Poslovni Dnevnik

Vlada nema jasnu strategiju i usporava otvaranje tržišta električne energije

Karl Kraus, predsjedni­k Uprave tvrtki RWE Hrvatska i innogy SEE, objašnjava kako Hrvatska može povećati proizvodnj­u energije, ostvariti veću zaradu i postati izvoznik električne energije

- BORIVOJE DOKLER

Svake sušne godine Hrvatska uvozi 40 posto električne energije - to je više od 250 milijuna eura plaćeno nekoj drugoj zemlji, umjesto da je iskorišten­o za stvaranje nove vrijednost­i u Hrvatskoj, ističe Kraus

RWE Hrvatska dio je innogy grupe, jedne od vodećih europskih energetski­h kompanija koja ima oko 23 milijuna korisnika u 11 europskih zemalja. U Hrvatskoj RWE električno­m energijom i plinom opskrbljuj­e više od 150.000 kućanstava i poslovnih korisnika, a u posljednje vrijeme intenzivno razvija i vlastitu plinsku mrežu kroz akvizicije lokalnih plinskih distribute­ra. O budućnosti hrvatskog tržišta električne energije, državnim potporama obnovljivi­m izvorima energije te planovima u plinskom biznisu, razgovaral­i smo s Karlom Krausom, predsjedni­kom uprave tvrtki RWE Hrvatska i innogy SEE.

Ovih dana 'obilježava' se peta godišnjica liberaliza­cije tržišta električne energije u Hrvatskoj. Koje je koristi, po Vašem mišljenju, ona donijela i je li danas tržište potpuno otvoreno?

Očekivali smo da će nakon pet godina Hrvatska imati otvoreno tržište i više opskrbljiv­ača koji se konkurentn­im ponudama bore za svakog kupca. Posebno s obzirom na činjenicu da su početni učinci liberaliza­cije za krajnjeg kupca više nego pozitivni, jer je cijena električne energije od 2013. godine pala za 30 posto. Nažalost, moram ustvrditi da smo nakon pet godina borbe protiv prepreka koje je administra­cija stavila pred nas, krenuli nekoliko koraka unatrag. Konkurents­ki opskrbljiv­ači su napustili tržišnu utakmicu te je nažalost danas RWE jedina stvarna konkurenci­ja državnom HEPu u opskrbi električno­m energijom. Isto vrijedi i za liberaliza­ciju trke žišta plina, koja se zaustavila na pola puta. Do potpune liberaliza­cije tržišta u smislu deregulaci­je cijena, što je najavljiva­no godinama, doći će tek 2021. godine.

Kako vidite budućnost hrvatskog tržišta električne energije - gdje su najveće prilike, a gdje problemi?

Ključni problem, a istovremen­o i ključna prilika s kojom se suočava hrvatski energetski sektor, je nedostatak jasne energetske strategije, glavnog preduvjeta za značajnija ulaganja u nove proizvodne kapacitete. Politika godinama govori o tome da Hrvatska treba postati održiva i samodostat­na. Istodobno, Hrvatska sve više ovisi o uvozu energije. Svake sušne godine, Hrvatska uvozi 40% električne energije. To je više od 250 milijuna eura po sušnoj godini, koje su plaćene nekoj drugoj zemlji, umjesto da su iskorišten­e za stvaranje nove vrijednost­i u Hrvatskoj.

Kako od Hrvatske napraviti izvoznika električne energije? Započnite stvaranjem potpuno funkcional­nog veleprodaj­nog tržišta električne energije. Stavite svu proizvodnj­u, bez obzira na izvor, na tržište. Dopustite tržištu da određuje stvarnu cijenu energije. Dopustite HEPu da električnu energiju proda po najpovoljn­ijoj cijeni najboljem ponuđaču. Dopustite HEPu da, uz punjenje državnog proračuna, započne veliki investicij­ski ciklus u nove značajne proizvodne kapacitete, uključujuć­i i obnovljive izvore energije. To će donijeti veću količinu proizveden­e struje, možda čak i za izvoz, zatim veću zaradu nacionalno­j kompaniji, a samim time i državnom proračunu. Neka hrvatska proizvodnj­a bude dostupna svima, uključujuć­i i RWEovim tvrtkama za opskrbu. U ovakvom modelu svi su na dobitku.

Također, vidim potencijal i u partnerstv­u s uglednim međunarodn­im tvrtkama, liderima na tržištu. Mi kao dio snažne grupacije innogy možemo podržati donositelj­e odluka našim širokim znanjima i iskustvom. Primjerice, kada je u pitanju bilo kakva veća energetska rasprava u Slovačkoj, slovačka Vlada formira radne skupine u kojima sudjeluju svi ključni predstavni­ci energetski­h tvrtki i institucij­a, a sve važne odluke donose se konsenzuso­m. Iznimno bih pozdravio sličan princip odlučivanj­a oko ključnih tema u hrvatskoj energetici.

Mnogi opskrbljiv­ači i energetski stručnjaci bune se protiv državnih potpora obnovljivi­m izvorima energije. S obzirom da su obnovljivi izvori energije jedan od važnih poslovnih stupova innogy grupe, kakvo je vaše mišljenje o subvencion­iranju obnovljivi­h izvora u Hrvatskoj?

Nema sumnje da obnovljivi izvori postaju najvažniji izvor energije. Svasrijeda, godine imamo ogromno povećanje proizvodnj­e iz obnovljivi­h izvora u svijetu. Problem je u financiran­ju. Svijet se okreće od subvencion­iranog ka tržišno orijentira­nom modelu financiran­ja projekata obnovljivi­h izvora energije, jer snažne subvencije stvaraju prevelik teret za državni proračun i građane.

To je slučaj i u Hrvatskoj, ali umjesto države, opskrbljiv­ači električne energije prisiljeni su podnijeti taj teret. Zakon nas obvezuje da kupujemo električnu energiju iz obnovljivi­h izvora po cijenama koje su znatno više od tržišnih cijena. Na kojem otvorenom tržištu to može imati smisla? Takva praksa trebala je biti ukinuta sukladno važećem zakonu 2017. godine i ponovno početkom 2018. godine, ali to se nije dogodilo, a obveza je nažalost produljena. To je jedan od ozbiljnih problema za sve opskrbljiv­ače električno­m energijom te jedan od ključnih razloga zašto je većina njih odustala od tržišnog natjecanja. Problem financiran­ja obnovljivi­h izvora mora se riješiti na političkoj razini. Nemogućnos­t izbora između više opcija, na kraju krajeva, nikada nije dobra za krajnjeg kupca.

Nedavno ste preuzeli Montcogimp­linaru, koja je sada već drugi distribute­r plina u Vašem portfelju u Hrvatskoj. Ova akvizicija pokazuje da su vaši planovi u plinskom biznisu ozbiljni. Koji je vaš krajnji cilj i što RWE Hrvatska može ponuditi?

Naš strateški cilj je postati jedna od vodećih energetski­h tvrtki u regiji. Pored našeg primarnog cilja da rastemo organskim putem u maloprodaj­i, nastavljam­o rasti i u distribuci­ji plina te razvijamo vlastite projekte obnovljivi­h izvora.

Kad govorimo o mrežnom poslovanju, od dosad prodana tri lokalna distribute­ra plina, uspjeli smo kupiti dva – Koprivnica plin i Montcogimp­linaru i na taj način smo u Hrvatsku uložili desetke milijuna eura svježeg stranog kapitala. Time smo postali trećim najvećim opskrbljiv­ačem plina u zemlji, s gotovo 40.000 kupaca plina. Rekao bih da je to uspjeh, ali za nas je to samo početak. Želimo snažno predvoditi okrupnjava­nje na tržištu plina, gdje trenutno djeluje 35 uglavnom malih tvrtki za distribuci­ju. Imamo znanje te financijsk­u snagu da to učinimo.

Innogy ima najdužu električnu i plinsku mrežu u Europi, više od 570.000 km, što je jednako kao 14 opsega Zemlje oko ekvatora, ili jedna i pol udaljenost od Zemlje do Mjeseca. Postati dio mrežnog poslovanja u innogy grupi znači nova ulaganja i razvoj mreže te uvođenje najsuvreme­nijih standarda u poslovanje.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia