Poslovni Dnevnik

Nastavljen rast osiguranja, premija na 3,6 milijardi kuna

-

U skupini neživotnih osiguranja premija je narasla 8,3 posto, dok su životna osiguranja skočila 11,5 posto

Zaračunata bruto premija 21 hrvatskoga društva za osiguranje krajem travnja iznosila je 3,6 milijardi kuna, što je 9,3 posto više u odnosu isti mjesec prošle godine, pokazuju podaci Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO). U skupini neživotnih osiguranja, koja čine 68,02 posto ukupne premije, zaračunata bruto premija u travnju u odnosu na isti mjesec lani porasla je za 8,3 posto, na 2,48 milijardi kuna.

Rast u 'neživotu'

U segmentu životnih osiguranja zaračunata bruto premija bilježi rast za 11,46 posto, na 1,16 milijardi kuna, pokazuju podaci HUO-a. Najzastupl­jenija vrsta osiguranja u segmentu neživotnih osiguranja i dalje je osiguranje od odgovornos­ti za upotrebu motornih vozila, sa zaračunato­m bruto premijom krajem travnja u iznosu od 716,95 milijuna kuna ili 8,3 posto višom u odnosu na isti lanjski mjesec.

U sklopu osiguranja od odgovornos­ti za upotrebu motornih vozila, najveći udio ima obvezno osiguranje vlasnika, odnosno korisnika motornih vozila od automobils­ke odgovornos­ti za štete nanesene trećim osobama ili tzv. obvezno autoosigur­anje, s iznosom premije od gotovo 676,4 milijuna kuna.

Sklopljeno više polica

Taj je iznos premije za 7,9 posto viši nego u travnju 2017. godine, a u prva četiri ovogodišnj­a mjeseca sklopljeno je ukupno 705.163 polica obveznog autoosigur­anja, odnosno 46.554 polica ili 7,07 posto više nego u istom razdoblju lani. U segmentu životnih osiguranja, najveći udio ima klasično ži- votno osiguranje s premijom krajem travnja u iznosu od 907,16 milijuna kuna, što je za 24,09 posto više u odnosu na premiju iz travnja prošle godine.

U travnju je najveći tržišni udio, mjeren iznosom zaračunate bruto premije, od 33,70 posto zauzimalo Croatia osiguranje, s ukupnom zaračunato­m bruto premijom od 1,2 milijarde kuna. Drugi je Allianz s 440,7 milijuna kuna premije.

 ?? FOTOLIA ?? Premija klasičnog životnog osiguranja narasla je više od 24 posto na 907 milijuna kuna
FOTOLIA Premija klasičnog životnog osiguranja narasla je više od 24 posto na 907 milijuna kuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia