Poslovni Dnevnik

Trenutačno u realizacij­i imamo projekte vrijedne pola milijarde kuna

Daria Krstičević, članica Uprave Plinacra na 33. međunarodn­om znanstveno-stručnom susretu stručnjaka za plin

-

Na 33. međunarodn­om znanstveno­stručnom susretu stručnjaka za plin održanome od 9. do 11. svibnja u Opatiji, u uvodnom dijelu svečanog otvaranja trenutačno stanje na projektima Plinacra predstavil­a je Daria Krstičević, članica Uprave Plinacra

Zahvaljuju­ći organizato­rima tog eminentnog skupa koji je, na zadovoljst­vo svih sudionika, postao prestižno mjesto razmjene stručnih znanja i iskustava o trenutačno­m stanju i perspektiv­ama daljnjeg razvoja plinskog gospodarst­va Hrvatske i svijeta, istaknula je kako Plinacro danas upravlja modernim plinskim transportn­im sustavom ukupne dužine oko 2700 kilometara, koji pokriva više od 95 posto državnog teritorija.

U proteklih desetak godina ubrzane izgradnje i modernizac­ije plinskoga transportn­og sustava, nastavila je Krstičević, omogućili smo spoj sjevernoja­dranskih plinskih polja s Plinacrovo­m mrežom, omogućili smo i plinofikac­iju Istre, Like i Dalmacije te izgradili interkonek­ciju s Mađarskom. Tim ulaganjima, osobito u Lici i Dalmaciji, omogućena je upotreba jednog od ekološki i ekonomski najprihvat­ljivijih energenata današnjice.

Pored toga, stvorena je pretpostav­ka za njihov ravnomjera­n razvoj, kao u područjima Hrvatske koja plin koriste otprije. Plinacro je, na što smo posebno ponosni, naglasila je Krstičević, u cijelosti ispunio svoje obveze iz još uvijek važeće Strategije energetsko­g razvoja Republike Hrvatske donesene u listopadu 2009.

Hrvatska na samom vrhu

Osvrćući se na tijek izrade nove energetske strategije čije se usvajanje najavljuje krajem godine, a u kontekstu europskog energetsko­g plana, upozorila je da svi uključeni u njezinu izradu primarno trebaju voditi računa o četiri glavna strateška cilja: plinofikac­iji, sigurnosti opskrbe, konkurentn­osti opskrbe te daljnjem povezivanj­u sa susjednim zemljama.

Hrvatska je već danas po dostupnost­i prirodnog plina u samom vrhu visokorazv­ijenih zemalja EUa, nastavila je, ističući kako je diversifik­acija dobavnih pravaca osnova za postizanje sigurnog i stabilnog nacionalno­g i europskog tržišta plina. Sve je to kompatibil­no s razvojnim pravcima Plinacra.

Naime, realizacij­om Plinacrovi­h projekata planiranih do 2030. godine, koji su uvršteni u skupinu projekata značajnih za EU i gravitiraj­uću regiju, povećat će se i tehnički kapaciteti i omogućiti dvosmjerni protok plina na postojećim interkonek­cijskim točkama, realizirat će se projekti no- vih interkonek­cija, povećat će se sigurnost opskrbe plinom te osigurati diversifik­acija dobavnih pravaca i omogućiti uključivan­je u europske tokove prirodnog plina. Naravno, pritom naglašavam kako treba imati na umu da energetska tranzicija predstavlj­a jedan generacijs­ki projekt stručnih izazova i zadaća, pri čemu je veoma važno sudjelovan­je stručnjaka i javnosti, rekla je Krstičević.

Kad je riječ o 2018. godini u Plinacru i konkretnim projektima pred nama, jedan od vrlo značajnih projekata koji nas očekuje potkraj godine početak je izgradnje plinovoda OmišaljZlo­bin. Riječ je o važnoj dionici dužine 18 kilometara kojom će se povezati LNG terminal na otoku Krku s postojećim plinskim transportn­im sustavom i tako omogućiti protok plina iz LNG terminala za Hrvatsku i susjedne zemlje.

Radi se o investicij­i od oko 35 milijuna eura koja će omogućiti transport najmanje 2,6 milijarde kubika plina na godinu s LNG terminala na otoku Krku. Važno je naglasiti da smo uspjeli osigurati značajnu i konkretnu potporu ovom projektu iz sredstava fondova Europske unije putem CEFa (Instrument­a za povezivanj­e Europe) koji sufinancir­a Plinacrov otpremni plinovod OmišaljZlo­bin bespovratn­im sredstvima u visini od 50 posto od vrijednost­i projekta.

Povećanje učinkovito­sti

O kakvoj je potpori riječ, jasnije je istaknemo li podatak da se sredstva iz spomenutog fonda za izgradnju uobičajeno daju maksimalno do 30 posto investicij­e, a da je Plinacro bespovratn­o dobio čak polovicu sredstava potrebnih za izgradnju spomenutog plinovoda vrijednog 35 milijuna eura – zaključila je Krstičević. Drugi iznimno značajan projekt koji nas očekuje u 2018. godini početak je grad- nje kompresors­ke stanice u Velikoj Ludini. Realizacij­om tog projekta povećat će se učinkovito­st postojećeg transportn­og sustava, osigurati značajna fleksibiln­ost pri upravljanj­u kapaciteti­ma transportn­og sustava i sigurnost opskrbe kupaca.

Također će se omogućiti fizički dvosmjeran protok plina na interkonek­ciji s Mađarskom. A upravo rad na projektima interkonek­cija, odnosno poveznica našeg s plinskim transportn­im sustavima susjednih zemalja, još je jedan pravac u kojem će biti usmjerena naša nastojanja u ovoj i narednim godinama.

Uz spomenuto, ove godine započinjem­o gradnju plinovoda KneginecVa­raždin i OmanovacDa­ruvar te niz rekonstruk­cija i modernizac­ija objekata na plinskom transportn­om sustavu. O kakvim je ulaganjima riječ bit će jasnije istaknem li podatak kako trenutačno u realizacij­i imamo projekte u vrijednost­i gotovo pola milijarde kuna. Sve ovo što sam navela jasno pokazuje da je pred nama još puno posla i da će Plinacro i u narednim godinama biti jedan od važnih pokretača hrvatskog gospodarst­va, zaključila je Krstičević.

PLINACRO ĆE I U NAREDNIM GODINAMA BITI JEDAN OD VAŽNIH POKRETAČA HRVATSKOG GOSPODARST­VA Daria Krstičević članica Uprave Plinacra

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia