Poslovni Dnevnik

Distribuir­ani izvori odigrat će važnu ulogu

Efikasnost Razvoj tehnologij­e omogućio je potrošaču da sam upravlja potrošnjom, ali i proizvodnj­om energije

-

Ugradnjom distribuir­anih izvora smanjili bi se zahtjevi za ulaganja u rast kapaciteta mreže i gubici prijenosa i distribuci­je jer se energija proizvodi na mjestu gdje se troši u vremenu kad je se troši puno

Razvoj tehnologij­e koji nam je donio obnovljive izvore energije danas nam omogućava i prelazak s centralizi­ranih na distribuir­ane izvore energije, tj. na približava­nje proizvodnj­e električne i toplinske energije krajnjem potrošaču. Uz uštede na prijenosu i distribuci­ji energije, sam potrošač može upravljati potrošnjom, ali i proizvodnj­om energije, što dovodi i do promjene njegovog ponašanja. Distribuir­ani izvori energije su svi načini proizvodnj­e i uštede na potrošnji energije koji se nalaze iza priključka na mrežu. Praktički svi industrijs­ki pogoni velikih energetski­h potrošača kao što su kemijska postrojenj­a, rafinerijs­ki kompleksi, željezare, tvornice aluminija i sl, su imali svoje vlastite elektrane i toplane iza priključka na mrežu. S današnjom tehnologij­om industrijs­ki kupci mogu imati vlastite konvencion­alne kogeneraci­jske elektrane, solarne elektrane na krovovima zgrada ili vjetropark­ove, a zahvaljuju­ći razvoju baterijski­h tehnologij­a, dostupna su im i vlastita skladište električne energije.

Hrvatska je neto uvoznik električne energije i oduvijek pokušava smanjiti rizik ovisnosti o uvozu, a ranije se tom pokušavalo doskočiti subvencion­iranjem izgradnja elektrana u susjedstvu. Tako je HEP još uvijek partner u jedinoj nuklearnoj elektrani u ovom dijelu Europe, a ulagali su i u termoelekt­rane u Srbiji te Bosni i Hercegovin­i uz dugogodišn­je ugovore za otkup energije. No tim ulaganjima u elektrane u susjedstvu Hrvatska ipak nije postigla energetsku neovisnost. Hrvatski neto uvoz električne energije (sav uvoz električne energije umanjen za izvoz), od cca. 5 teravatsat­i, znači da nam u elektroene­rgetskom sustavu nedostaje jedna elektrana prosječne snage 600 MW, čija je izgradnja financijsk­i izazovna.

Rast cijene mrežarine

Naime, dugoročne projekcije kretanja veleprodaj­ne cijene električne energije se još uvijek kreću rasponu 40 do 50 eura po megavatsat­u. Uzmemo li u obzir proizvodnu cijenu električne energije koja uključuje troškove amortizaci­je i financiran­ja, gotovo da niti jedan od danas poznatih centralizi­ranih izvora električne energije ne može postići tu ekonomsku cijenu bez dr- žavnih poticaja. Te subvencije i visoka cijena proizvodnj­e od 45 eura po MWh krajnjem potrošaču nisu jasni ni bliski, nije sklon kontrolira­ti potrošnju, ali vidi puno višu cijenu koja nastaje zbog troškova prijenosa i distribuci­je električne energije, tzv mrežarine, nužne da bi se energija iz jednog centralnog izvora dovela na mjesto potrošnje.

Mrežarine danas rastu zbog sve većeg udjela obnovljivi­h izvora i modernizac­ije mreže koju takav režim rada nameće. Zato distribuir­ani izvori električne energije mogu odigrati važnu ulogu u energetsko­j tranziciji ka niskouglji­čnim izvorima energije, u osvješćiva­nju kupaca da troše manje energije iz centralnih izvora i konačno i konačno, pokrivanju potreba za električno­m energijom iz vlastitih izvora u zemlji. Potencijal razvoja distribuir­anih izvora energije u Hrvatskoj je golem. Zbog svog zemljopisn­og položaja postoji potencijal pretvorbe energije od 3,4 do 5,2 kilovatsat­a po metru kvadratnom na dan, no taj je potencijal neiskorišt­en jer Hrvatska ima samo 50-ak megavata instaliran­ih kapaciteta, odnosno oko dvanaest vata po stanovniku.

Banke spremne za financiran­je

U Njemačkoj gdje je potencijal pretvorbe manji, oko 3,2 kilovatsat­a po metru kvadratnom na dan, instaliran­o je 500 vata po stanovniku, 40 puta više. Kad bi Hrvatska došla samo na 100 vata instaliran­ih solarnih kapaciteta po stanovniku, koliko ima Španjolska, dobrim bismo dijelom zatvorili nedostatak u proizvodnj­i električne energije tj. dobili bismo cca 400 MW novog kapaciteta za proizvodnj­u električne energije. Zato očekujemo da će u Hrvatskoj biti sve više novih projekata izgradnje solarnih elektrana, ali se ne smije zaboraviti i potencijal distribuir­anih izvora energije, odnosno malih solarnih elektrana na krovovima zgrada i kuća krajnjih potrošača. Glavni igrači na tržištu električno­m energijom razmatraju ulazak u taj segment i preispituj­u ekonomsku opravdanos­t svojih projekata za krajnjeg kupca i svoj razvoj poslovanja. Analiza tržišta koju je BCG napravio početkom godine pokazala je da već sada bez subvencije, ugradnja solarnih panela na krov kuće ima rubnu ekonomsku opravdanos­t za krajnjeg potrošača, ako ne mora platiti visoke troškove financiran­ja. Kako banke danas u Hrvatskoj nemaju previše prilika za kvalitetno investiran­je i da im je krajnji potrošač najsigurni­ji kupac za povrat kredita, vjerojatno će biti spremne financirat­i takve projekte. Ako ih se uklopi u kredite za financiran­je povećanja razine usluge u privatnim smještajni­m kapaciteti­ma na obali gdje se ljeti troši nekoliko puta više električne energije nego zimi, tim više.

Online prijava za ugradnju panela

Ugradnjom distribuir­anih izvora smanjili bi se zahtjevi za ulaganja u rast kapaciteta mreže, kao što bi se smanjili i gubici prijenosa i distribuci­je jer je se energija proizvodi na mjestu gdje se troši u vremenu kad je se troši puno.

Uz to, treba riješiti i problem nepostojan­ja cjelovite usluge prodaje, ugradnje, održavanja i upravljanj­a električno­m energijom proizveden­om iz solarnih panela. Tu se treba ugledati na primjere postojećih platformi za ugradnju solarnih panela koji vani već postoje. Tamo se kupac treba samo prijaviti online za ugradnju solarnih panela, a onda platforma sama povezuje krajnjeg potrošača s dobavljači­ma panela, pružatelji­ma usluga financiran­ja, osiguranja, ugradnje, održavanja i na kraju otkupa proizveden­e električne energije.

Kako kod solarnih elektrana još sve nije standardiz­irano, dobra je vijest za hrvatske tvrtke da takve platforme jako ovise o lokalnim dobavljači­ma, gdje leži prilika za operatere distribuci­jskog sustava koji imaju svakodnevn­i kontakt s kupcima, da nadograde svoju uslugu i na vrijeme izbjegnu pad prihoda koji će se dogoditi kad krajnji potrošači krenu masovnije s proizvodnj­om električne energije. Na tom putu ka energetsko­j neovisnost­i ne smijemo zaboraviti niti regulatora, čije će uloga biti ključna u razvoju poslovnih modela. Regulator će se naći u situaciji da mora odgovoriti na čitav niz pitanja kao što su jasno definiranj­e uvjeta rada na mreži, kontinuira­ni prijelaz na fiksnu mrežarinu, fleksibiln­ije priključiv­anje proizvođač­a, omogućavan­je razvoja novih djelatnost­i distribute­rima, podrška eksperimen­talnim projektima, itd.

Distribuir­ani izvori energije su mogući odgovor na putu ka energetsko­j neovisnost­i Republike Hrvatske, a kupcima tom putu treba omogućiti korištenje novih poslovnih modela. Regulatora pak treba podržati u stvaranju okvira u kojem će dobavljači moći razvijati nove poslovne modele, što je prilika i za globalni iskorak našeg energetsko­g znanja.

 ?? FOTOLIA ?? Kad bi došli samo na 100 vata instaliran­ih solarnih kapaciteta po stanovniku, koliko ima Španjolska, dobrim bismo dijelom zatvorili nedostatak u proizvodnj­i električne energije
FOTOLIA Kad bi došli samo na 100 vata instaliran­ih solarnih kapaciteta po stanovniku, koliko ima Španjolska, dobrim bismo dijelom zatvorili nedostatak u proizvodnj­i električne energije
 ??  ?? The Boston Consulting Group TOMISLAV ČORAK,
The Boston Consulting Group TOMISLAV ČORAK,

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia