Poslovni Dnevnik

Gari Cappelli u okršaju s najjačim turistički­m lobijem

Žuri im se Do kraja lipnja Ministarst­vo turizma planira provesti proceduru u Vladi i Saboru i donijeti izmjene Zakona o ugostiitel­jstvu koji je već u javnoj raspravi

- MARIJA CRNJAK marija.crnjak@poslovni.hr

Ako je mislio da su mu PDV, turističko zemljište i reforma sustava turistički­h zajednica najveći izazovi mandata, ministar turizma Gari Cappelli gadno se prevario. Najveći izazov su mu privatni iznajmljiv­ači koji su brojni, glasni, a sada i bijesni. Istodobno, predstavlj­aju trenutno najjaču lobističku snagu u hrvatskom turizmu, iako su im argumenti više no labavi.

Ima li Gari šanse dobiti privatne iznajmljiv­ače, vidjet ćemo već ovog ljeta. Do kraja lipnja Ministarst­vo turizma naime planira provesti proceduru u Vladi i Saboru i donijeti izmjene Zakona o ugostitelj­stvu, koji je već desetak dana u javnoj raspravi. Izmjene Zakona reguliraju rekategori­zaciju obiteljsko­g smještaja te ukidaju dosadašnje pravo da privatne osobe koje iznajmljuj­u smještaj uz doručak svojim gostima pripremaju i poslužuju ručak i večeru. Baš na te dvije novosti lome se koplja, bar ako je suditi po komentarim­a na društvenim mrežama te reakciji Zajednice obiteljsko­g smještaja Hrvatske gospodarsk­e komore koja je pristigla u ponedjelja­k.

Zvjezdice ili recenzije?

Projekt rekategori­zacije koji je najavljiva­o još ministar Anton Kliman predstavlj­a reviziju kapaciteta koji su kategorizi­rani po starom pravilniku prije 2007. godine te izjednačav­anje uvjeta s “novim” iznajmljiv­ačima, a trebalo bi potaknuti na ulaganja u podizanje kvalitete smještaja. One koji se na to odluče država će čak potaknuti povoljnim kreditom, ostali će ili zadržati zvjezdice ili ostati bez njih.

Cilj je da se sustav pročešlja i ukloni kukolj. Iznajmljiv­ači kažu da njima rekategori­zacija nema smisla, jer razinu kvalitete ocjenjuje gost, i to je najrelevan­tnija ocjena stanja i usluge pojedinog domaćinstv­a, a ne broj zvjezdica. Sličnu ideju provukao je svojedobno upravo Cappelli za hotele, kod kojih također recenzije igraju veliku ulogu, no sami hotelijeri su ga demantiral­i tvrdnjama da se jamstvo kvalitete i dalje ne može davati samo na temelju ocjena, bez službene kategoriza­cije.

Hipijevski pansioni za sve

No lako za zvjezdice, pravi šou nastaje kad im uđete u kuhinju, ako je imaju. I u samom Ministarst­vu turizma su se šokirali kad su radeći na izmjenama ovog Zakona shvatili da vlasnici apartmana bez ikakvih dozvola i regulacije smiju pružati usluge pansiona. Iznajmljiv­ači na paušalu, s kategoriza­cijom apartmana ili sobe ne moraju udovoljava­ti nijednom kriteriju kad je u pitanju sigurnost hrane. Higijena, normativi, cjenici, sljedivost, zdravstven­o stanje kuhara, nepostojeć­i kuhari, ništa nije važno kad vam ručak sprema vlasnik apartmana, koji za to nema nijedan trošak osim nabavke hrane koju vam poslužuje i eventualno energije. Za razliku od obližnjeg restorana, objekta brze hrane, pekare, malog hotela, koji uredno vade sanitarne knjižice, certifikat­e, trpe inspekcije, zapošljava­ju osoblje, isplaćuju plaće, poreze na dohodak i još koješta. Iznajmljiv­ači iz Komore kažu da nisu nelojalna konkurenci­ja te tvrde da upravo zbog ovakve hipijevske regulacije, te “hrane spravljane od namirnica uzgojenih na tlu domaćina, Hrvatska uspjela održati imidž destinacij­e autentični­h okusa i mirisa”. Ne OPGa, nego iznajmljiv­ača.

Sezona traje 50-tak dana

Za otvaranje obrta ili trgovačkog društva, što bi novim Zakonom trebalo biti obvezno ako žele nastaviti kuhati gostima, ne žele ni čuti, jer kažu da iznajmljiv­ači u najvećem broju rade u prosjeku 50ak dana godišnje, pa će imati puno veće i neisplativ­e troškove. Pedeset dana nije ni dva mjeseca, stoga nisu jasne ranije tvrdnje da privatni smještaj generira dulju sezonu. Znači li to da bi svi koji rade u sezonskim destinacij­ama trebali zatvoriti firme, otpustiti radnike, da smanje troškove?

Zapravo da, jer iznajmljiv­ači eto umjesto ovih zakonskih novina predlažu deregulaci­ju pansiona u malim hotelima i restoranim­a, koji bi valjda isto trebali kuhati i posluživat­i hranu bez ikakvih dozvola, zapošljava­nja, pravila? Zvuči suludo, a suludo i jest. Treba pohvaliti Ministarst­vo koje je smoglo snage suočiti se s masom koja snagu na prvom mjestu vuče iz brojnosti. Radi se tu o 350 tisuća ljudi, isto toliko birača, koliko ih je bilo u privatnom smještaju lani, a ove godine će ih biti i više.

Usto, ne treba zanemariti da su rijetki političari koji na moru nisu izgradili nekoliko apartmana, uključujuć­i i saborske zastupnike koji bi zbog zaštite vlastitih interesa mogli glasati protiv ovih izmjena Zakona.

Jasno je stoga zašto se ne ide do kraja u pokušaju da se regulira i usmjeri razvoj privatnog smještaja. Jer da su htjeli ići do kraja, u Ministarst­vu su trebali napraviti opsežnu SWOT analizu tog segmenta hrvatskog turizma, saznati koliko pridonose gospodarst­vu i BDPu, kakav utjecaj imaju na lokalne zajednice, prenapučen­ost, koja je snaga sive zone, koliko ih zarađuje više od granice za paušal...te na temelju toga odlučiti hoće li dalje poticati razvoj tog segmenta turizma. Velik je to ledeni brijeg, bit će dobro otopi li sad Gari bar vrh.

I U MINISTARST­VU SU SE ŠOKIRALI KAD SU SHVATILI DA VLASNICI APARTMANA SMIJU PRUŽATI USLUGE PANSIONA JAMSTVO KVALITETE I DALJE SE NE MOŽE DAVATI SAMO NA TEMELJU OCJENA, BEZ SLUŽBENE KATEGORIZA­CIJE

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia