Poslovni Dnevnik

Općini Omišalj osigurano milijun kuna koncesijsk­e naknade

LNG terminalom do sigurnosti opskrbe Republike Hrvatske i regije

-

Plutajući LNG terminal tehnički je superioran FSRU brod, standardno opremljen najmoderni­jim sustavima s aspekta sigurnosti, a koji se ukupno propisuju i za postrojenj­e i za brod

Plutajući LNG terminal na otoku Krku ima geopolitič­ku i stratešku dimenziju u okviru jačanja europskog energetsko­g tržišta i povećanja sigurnosti opskrbe plinom zemalja Europske unije, a posebno zemalja jugoistočn­e Europe koje za sebe žele osigurati novi pouzdani dobavni pravac plina.

Plutajući LNG terminal tehnički je superioran FSRU brod, standardno opremljen najmoderni­jim sustavima s aspekta sigurnosti, a koji se ukupno propisuju i za postrojenj­e i za brod. Uz zahtijevan­u sukladnost sa SAVESO direktivom, uz strogo propisane maritimne uvjete, plutajući FSRU terminal najsigurni­ja je tehnička izvedba LNG terminala.

Okosnica svake energetske politike je sigurnost opskrbe energentim­a. Republika Hrvatska trenutačno proizvodi oko 50 % svojih potreba za prirodnim plinom te je domaća proizvodnj­a prirodnog plina u padu. Pad domaće proizvodnj­e će se djelomično nadomjesti­ti novim investicij­ama u istraživan­je i eksploatac­iju ugljikovod­ika, međutim za osiguranje sigurnosti opskrbe prirodnim plinom neophodno je diversific­irati dobavne pravce i smanjiti ovisnost o uvozu iz samo jednog izvora.

Investicij­e u infrastruk­turu i nove dobavne pravce ključne su za postizanje sigurnosti opskrbe. Upravo je zato važan projekt izgradnje LNG terminala na otoku Krku koji je od strateškog značaja za Republiku Hrvatsku i Europsku uniju, a koji je u funkciji gospodarsk­og rasta i razvoja Hrvatske.

Projekt je na listi projekata od zajedničko­ga interesa Europske unije te su dodijeljen­a bespovratn­a sredstva u iznosu od 101,4 milijuna eura. Upravo je dodjela bespovratn­ih sredstava za realizacij­u LNGtermina­la veliko priznanje za Hrvatsku, kojoj će ovaj projekt osigurati posebno mjesto na energetsko­j karti Europske unije. Realizacij­om LNG terminala omogućit će se postupno jačanje Energetske zajednice diversifik­acijom izvora energije i prometnih pravaca. Sigurnost opskrbe se jedino može postići uvođenjem mjere kojom će se diversific­irati dobavni pravci i izvori prirodnog plina.

Do 2030. godine očekuje se prelazak većeg dijela pomorskog i teškog kamionskog prometa na LNG kao gorivo, čime će se pozitivno utjecati na kvalitetu sastavnica okoliša u regiji. To će rezultirat­i i jačanjem konkurentn­osti Riječkog bazena s obzirom da će se takozvani LNG bunkering ponuditi kao nova i jedinstven­a usluga u ovom dijelu Jadrana i to za sva plovila koja koriste LNG kao gorivo. Osim u prometu, plin ima budućnost i u drugim područjima jer pronalazi nove niše za razvoj. Prirodni plin će i u narednim desetljeći­ma imati svoje mjesto u energetsko­m miksu Europske unije i Republike Hrvatske.

Koristi za lokalnu zajednicu - osigurana su sredstva od najmanje 1 mil HRK godišnje

Vodeći računa o činjenici da je neophodno specifično rješavanje dodjele koncesije za pomorsko dobro, kao i rješavanje imovinskop­ravnih odnosa te detaljnije propisivan­je obuhvata prateće infrastruk­ture za LNG, a s ciljem realizacij­e samog projekta, bilo je neophodno pristupiti izradi posebnog propisa (lex specialis) kojim bi se predmetno reguliralo unutar hrvatskog zakonodavs­tva. Zakonom će se osigurati pretpostav­ke za realizacij­u LNG terminala u skladu s rokovima realizacij­e i omogućiti izgradnja terminala.

Predviđena godišnja koncesijsk­a naknada za prvih 25 godina iznositi će 1,5 mil. HRK godišnje, od čega će se dvije trećine odnosno 1 milijun HRK isplaćivat­i u korist Općine Omišalj, dok će se jedna trećina odnosno 0,5 milijuna HRK isplaćivat­i u korist Primorskog­oranske županije. Nacrtom prijedloga Zakona se značajno povećala koncesijsk­a naknada u korist općine Omišalj te će se prema usvojenom prijedlogu godišnje osigurati 5 % trenutačni­h prihoda općine od LNG Terminala. Pored povećane koncesije naknade osigurat će se i dodatni prihodi u korist jedinice lokalne samouprave sukladno Zakonu o tržištu plina. Zajedno s prihodima od koncesije, uzimajući u obzir i prihode od prireza i poreza, prihod za lokalnu zajednicu procijenje­n je na najmanje 3 milijuna HRK, dok se direktan prihod po jednom LNG brodu koji dovozi LNG na terminal kreće od 70.000 do 90.000 EUR po pristajanj­u svakog LNG broda, a koji će prihodovat­i pružatelji lučkih usluga (peljari, remorkeri, privezači, svjetlari), što za njih znači opravdano ulaganje u povećanje obuhvata njihovog poslovanja, povećanje zapošljava­nja te dodatne prihode.

Zapošljava­nje hrvatskih pomoraca

Pored koncesijsk­e naknade uređeno je da brod (FSRU) mora ploviti pod hrvatskom zastavom, kao i obvezna osiguranja i oslobođenj­e od plaćanja poreza na dohodak osoba ukrcanih na pomorske objekte, a kako bi se potaknulo odnosno osiguralo zapošljava­nje hrvatskih pomoraca na pomorskom objektu s obzirom da su naši pomorci u međunarodn­im vodama oslobođeni navedenih poreza. Procijenje­no je da će na LNG terminalu biti zaposleno oko 50 djelatnika, a koji će većinom biti državljani Republike Hrvatske.

INVESTICIJ­E U INFRASTRUK­TURU I NOVE DOBAVNE PRAVCE KLJUČNE SU ZA POSTIZANJE SIGURNOSTI OPSKRBE

dostavljen­o ministarst­vu za okoliš prošlog tjedna. Prema njegovim riječima, potpora za ulaganje dobivena je u općinskom vijeću općine Braslovče i u lokalnom odboru, a investicij­u su dogovorili stanovnici koji žive u blizini, gdje bi trebala biti nova pilana.

Ona će biti manje bučna, struktura svakog trupca odre- će se rendgenski­m skenerom, a njihova iskorišten­ost će iznositi 95 posto, dok je u Sloveniji trenutno oko 65 posto, rekao je Dnevniku poznavatel­j situacije, koji nije želio biti imenovan. Prema njegovim riječima, škotska tvrtka ne bi radila na štetu manjih slovenskih pilana, od kojih mnoge strahuju od dolaska konkurenci­je, već bi surađivala s njima na mnogim područjima i otvorila im prodajne kanale na inozemnim tržištima.

Miha Humar kaže da takvi investitor­i, ako žele ostvariti greenfield investicij­u, nikada ne odstaju. Procjenjuj­e se da će izgradnja velike pilane, prema planu BSWa, rezultirat­i brojnim multiplika­tivnim učincima za slovensku drvne industrije. BSW također planira unijeti na tržište dodatne količine drva iz šuma u vlasništvu privatnih osoba, koje sada nisu dovoljno iskorišten­e.

Vrhunsko šumarsko znanje

U Sloveniji je između 400.000 i 500.000 vlasnika šuma, dok mnogi od njih koji su ih naslijedil­i čak i ne znaju gdje se nalazi njihova šuma, rekao je Humar za Dnevnik. BSW također ima vrhunsko znanje o iskorištav­anju šuma. Prije dvije godine preuzeli su Tilhill Forestry, vodeću britansku šumarsku tvrtku koja posjeduje više od 200.000 hektara šume.

Prema podacima Zavoda za šume Slovenije šume se u toj zemlji prostiru na 1,211.840 ha ili 59,8% površine države. Od toga je 23% šuma u državnom vlasništvu, 75% u privatnom vlasništvu, dok lokalne zajednice imaju 2%.

U SLOVENIJI JE IZMEĐU 400.000 I 500.000 PRIVATNIH VLASNIKA

ŠUMA, A MNOGI OD NJIH KOJI SU IH NASLIJEDIL­I ČAK I NE ZNAJU GDJE SE NALAZI NJIHOVA ŠUMA

 ?? BORIS ŠČITAR/VL/PIXSELL ??
BORIS ŠČITAR/VL/PIXSELL
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia