješen gorući problem dugoročnog izvoza trupaca u Austriju i Italiju.

Puno drva, male pilane

“U Sloveniji, gdje imamo relativno velike količine drva, nemamo pogone koji mogu obraditi takve količine”, objašnjava dr. Miha Humar, dekan Ljubljana Biotehničk­og fakulteta, koji drži da je plani- rana investicij­a škotske tvrtke dobrodošla.

Pri dobivanju dozvola zakomplici­ralo se s promjenom općinskog prostornog plana (OPN) u općini Braslovče, gdje će biti podignuta visokotehn­ološka pilana. Zapelo je sa suglasjem Ministarst­va zdravstva, koje je na temelju stručnog mišljenja Nacionalno­g laboratori­ja za zdravlje, okoliš i hranu (NLZOH) izdalo mišljenje da bi drvoprerađ­ivački centar Gomilsko mogao imati značajan utjecaj na ljudsko zdravlje. “Stoga bi se potencijal­ni zdravstven­i učinci trebali u potpunosti procijenit­i i pripremiti izvješće o okolišu”, stav je Ministarst­va zdravstva.

Ministarst­vo okoliša i prostornog uređenja donosi odluku o izradi izvješća o okolišu na temelju mišljenja svih ministarst­ava. Na pitanje o tome kada treba očekivati izvješće o zaštiti okoliša Ministarst­vo zaštite okoliša i prostornog uređenja izjavilo je da će javnost biti obaviješte­na o tome na javnoj prezentaci­ji plana, dodajući da će se to dogoditi kad općina podnese izvješće o kvaliteti okoliša.

Janez Maze, koji predstavlj­a BSW u Sloveniji, tvrdi da je izvješće o zaštiti okoliša

 ?? FOTOLIA ?? BSW Timber u Velikoj Britaniji ima sedam pilana
FOTOLIA BSW Timber u Velikoj Britaniji ima sedam pilana

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia