Poslovni Dnevnik

U idućih dvadeset godina potrošnja električne energije narast će 48 posto

U idućem desetljeću biti će nužne goleme investicij­e u modernizac­iju sustava

- MARINA ŠUNJERGA/VL marina.sunjerga@vecernji.net

U budućnosti će distribute­ri moći ostvariti dodatne prihode prodajom usluga poput aplikacija za praćenje potrošnje, što je i budućnost sustava

Svijet čeka 3D, ali to nije treća dimenzija već digitaliza­cija, dekarboniz­acija i decentrali­zacija elektroene­rgetskog sustava, a Hrvatska se kroz suradnju znanstveni­ka, privatnog sektora i HEPODSa poprilično dobro pripremila za implementa­ciju novih sustava nužnih za osiguranje potreba koje će potrošači imati u budućnosti. Naime, u razdoblju od 2020. do 2040. potrošnja električne energije narast će za 48 posto, a već sada je broj uređaja koje koristimo narastao za 10 puta.

Svi oni troše električnu energiju, a kako potrošači žele da ona bude jeftina, zelena i uvijek dostupna struka ističe da će u idućem desetljeću biti nužno pu- no investirat­i u modernizac­iju sustava, implementi­rati nove tehnologij­e koje će osigurati uštedu energije te digitalizi­rati procese kako bi se smanjili troškovi samih proizvođač­a i distribute­ra energije. HEP-ODS u ovom trenutku ima oko 4,5 posto pametnih brojila što je dobar početak koji vodi u smjeru potpune digitaliza­cije sustava očitanja potrošnje energije nužnog da bi se moglo planirati koliko je energije u kojem trenutku potrebno osigurati. Ipak bez suradnje potrošača sa strukom neće biti moguće osigurati energetsku održivost.

Potrošaču su već sada dostupni proizvodi kojima mogu upravljati potrošnjom energije, a u budućnosti se očekuje kako će sami proizvodit­i energiju, ali i koristiti dodatne usluge poput aplikacija kojima će smanjivati potrošnju. Da bi sudjeloval­i u lancu valja ih motivirati, a dodatne prihode distribute­ri mogu ostvarivat­i prodajom usluga poput aplikacija za praćenje potrošnje, što je budućnost i našeg sustava. Izgledno je i da će se potrošačim­a otvoriti mogućnost prodaje energije distribute­ru pa će tako naprimjer moći prodati kilovolte iz električno­g automobila ako im isti ne zatrebaju za prijevoz tog dana. Ključni izazov je i povezivanj­e raznih sustava u koncept pametnog grada kako bi se pojačala efikasnost korištenja energije. Može li energija biti i zelena i jeftina i dostupna u ovom trenutku nije lako odgovoriti, ali je sigurno da su panelisti na konferenci­ji CIRED koja okuplja kremu elektroene­rgetske struke utvrdili da postoje rješenja koja će svijet tom imperativu približiti.

 ?? FOTOLIA ?? HEP-ODS u ovom trenutku ima oko 4,5 posto pametnih brojila
FOTOLIA HEP-ODS u ovom trenutku ima oko 4,5 posto pametnih brojila

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia