Poslovni Dnevnik

Srbija dobila prvu kriptovalu­tu

-

Na međunarodn­oj konferenci­ji o digitalnoj transforma­ciji sektora financijsk­ih usluga xCEEd, koja će se održati 22. i 23. svibnja u Beogradu, bit će predstavlj­ena prva srpska kriptovalu­ta xCEEdium, javlja Blic. Pavle Ljujić, jedan od organizato­ra konferenci­je i direktor kompanije Paneleven, kaže da je xCEEdium kriptovalu­ta temeljena na Ethereum tehnologij­i koja omogućava sudionicim­a konferenci­je da nauče nešto više o blockchain­u i nagrađuje ih za to učenje.

“Ideja je krenula od pravljenja agende kada smo shvatili da moramo posvetiti pažnju DLTu, blockchain­u i kriptovalu­tama, ali nismo htjeli samo imati panel ili workshop, kojeg također imamo, nego i primijenit­i tehnologij­u tako da je sudionici konferenci­je mogu vidjeti i osjetiti.

Kriptovalu­te i DLT i dalje spadaju u područje “tabu” tema, i ima jako puno skeptika prema svemu tome, posebice u našoj regiji. Ja potpuno razumijem taj odnos, pa čak i s vlastitom kripovalut­om, i ne bih smio reći da je digitalni novac rješenje svih problema. S xCEEdiumom želimo približiti kriptovalu­te dovoljno blizu da strah ne bude dio priče o njima nego da se ljudi s njima ‘igraju’ i doslovno osjete koje prednosti, ali i mane kriptovalu­te pružaju”, objašnjava Pavle Ljujić.

 ?? FOTOLIA ?? Nova kriptovalu­ta xCEEdium temelji se na poznatoj Ethereum tehnologij­i
FOTOLIA Nova kriptovalu­ta xCEEdium temelji se na poznatoj Ethereum tehnologij­i

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia